Το άρθρο αναφέρεται στις αυξήσεις μισθών στα Σώματα Ασφαλείας, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και εσωκομματικές εντάσεις στη Νέα Δημοκρατία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων, ενώ οι αντιδράσεις από βουλευτές και υπουργούς, όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Βασίλης Κικίλιας, δημιούργησαν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι αυξήσεις παρουσιάστηκαν ως ουδέτερες δημοσιονομικά, αλλά η συζήτηση για την επέκτασή τους σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δημοσιονομικών περιορισμών και πολιτικών πιέσεων.
Πιο αναλυτικά:
Παράθυρο για αυξήσεις στους μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά το μαζικό αίτημα της αντιπολίτευσης και την γκρίνια των «γαλάζιων» βουλευτών και υπουργών.
Σχολιάζοντας τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους ένστολους, η Κάτια Μακρή τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι το συγκεκριμένο γεγονός έχει μεγάλο παρασκήνιο.
Όπως ανέφερε, οι εν λόγω αυξήσεις, αλλά και ο χρόνος της ανακοίνωσής τους επήλθαν κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφεται τεράστια εκροή τόσο από την Ευελπίδων, όσο και από τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Έτσι, υπό τον μανδύα της εξοικονόμησης πόρων λόγω του κλεισίματος στρατοπέδων και της αλλαγής βαθμολογίου από την πλευρά του κ. Δένδια η συγκεκριμένη απόφαση παρουσιάστηκε ως ουδέτερη δημοσιονομικά, καθώς δεν δίνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Κάτια Μακρή, για τους υπόλοιπους ένστολους εκτιμήθηκε ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να εξεταστούν αντίστοιχες παρεμβάσεις, καθώς τόσο την περασμένη χρονιά, όσο και την φετινή έλαβαν μια συνολική αύξηση στους μισθούς της τάξης των 100 ευρώ, ενώ αναμένεται να λάβουν άλλα 100 ευρώ από την 1η Ιουλίου μέσω του επιδόματος επικινδυνότητας.
Η συζήτηση όμως γύρω από τις αυξήσεις των ενστόλων δείχνει να προκάλεσε νευρικότητα εντός της Νέας Δημοκρατίας, με αρκετούς γαλάζιους βουλευτές να εκφράζουν την άποψη ότι τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν και στους εργαζόμενους των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί, προσθέτοντας με τον τρόπο αυτόν ένα επιπλέον επίπεδο έντασης στο εσωκομματικό πεδίο έπειτα και από τον τελευταίο ανασχηματισμό.
Οι αντιδράσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βασίλη Κικίλια, καθώς και μιας σειράς βουλευτών της συμπολίτευσης που ζήτησαν άμεση αύξηση των μισθών και για τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, είτε αναγνωρίζοντας ότι παίρνουν λίγα χρήματα, είτε για λόγους διεύρυνσης του εκλογικού ακροατηρίου αφού το συγκεκριμένο κομμάτι των ενστόλων υπολογίζονται στις 75 – 80.000, φάνηκε να μπαίνουν τροχοπέδη στον μέχρι τότε κυβερνητικό σχεδιασμό, δρομολογώντας νέα δεδομένα.
Οι παρεμβάσεις των δύο υπουργών, όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κ.κ. Γεωργιάδη και Κικίλια. Σύμφωνα με την ίδια, από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να καταλόγιζαν στα δύο στελέχη της κυβέρνησης λαϊκισμό και προσωπικές στρατηγικές, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους υπουργούς σχετικά με τις δηλώσεις των κ.κ. Γεωργιάδη και Κικίλια.
Ορισμένοι, μάλιστα, διαβάζουν την αναβολή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας ως μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας (31/3) κράτησε σαφείς αποστάσεις από μια σειρά δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς τους κ.κ. Κικίλια και Γεωργιάδη.
«Αντιλαμβάνομαι την θετική διάθεση ιδίως των βουλευτών να στηριχθούν και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. Και το κάνουμε ήδη. Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτή δεν ήταν η πρώτη ή η τελευταία ανακοίνωση για τους ένστολους. Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Κάθε τι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και υπάρχουν και τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω. Αλλά με σωστούς όρους, στον σωστό χρόνο και με μία υπεύθυνη λογική και πολιτική, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας. Δεν ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτική με όρους δημοφιλίας και επικοινωνίας.
Για το ζήτημα των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σημείωσε πως «η συζήτηση αυτή παραβιάζει ανοιχτές θύρες, γιατί έτσι κι αλλιώς οι αυξήσεις αυτές είναι ήδη προγραμματισμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε 30 ευρώ που δίνονται ως αύξηση από την 1η Απριλίου σε όλο το Δημόσιο, προστίθενται ήδη στα 70 που δόθηκαν πέρσι. Υπάρχουν 100 ευρώ που θα δοθούν πάλι σε όλους τους ενστόλους τον Ιούλιο» και πρόσθεσε: «Πέρα από όλο αυτό λοιπόν, τι έχει γίνει εδώ; Έχουν προτεραιοποιηθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι με το ίδιο σκεπτικό θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει. Θα εξαντλήσουμε αυτές τις δυνατότητες για να στηρίξουμε συνολικά τους ενστόλους. Αλλά αυτό θα γίνει με πλαίσιο, με πρόγραμμα, με χαρτί και μολύβι»
«Όλα αυτά είναι προβληματικά, γιατί η κυβέρνηση έχει μπει σε ένα περίεργο σπιράλ. Κάνει δύο βήματα μπροστά και δύο βήματα πίσω. Ακόμα και το καλό, με κάποιο τρόπο καταφέρνουνε να το επικοινωνούν με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να βάλανε τρικλοποδιά στον εαυτό τους», κατέληξε η Κάτια Μακρή.