Ο Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μίλησε στον Realfm 97,8 για την Τουρκία και την πιθανή συμμετοχή της στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Τουρκία δεν θα εξάγει την εσωτερική της κρίση, ενώ τόνισε ότι οι αντισημιτικές δηλώσεις της είναι προβλέψιμες και αποσκοπούν στην ισλαμική αφοσίωση του Προέδρου Ερντογάν.
Υποστήριξε ότι η Τουρκία αποτελεί εμπόδιο για τη συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας κατά της Ρωσίας, καθώς δεν συμμερίζεται τη στρατηγική της Ευρώπης. Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, προειδοποίησε για πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.
Τέλος, χαρακτήρισε θετική την παρουσία της Chevron στην περιοχή, σημειώνοντας ότι μπορεί να υποστηριχθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά:
Για τις αντισημιτικές κορώνες της Τουρκίας και για το εάν η γειτονική χώρα πρέπει να συμμετάσχει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα μίλησε ο Κώστας Υφαντής στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε αρχικά ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα εξάγει την εσωτερική της κρίση η Τουρκία. Τίποτα βέβαια δεν αποκλείεται. Ένα καθεστώς έπειτα από 25 χρόνια, αν στριμωχτεί τόσο πολύ και αν αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, τίποτα δεν αποκλείεται. Όσο τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το υπολογισμένο ρίσκο του Προέδρου Ερντογάν, δηλαδή αν είναι σε θέση να ελέγξει την εσωτερική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την Αντιπολίτευση και να την εξουδετερώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε δεν φοβάμαι για την εξαγωγή της κρίσης».
Ο κ. Υφαντής συνέχισε λέγοντας ότι «οι αντισημιτικές κορώνες στις οποίες μας έχει συνηθίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια όποτε υπάρχει ζήτημα η Τουρκία, είναι απολύτως προβλέψιμες, γιατί θεωρεί ότι το αντισημιτικό αφήγημα είναι ένα αφήγημα που αναδεικνύει την ισλαμική αφοσίωση του Προέδρου στα μάτια του εσωτερικού και του εξωτερικού».
Σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Υφαντής υποστήριξε ότι «τα κλασικά επιχειρήματα που έχει η ελληνική πλευρά εναντίον της Τουρκίας- που είναι απολύτως βάσιμα και εύλογα – δηλαδή το ότι συνεχίζει να κατέχει παράνομα το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, ότι εξακολουθεί να έχει σε ισχύ ένα casus belli σε βάρος της Ελλάδος, δηλαδή όλο αυτό που ονομάζουμε αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι επιχειρήματα που συγκινούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη. Όπως εμάς στην Ελλάδα ελάχιστα μας απασχολεί εάν οι βαλτικές χώρες είναι απειλούμενες από την Ρωσία, το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας θα πρέπει να είναι διαφορετική. Το επιχείρημα μας δεν πρέπει να είναι μόνο ότι δεν θέλουμε την Τουρκία επειδή μας απειλεί, αλλά δεν την θέλουμε γιατί δεν συμμερίζεται τη νέα στρατηγική κατάσταση. Δηλαδή δεν συμμερίζεται το ότι η Ρωσία είναι απειλή. Μπορεί να είναι έτοιμη να συνεισφέρει στρατεύματα σε μια ειρηνευτική επιχείρηση στην Ουκρανία αλλά στην ουσία θα υπονομεύει στις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να πάρει η Ευρώπη απέναντι στην Ρωσία. Θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τη συγκρότηση μίας κοινής άμυνας απέναντι στην Ρωσία».
Αναφορικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και αν θα έπρεπε αυτή να γίνει, ο Καθηγητής απάντησε ότι «στη συγκυρία αυτή που όλοι νιώθουμε σαστισμένοι, νομίζω ότι προέχει η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Το ίδιο κάνουν όλες οι χώρες, έχουν ξεχάσει ή έχουν χαμηλώσει πολύ τον πήχυ τους ως προς την ηθική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής τους. Νομίζω δεν έχουμε περιθώριο τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό».
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, είπε ότι «όσο η Τουρκία θεωρεί ότι αυτό αντιβαίνει τα συμφέροντά της έτσι όπως τα προσδιορίζει η ίδια, δεν αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο και επειδή συνηθίζει να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, να κλιμακώνει την ένταση και να δημιουργεί το δίλημμα στην άλλη πλευρά, τίποτα δεν αποκλείεται. Χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση. Καταρχάς, να καταλάβει η Τουρκία μέσα από τη διμερή επικοινωνία ότι είναι κάτι που δεν επηρεάζει την οριοθέτηση και δευτερευόντως να είμαστε έτοιμοι με τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται, να πεισθεί ότι δεν θα έχει όφελος να δημιουργήσει ένταση αυτή τη στιγμή».
Για την παρουσία της Chevron και αν αλλάζει τον χάρτη, ο κ. Υφαντής τόνισε ότι «είναι πολύ θετική εξέλιξη και μένει να δούμε αν αυτό το ενδιαφέρον θα έχει πίσω του και την αμερικανική κρατική υποστήριξη, δηλαδή αν η σημαία ακολουθεί το χρήμα. Τότε πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα και μάλλον θα είναι αισιόδοξα για εμάς».
Ακούστε το ηχητικό: