Η Chevron και πώς αλλάζει τον χάρτη – Το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η είσοδος της Chevron στην Κρήτη ανατρέπει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εδραιώνοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ενδυναμώνοντας τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης αλλάζει τον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ και αποδυναμώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς τα οικόπεδα βρίσκονται εντός των ορίων του.

Η παρουσία μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως η Chevron και η Exxon Mobil ενισχύει τα ελληνικά συμφέροντα και μειώνει την πιθανότητα τουρκικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ταχεία προώθηση της σύμβασης, με στόχο την ανάπτυξη της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ οι οικονομικές προοπτικές από πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα είναι σημαντικές.

Πιο αναλυτικά:

Η ακτινογραφία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της σύμβασης που θα υπογράψει η Αθήνα με την πετρελαϊκή εταιρεία για έρευνες σε δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Αλλάζει τον ενεργειακό αλλά και τον γεωπολιτικό χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο η εκδήλωση ενδιαφέροντος του ενεργειακού κολοσσού Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου παγκοσμίως, για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Θ. ΜΩΡΙΑΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται σε περιοχές που περιλαμβάνει στα όριά του το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια έμπρακτη και ορατή προς πάσα κατεύθυνση αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία αποδυναμώνει στην πράξη τις τουρκικές αιτιάσεις.

Το ενδιαφέρον της Chevron για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης έρχεται σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που είχε εκδηλώσει τον Ιανουάριο για οικόπεδα στη νότια Πελοπόννησο.

Θωράκιση

H παρουσία της Chevron αλλά και της Exxon Mobil στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης αποτελεί όχι μόνον έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά διασφαλίζει και τα συμφέροντα της χώρας μας, αφού οι δύο εταιρείες είναι πολύ ισχυρές και διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με την αμερικανική ηγεσία.

Όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, το ενδεχόμενο κάποιας επιθετικής ενέργειας ή παρενόχλησης των ερευνών από την Τουρκία γίνεται εξαιρετικά ισχνό.

Άλλωστε η γειτονική χώρα δεν έχει κανένα απολύτως «πάτημα», αφού τα εν λόγω οικόπεδα βρίσκονται στη λιβυκή πλευρά του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Λιβύη δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να προκαλέσει προβλήματα στην Αθήνα ή σε αμερικανικές εταιρείες.

Στην πρόσφατη προκήρυξη 20 θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων από την κυβέρνηση της Λιβύης πριν από λίγες εβδομάδες, ελήφθη υπ’ όψιν η μέση γραμμή όπως την αποτυπώνει ο νόμος Μανιάτη και την αντιλαμβάνεται η Ελλάδα και όχι εκείνη του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που αναφέρουν, μάλιστα, πως το ενδιαφέρον της Chevron ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πράξη.

Η Chevron, η οποία είχε επιδιώξει να δραστηριοποιηθεί σε ενεργειακά έργα στη χώρα μας πριν από πολλές δεκαετίες (ήταν ο κύριος εταίρος στην κοινοπραξία που θα κατασκεύαζε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), ήταν μία από τις επτά μεγάλες εταιρείες του κλάδου που είχε προσεγγίσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και ανταποκρίθηκε στο τέλος του 2024 με μια συνολική εκδήλωση ενδιαφέροντος για τρεις περιοχές, από την οποία η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή εκείνη νότια της Πελοποννήσου στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o αμερικανικός κολοσσός δεν είναι ο μόνος που προχώρησε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος όμιλος που περιμένει τις εξελίξεις και προπάντων να διαπιστώσει αν η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στα δικά της οικόπεδα στο τέλος Απριλίου.

Διαδικασίες εξπρές

Κυβερνητική επιδίωξη είναι τώρα να προχωρήσει πολύ γρήγορα η διαδικασία ώστε η σύμβαση παραχώρησης με τη Chevron να έχει υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου και να ξεκινήσει η διαδικασία των ερευνών.

Τη διάθεση για επιτάχυνση έδειξε την Πέμπτη και ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. «Άμεσα θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις και στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Θα ακολουθήσει η σχετική δημοσίευση στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και κατόπιν η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή», ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται, αμέσως μετά την πράξη αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην κατάρτιση μιας ενιαίας προκήρυξης για όλα τα οικόπεδα που ενδιαφέρουν τη Chevron νοτίως της Κρήτης, αλλά και εκείνα νότια της Πελοποννήσου που δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα.

Έπειτα θα προχωρήσουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τις συντεταγμένες και ύστερα από αυτό η προκήρυξη του διαγωνισμού θα πρέπει να αναρτηθεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να παραμείνει αναρτημένη για 90 ημέρες.

Στη συνέχεια θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και μετά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση θα έρθει για κύρωση στη Βουλή. Αν όλα τα στάδια προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση, η σύμβαση με τη Chevron θα έχει υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου.

Το γεωπολιτικό όφελος για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό, αφού η εκδήλωση ενδιαφέροντος αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ και θωράκισή της απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις.

Κοιτάσματα

Υπάρχει, όμως, και το οικονομικό όφελος, αν βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, το οποίο υπολογίζεται σε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ, αναλόγως των ευρημάτων.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, η τελευταία εκτίμηση είναι εκείνη της ΕΔΕΥΕΠ για τα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου πελάγους που δόθηκε στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2024:

«Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου».

Νέα δεδομένα στις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες

Πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Παρεμβαίνουν μέσω της «R» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, και οι διεθνολόγοι Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και Αθανάσιος Δρούγος

Δήλωση Σταύρου Παπασταύρου, υπουργoύ Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Αναγνωρίζουν έμπρακτα την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη»

Η αποδοχή του ενδιαφέροντος της Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πατρίδα μας, με σημαντικές γεωστρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Πρώτον, η Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική αμερικανική εταιρεία παγκοσμίως που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Παράλληλα, η Λιβύη δημοπράτησε τα θαλάσσια οικόπεδά της στη δική της ΑΟΖ, σεβόμενη τη μέση γραμμή. Η χώρα μας με αυτοπεποίθηση ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι η Chevron έχει ξεχωρίσει την Ελλάδα ως αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό.

Την ίδια στιγμή, νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου αναπτύσσει ώριμη δραστηριότητα και η Exxon Mobil, με τις πρώτες δειγματοληπτικές γεωτρήσεις να πραγματοποιούνται εντός του 2025.

Πέρα από την αλματώδη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαμορφώνουμε τους όρους ώστε η χώρα μας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο και στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Τρίτον, το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας είναι μια ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιμων για τη χώρα μας, την ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί απόδειξη μιας ρεαλιστικής ενεργειακής μετάβασης.

Αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν δυνητικά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Θα ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα εντός του έτους και να ανταποκριθούμε σε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και οδηγεί τη χώρα μας στο μονοπάτι της ενεργειακής ασφάλειας και της ανάπτυξης.

Γιάννης Μανιάτης: Δικαίωση της πολιτικής που ασκήσαμε την περίοδο 2010-2014

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα έρευνας υδρογονανθράκων αποτελούν δικαίωση της πολιτικής που ασκήσαμε την περίοδο 2010-2014. Μια πολιτική την οποία έως πρόσφατα αγνοούσε κραυγαλέα η σημερινή κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Chevron τον Ιανουάριο νοτίως της Πελοποννήσου και προσφάτως νοτίως της Κρήτης δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2011, όταν με τον νόμο 4001 ανοίξαμε τον φάκελο «υδρογονάνθρακες» στη χώρα, ορίσαμε τα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και ακολούθως αναθέσαμε και ολοκληρώσαμε τις σεισμικές έρευνες που ακόμα και σήμερα αξιοποιούν οι εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Τα οικόπεδα στα οποία από το 2019 δραστηριοποιείται η Exxon και εκείνα που διεκδικεί σήμερα η Chevron είναι αυτά που προκηρύχθηκαν στον μεγάλο διαγωνισμό του 2014.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι ελληνικές κυβερνήσεις με πρωτοβουλία τους δεν προκήρυξαν κανέναν διεθνή διαγωνισμό, παρά μόνο όταν το ζητούσαν με δική τους πρωτοβουλία ξένες εταιρείες.

Επιπρόσθετα, εταιρείες κολοσσοί όπως οι TOTAL (Γαλλία) και REPSOL (Ισπανία) αποχώρησαν από τη χώρα (2022), ενώ οι δικές μας HELLENiQ ENERGY & ENERGEAN επέστρεψαν πίσω στο κράτος -χωρίς συχνά να ολοκληρώσουν ούτε τις αρχικές ερευνητικές εργασίες- τις περιοχές Αρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησο, Κατάκολο, Ιωάννινα. Δυστυχώς, αντιμετώπισαν μια απολύτως εχθρική κυβέρνηση, μια κραυγαλέα αδιάφορη και γραφειοκρατική διοίκηση και μια τραγικά βραδυπορούσα Δικαιοσύνη.

Ήταν ο κ. Μητσοτάκης που δήλωνε από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2021 ότι οι «υδρογονάνθρακες είναι ένα αγαθό που χάνει την αξία του» και καλούσε να σταματήσουμε «τις διαμάχες του προηγούμενου αιώνα».

Και όλα αυτά παραγνωρίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να υπάρχει μόνο με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου, όπως άλλωστε αναγνωρίζει η Ε.Ε. στα κείμενά της και όπως μας δείχνει το παράδειγμα πράσινων οικονομιών όπως της Δανίας.

Υπενθυμίζω ότι το 2014 η Ελλάδα, ταυτόχρονα με τις έρευνες υδρογονανθράκων, είχε κατακτήσει την τρίτη καλύτερη θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν παραγωγή από φωτοβολταϊκά και την έβδομη καλύτερη στην Ευρώπη από αιολικά.

Σήμερα, όμως, που η Chevron εκφράζει το ενδιαφέρον της βάσει των διαδικασιών του νόμου 4001/2011, των σεισμικών του 2012 και της προκήρυξης του 2014, ενώ η Λιβύη σέβεται απολύτως, στον πρόσφατο διεθνή της διαγωνισμό υδρογονανθράκων, τη χάραξη ελληνικής ΑΟΖ που δημιουργήσαμε με τις παραπάνω ενέργειες, περιττεύει (για να είμαι εξαιρετικά επιεικής) η σημερινή ίδια κυβέρνηση να θριαμβολογεί για τη δήθεν επιτυχία της και την ομολογουμένως πολλαπλή, οικονομική, γεωπολιτική, ενεργειακή και πολιτική θετική διάσταση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Σε μια εποχή που οι ενέργειες της κυβέρνησης στην υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου δημιούργησαν αρνητικά δεδομένα για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι δρομολογημένες από το 2011 εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών υδρογονανθράκων ουσιαστικά επιφέρουν την έμπρακτη ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ταυτόχρονα, πέρα από το άμεσο (γεω)πολιτικό κέρδος, η αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων μας συνεπάγεται σημαντικά μελλοντικά δημόσια έσοδα (στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα μπορούν να εισρεύσουν 60-70 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας), αλλά και ώθηση της οικονομικής μεγέθυνσης και δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας με το κατασκευαστικό έργο που θα δημιουργηθεί.

Εύχομαι ειλικρινά η κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα και να μην ανατρέψει ξανά τις εδώ και πολλά χρόνια δρομολογημένες εξελίξεις.

Αθανάσιος Δρούγος: Ενισχύεται σημαντικά η πάγια ελληνική θέση

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώσει υπολογίσιμο ενδιαφέρον όσον αφορά τη διεξαγωγή ερευνητικής φύσης εργασιών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης (Λιβυκό Πέλαγος) και ειδικότερα των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, δηλαδή περιοχών που έχουν οριοθετηθεί γεωγραφικά εδώ και μία δεκαετία.

Ευρύτερα η κίνηση είναι σημαντική, αφού ορισμένα τμήματα των θαλάσσιων οικοπέδων βρίσκονται μέσα στον χώρο που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο της κυβέρνησης της Τρίπολης της δυτικής Λιβύης με την Τουρκία.

Συνεπώς και δεδομένων των μονομερών τουρκικών προκλήσεων ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο), ενισχύεται σημαντικά η πάγια ελληνική θέση και ειδικά σε μια χρονική στιγμή που επικρατεί παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και περιφερειακά πολυδιάστατη ρευστότητα σε ζητήματα θαλάσσια, γεωγραφικά, ενεργειακά κ.ά.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση λαμβάνεται υπ’ όψιν και η νόμιμη μερική χάραξη ΑΟΖ πριν από τέσσερα χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου (δυτικά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου).

Παρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη λίαν υπολογίσιμη επιρροή (πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και ειδικά ως και διακλαδικά στρατιωτική) της Αγκυρας στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η Τρίπολη προχώρησε βάσει της αρχής της μέσης γραμμής σε δημοπράτηση θαλάσσιων οικοπέδων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ελληνικές θέσεις/ευαισθησίες και όχι το προβληματικό ως και παράνομο μνημόνιο με την Αγκυρα.

Προφανώς λόγω της ασταθούς κατάστασης από τη Συρία και τον Λίβανο μέχρι τη δύσκολη εσωτερική πολιτική πραγματικότητα που επικρατεί στη Τυνησία, αλλά και στο εσωτερικό της Λιβύης, η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιλαμβάνεται ότι απαιτείται προσοχή.

Η ελληνική εξωτερική και ενεργειακή πολιτική κινείται δυναμικά και προσεκτικά στην ανατολική Μεσόγειο, με περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και με τον δοκιμαζόμενο Λίβανο, μέσω της πρόσφατης τετραμερούς με τη Γαλλία, την Κύπρο και τη μεσανατολική χώρα.

Δυσχέρειες και έντονοι ως και υβριδικοί ανταγωνισμοί ασφαλώς υπάρχουν, αλλά εμφανίζονται παράλληλα θετικά σημεία, που ενδυναμώνονται από την παρουσία των δύο αμερικανικών ενεργειακών και παγκόσμιας εμβέλειας κολοσσών (Exxon Mobil και Chevron) στην περιοχή μας.

Και αποτελούν απάντηση στα απερίγραπτα, παραπλανητικά, ανυπόστατα συνωμοσιολογικά και μίζερα fake news των γνωστών μυθοπλαστικών κύκλων του εσωτερικού πολιτικού φάσματος, που κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν και στη φαντασία τους βλέπουν υποχωρήσεις και μειοδοσίες.

Απαιτούνται σοβαρές αναλύσεις, δυνατές υδροπολιτικές πληροφορίες, εκτίμηση του ξένου ενεργειακού παράγοντα έως και πολυεπίπεδη διατήρηση και αναβάθμιση της ενεργειακής και γεωπολιτικής μας θέσης και διπλωματίας.

Το ενδιαφέρον της Chevron εκλαμβάνεται ως σημαντικό και θα πρέπει γρήγορα να γίνουν οι επόμενες κινήσεις.

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: Ένα ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα

Χωρίς αμφιβολία, η εμπλοκή της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Chevron στις έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης συνιστά εξέλιξη με βαθιά γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού αποτελεί ουσιαστική αναγνώριση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, ενισχύει με τον καλύτερο τρόπο τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η συμμετοχή της Chevron, μιας εταιρείας που δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τις στρατηγικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά σαφή και έμπρακτη στήριξη της ελληνικής θέσης, ενώ ταυτόχρονα απονομιμοποιεί τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Πέρα, όμως, από το ζήτημα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συγκεκριμένη συνεργασία ενισχύει και τη γεωοικονομική θέση της Ελλάδας, εδραιώνοντάς την ως δυνητικό ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο και προσφέροντάς της τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η σημασία αυτής της προοπτικής εντείνεται, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει πολυεπίπεδους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως τη στιγμή που ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενεργειακών και ευρύτερων οικονομικών έργων με τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης να προκηρύξει διαγωνισμό για 22 ενεργειακά οικόπεδα, σεβόμενη την αρχή της μέσης γραμμής με την Ελλάδα, μπορεί να εκληφθεί ως αποτέλεσμα άμεσων ή έμμεσων αμερικανικών πιέσεων, ενδεχομένως μέσω της Chevron.

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να αναζητεί σταθερό βηματισμό και στρατηγική ενότητα, η ευέλικτη στρατηγική της Αθήνας και το σαφές μήνυμα ότι δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενδέχεται να διακινδυνεύσουν τη συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία – έναν διάλογο που, ούτως ή άλλως, αποδεικνύεται για την ώρα αδιέξοδος, εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της Αγκυρας.

Μέσα στο περιβάλλον αστάθειας και γεωπολιτικών ανακατατάξεων που διανύουμε, η στενότερη σύμπλευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες -όχι μόνο στον αμυντικό τομέα αλλά και στον επενδυτικό- προσδίδει στην Ελλάδα κύρος, ασφάλεια και ερείσματα που υπερβαίνουν την παραδοσιακή ευρωπαϊκή της θέση.

Η παρουσία της Chevron στην Κρήτη δεν συνιστά απλώς ένα επενδυτικό project, είναι ένα ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα.

Διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Η Chevron και πώς αλλάζει τον χάρτη – Το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Chevron και πώς αλλάζει τον χάρτη – Το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Chevron και πώς αλλάζει τον χάρτη – Το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Η Chevron και πώς αλλάζει τον χάρτη – Το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον αμερικανικό κολοσσό που ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μάστορας – Καληφώνη: Ανατροπή στην σχέση τους! Αντί να χωρίσουν, παντρεύονται!

Τροχαίο στην Αθηνών – Κορίνθου: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με λεωφορείο στο ρεύμα προς Κόρινθο – Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο σημείο

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Σταματίνα Τσιμτσιλή – Θέμης Σοφός: Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Γη της Ελιάς: Οι Γιατροί δίνουν μεγάλη μάχη για να σώσουν τον Κουράκο

Αντίστροφη μέτρηση για την καθέλκυση της 3ης FDI Belharra

Ιωάννα Τούνη: Το νέο βίντεο σπόντα – «Γενικά έχω άπειρη υπομονή μέχρι να…»

ΕΝΦΙΑ 2025: Τελευταία ημέρα για την εξόφληση του φόρου – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αρχίζει η ρύθμιση χρεών στους Δήμους σε 240 δόσεις – Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν

00:00 / 00:00

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ συναντήθηκε στο Ισραήλ ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε επίσης συνομιλίες με τον...

Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του υπουργείου Άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, όπου συζητήθηκαν οι ισχυρές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προκλητική κίνηση η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρίνει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την ως προκλητική κίνηση, ιδιαίτερα εν μέσω της κατάρρευσης της εκεχειρίας και...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου: Στο επίκεντρο η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ και η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να επαναβεβαιώσουν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ και να συζητήσουν την εμβάθυνση...

Συνάντηση Μητσοτάκη-Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ: «Δίνουμε στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ....

Κυβερνητικές πηγές για αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο»

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να χορηγήσει αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας, όπως είχε κάνει και με τα στελέχη των ενόπλων...

Ελληνική Λύση: Η ΝΔ αντί για «νόμο και τάξη», έφερε «ασυδοσία στην πράξη»

Η Ελληνική Λύση επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα, αναφέροντας ένα πρόσφατο επεισόδιο στο Αστυνομικό Τμήμα του Κορωπίου, όπου...

Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις στο «τραπέζι» αυξήσεις και σε Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική

Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις μισθών για τα στελέχη της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ακολουθώντας τις πρόσφατες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι υπουργοί Άδωνις...

Γεωργιάδης: «Είναι βέβαιον ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για αυξήσεις σε ΕΛΑΣ,...

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών της ΕΛΑΣ, του...

Επίσκεψη στην ιταλική φρεγάτα FREMM από τον Νίκο Δένδια

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την ιταλική φρεγάτα κλάσης Bergamini, η οποία βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της συζήτησης για...

Κικίλιας: Δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας – Πρέπει να γίνουν αυξήσεις...

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε την ανάγκη για αυξήσεις μισθών σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να...

Στρατός Ξηράς: Έχεις τη δύναμη και το θάρρος; Γίνε Επαγγελματίας Οπλίτης – Δείτε...

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού κυκλοφόρησε βίντεο που καλεί νέους να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου...

Μητσοτάκης: Στόχος μας να τρέξουμε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη – Κατώτατος μισθός...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υποσχόμενος ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ καθαρά έως το 2027, τονίζοντας τη δέσμευση για...

Μπατζελή: «Είμαι εντός γραμμής του ΠΑΣΟΚ, δεν θα γίνω Ιφιγένεια» – Όσα είπε...

Η Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στο OPEN, αναφέρθηκε στην παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει εντός της γραμμής του κόμματος και...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με Χέρτσογκ και Νετανιάχου στο Ισραήλ – Η ατζέντα των συνομιλιών

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Ισραήλ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με στόχο την ενίσχυση...

Βούρκωσαν τα πληρώματα: Παροπλίστηκαν 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε 1 ώρα

Συνολικά 4 πλοία παροπλίστηκαν την Παρασκευή από τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, με τα πληρώματά τους να παρακολουθούν με βουρκωμένα μάτια τις τελετές να...

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής – Τι αποφασίστηκε

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την ομόφωνη έγκριση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας. Απορρίφθηκε η πρόταση των Παύλου Πολάκη και...

Εσωκομματικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ: Η παραπομπή Μπατζελή, τα «καρφιά» Δούκα σε Ανδρουλάκη – Γερουλάνο και η θέση της Χαριλάου Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ξεσπάσει έντονη εσωκομματική κρίση λόγω της παραπομπής της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μετά από κριτική της στην ηγεσία...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρήνος στη showbiz: Πέθανε ηθοποιός της “Λάμψης” και του “Καλημέρα Ζωή” – Η ανακοίνωση...

Θρήνος έχει καταλάβει την ελληνική showbiz μετά τον θάνατο...

Νίκος Μουρατίδης: Σάλος με τις δηλώσεις του για τον Χρήστο Μάστορα – «Το βρήκα...

Ο Νίκος Μουρατίδης, σε συνέντευξή του στο Youtube με...

Βούρκωσαν τα πληρώματα: Παροπλίστηκαν 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε 1 ώρα

Συνολικά 4 πλοία παροπλίστηκαν την Παρασκευή από τον Στόλο...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ