Το νέο νομοσχέδιο για τη σιδηροδρομική ασφάλεια, που κατατίθεται από το υπουργείο Μεταφορών, στοχεύει στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και ευθυνών των εμπλεκόμενων φορέων, όπως ο ΟΣΕ και η ΡΑΣ, και στην ενίσχυση της ασφάλειας μέσω ψηφιακών εργαλείων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει ήδη ξεκινήσει αυτοψίες και συναντήσεις με τους φορείς, ενώ η ΡΑΣ δηλώνει αναρμόδια για την ασφάλεια, ρίχνοντας την ευθύνη στον ΟΣΕ.
Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να φέρει αλλαγές στη λειτουργία και τη στελέχωση της ΡΑΣ, ενισχύοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Πιο αναλυτικά:
Με φόντο την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τη σιδηροδρομική ασφάλεια, και με το οποίο αναμένεται να μπει «τέλος» στο μπαλάκι ευθυνών με ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, στελέχωση και ψηφιακά εργαλεία, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης προχώρησε από την πρώτη ημέρα σε σειρά αυτοψιών, συναντήσεων και αιτημάτων για γραπτή ενημέρωση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – ΟΣΕ, ΡΑΣ, Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών (Δ33) και ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα σχετικά υπομνήματα που έχουν φτάσει στο υπουργείο επιβεβαιώνουν την εικόνα που αποκόμισε ο κ. Κυρανάκης τόσο με τις δια ζώσης αυτοψίες όσο και από τις συναντήσεις εργασίας που έχει ήδη πραγματοποιήσει. Ανάμεσα στα σχετικά υπομνήματα, επιστολή έστειλε και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), που όμως δηλώνει αναρμόδια για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και ρίχνει την ευθύνη στον ΟΣΕ.
Τέλος στο μπαλάκι ευθυνών με ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, στελέχωση και ψηφιακά εργαλεία
Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να βάλει σε τάξη το «μπαλάκι ευθυνών» με μια σειρά από άμεσες ενέργειες που έχουν ως στόχους τόσο την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται ήδη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και την δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου ευθυνών και αρμοδιοτήτων, όπως επισημαίνουν σχετικές πηγές.
Με το σχέδιο νόμου, που ετοιμάζει το υπουργείο, θα δίνεται έμφαση στην αναδιοργάνωση κρίσιμων φορέων, στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας όπου χρειάζεται, και κυρίως στην επιχειρησιακή εφαρμογή των εισηγήσεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Κομισιόν και ERA. Σκοπός είναι να αποτελέσει το πρώτο ορόσημο για τη μετάβαση του ελληνικού σιδηροδρόμου, σε μια νέα εποχή λογοδοσίας και διαφάνειας.
Γενικές επισημάνσεις και αποποίηση ευθύνης από τη ΡΑΣ – Έρχονται αλλαγές στη λειτουργία και τη στελέχωσή της
Η ΡΑΣ παρότι έχει την αρμοδιότητα πιστοποίησης της ασφάλειας αλλά και ανάκλησης της άδειας ασφάλειας του σιδηροδρόμου, στην επιστολή της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «ισχυρίζεται ότι δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, κάτι που προκαλεί ερωτήματα». «Τα υπαρκτά ζητήματα που θέτει με γενικό τρόπο περί έλλειψης τηλεδιοίκησης και ETCS σε κομμάτια του σιδηροδρόμου είναι ήδη πολλάκις καταγεγραμμένα και δεν εισφέρουν με ουσιαστικό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων, αναδεικνύοντας γνωστά ζητήματα τα οποία και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε επισημάνει» σημειώνουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται σύντομα να υπάρξουν και πρωτοβουλίες αναφορικά με την λειτουργία και τη στελέχωση της ΡΑΣ, ώστε η διοίκησή της, της οποίας η θητεία έχει λήξει, να έχει το ρόλο που αρμόζει σε μια ανεξάρτητη αρχή.