Η καθέλκυση της τρίτης φρεγάτας FDI Belharra συμπίπτει με την έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών της πρώτης, με το Πολεμικό Ναυτικό να εκμεταλλεύεται τις καθυστερήσεις για την αναβάθμιση των φρεγατών στην έκδοση “Standard 2”. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους ASTER 30 και Naval Scalp, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων.
Ωστόσο, η έλλειψη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου παραμένει ένα ζήτημα, με το Πολεμικό Ναυτικό να εξετάζει μια ακριβή προσφορά για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Η παράδοση των φρεγατών έχει προγραμματιστεί για το 2025-2026, με την πρώτη φρεγάτα να είναι έτοιμη για αποστολές από την πρώτη στιγμή, αν και χωρίς πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη μέχρι το 2028.
Η Ελλάδα εξετάζει επίσης την απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας, με προτάσεις για ναυπήγηση στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά:
Αντίστροφη μέτρηση για την καθέλκυση της 3ης FDI Belharra, που φαίνεται ότι συμπίπτει χρονικά με έναρξη των Sea Trials (θαλάσσιων δοκιμών) της πρώτης. Αναχωρεί για Γαλλία ο πυρήνας του πληρώματος της ‘ΚΙΜΩΝ’, ενώ πλέον είναι δεδομένο ότι η καθυστέρηση στην παράδοση της πρώτης φρεγάτας δίνει το χρονικό περιθώριο για αναβάθμιση στην έκδοση ‘Standard 2’. Όλο το χρονοδιάγραμμα των φρεγατών FDI Belharra.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η καθυστέρηση στο πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belharra μετατρέπεται σε παράθυρο ευκαιρίας για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο παρέλαβε τα οπλικά συστήματα που είχε παραγγείλει και τα φορτώνει και στις πρώτες δύο φρεγάτες, νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Έτσι, όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει στο enikos.gr, τόσο η ΚΙΜΩΝ όσο και η ΝΕΑΡΧΟΣ, που βρίσκονται ήδη στο νερό, πρόκειται να παραληφθούν στην έκδοση “Standard 2”, που περιλαμβάνει 32 κελιά εκτόξευσης πυραύλων ASTER 30 και των Naval Scalp (εμβέλειας άνω των 1.000 χλμ), αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα RAM και αερόφυλλα chaffs, που παραπλανούν το ραντάρ εισερχόμενου εχθρικού πυραύλου.
Όλα αυτά θα πλαισιώνονται από τον ολοκληρωμένο ιστό αισθητήρων – PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module). Είναι η ψηφιακή καρδιά του πλοίου, όπου βρίσκονται συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου ‘CAPTAS-4’ και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.
Αυτά συνεπάγονται ό,τι από την πρώτη στιγμή παραλαβής, τα πλοία θα είναι πανέτοιμα για να αναλάβουν αποστολές, έχοντας την πλήρη – τελική διαμόρφωση, πλην όμως μίας σοβαρής έλλειψης που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η λύση.
Η Belharra δεν έχει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ECM (Electronic CounterMeasures) αλλά και ESM (Electronic Support Measures), δηλαδή Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποστήριξης, που αποτελεί ότι πιο σύγχρονο στον κυβερνοπόλεμο και τις υποκλοπές αντιπάλων ραντάρ, επικοινωνιακών κόμβων ακόμη και σόναρ.
Ναυτικές πηγές αναφέρουν στην Realnews της Κυριακής ότι ήδη υπάρχει προσφορά που αξιολογείται από το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία όμως κρίνεται ως ιδιαιτέρως ακριβή αφού πρόκειται για σύστημα που σχεδιάζεται ειδικά για τις συγκεκριμένες φρεγάτες, δεν υπάρχει τίποτα συμβατό στην αγορά παγκοσμίως, και λέγεται ότι θα κοστίσει άνω των 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κρίσιμο σύστημα, το οποίο λέγεται ότι θα είναι έτοιμο το 2026, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να είναι πλήρως επιχειρησιακό το 2027 με 2028. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ως τότε οι FDI Belharra ενδεχομένως και να αποφεύγεται να πάρουν το ρίσκο αποστολής σε κάποια καυτή ζώνη.
Τα χρονοδιαγράμματα
Βάσει του νέου αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, η παραλαβή της πρώτης ΚΙΜΩΝ προβλέπεται για το τελευταίο τρίμηνο του 2025, της δεύτερης ΝΕΑΡΧΟΣ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026 και της τρίτης ΦΟΡΜΙΩΝ εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2026, με το τελευταίο τρίμηνο να προκρίνεται ως το πιο πιθανό.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την ΦΟΡΜΙΩΝ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή καθέλκυσης στο νερό, στα ναυπηγεία της Λοριάν, στη Βρετάνη της Γαλλίας.
Παράλληλα μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να αναχωρήσει για το Λοριάν ο πυρήνας του πληρώματος του πρώτου πλοίου, τα περίπου 40 άτομα, που με τα υπόλοιπα 80 αποτελούν τα συνολικά 120 άτομα πληρώματος του πρώτου μεγάλου πλοίου επιφανείας – κρούσης πού εντάσσει στον στόλο το Πολεμικό Ναυτικό μετά το 1998, και την φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, τύπου ΜΕΚΟ.
Εκτιμάται ότι στην τελετή καθέλκυσης της ΦΟΡΜΙΩΝ, ο ΚΙΜΩΝ θα είναι επανδρωμένος ίσως και στο σύνολό του, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει τα sea trials, δηλαδή τις θαλάσσιες δοκιμές σε ανοιχτή θάλασσα. Από αυτές θα διορθωθούν και τυχόν αστοχίες που έχουν προκύψει, ώστε να περαστούν και στις επόμενες δύο φρεγάτες.
Άλλωστε, ήδη στην ΚΙΜΩΝ έχουν περάσει πολλές από τις παρατηρήσεις, ως αποτέλεσμα των θαλάσσιων δοκιμών στην πρώτη φρεγάτα που κατασκευάστηκε για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, την ΄Amiral Ronarc’h’.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά οι πρώτες δύο φρεγάτες ήταν να έρθουν στην γαλλική διαμόρφωση – όπως η ‘Amiral Ronarc’h’ και με την παραλαβή της τρίτης – ΦΟΡΜΙΩΝ θα επέστρεφαν σταδιακά στη Γαλλία για την τοποθέτηση των επιπλέον συστημάτων, με τον προγραμματισμό ολοκλήρωσης των εργασιών να τοποθετείτο περίπου στις αρχές του 2028. Τώρα, που έρχονται όλες πάνοπλες στην έκδοση “Standard 2” μένει να δούμε πότε θα επιστρέψουν για την τοποθέτηση του ECM – ESM, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Άλλωστε, το γεγονός ότι έρχονται στην έκδοση Standrard 2 δε σημαίνει ότι παραλείπεται η συμβατική υποχρέωση του πλοίου να μπει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας στα 2 χρόνια, ήτοι στα τέλη του 2027, για τα προγραμματισμένα επισκευαστικά έργα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην τελετή καθέλκυσης της ΝΕΑΡΧΟΣ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ελλάδας να κινηθεί για την απόκτηση και 4ης φρεγάτας από την Γαλλία ενώ στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπάρχει πρόταση των ναυπηγείων Ελευσίνας για την πλήρη ναυπήγηση του πλοίου στην Ελλάδα με κόστος 10% φθηνότερα.