Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Mega, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, εκφράζοντας κριτική για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ. Αναγνώρισε ως λάθος του την δημόσια απεύθυνση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να δίνει συμβουλές.
Επίσης, αναφέρθηκε στη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και την ανάγκη για εναλλακτικές πολιτικές λύσεις. Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, επέκρινε την κυβέρνηση για την άμεση εμπλοκή της στη δημόσια συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο της δικαιοσύνης.
Πιο αναλυτικά:
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε συνέντευξή του στο Mega. Στη διάρκεια της συζήτησης, σχολίασε την πορεία της κυβέρνησης, την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα στα Τέμπη, καθώς και για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
«Πάντα μιλάμε, ανταλλάσσουμε μηνύματα. Δεν μου έκανε κάνα παράπονο, αλλά δεν είναι η δουλειά μου να δίνω συμβουλές σε κανέναν και μάλιστα σ’ έναν πρώην πρωθυπουργό. Κοιτάξτε βέβαια εγώ έχω ένα μικρό έννομο συμφέρον διότι η κυβέρνηση αυτή είναι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οπότε δικαιούμαι και εγώ να μιλάω για την περίοδο μας, αλλά εδώ δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα διότι στην περίοδο της δική μας διακυβέρνησης αυτά που είχαμε συμφωνήσει και αυτά που πίστευα εγώ, αυτά για τα οποία αγωνίστηκα 10 ολόκληρα χρόνια, την διάρκεια της κρίσης, γιατί έχω κάνει 10 χρόνια στην πρώτη γραμμή. Πέντε ως κυβέρνηση και άλλα πέντε ως αντιπολίτευση αυτά γινόντουσαν. Γι’ αυτό και υπήρξε ένα αποτέλεσμα, αλλά σε ένα πρόσωπο δημόσιο και ιστορικό όπως ένας τέως πρωθυπουργός, δεν χρειαζόταν να δώσω μια συμβουλή, το έκανα όμως εξ αγαθού συνειδότος, και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ό,τι αφορά στον Αντώνη Σαμαρά.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι «έχουν σωρευτεί πολλοί λόγοι που αφορούν την λειτουργία του κράτους, των θεσμών, του πολιτικού συστήματος και την αίσθηση πολλών ανθρώπων πια στην χώρα μας ότι δεν περιλαμβάνονται κάπου, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συμπερίληψης. Αυτό αφορά την νομιμοποίηση της εξουσίας, την πραγματική της αποδοχή. Υπάρχει και ένα πρόβλημα διόγκωσης των ανισοτήτων. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η εθνική ανασύνταξη. Μιλάμε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Έχουμε φτάσει σε ένα σχήμα έντονης συγκέντρωσης της εξουσίας, το πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει καταστεί υπερβολικά ισχυρό, υπάρχει μία μονοπρόσωπη εξουσία».
«Με την παρούσα εικόνα -γιατί μετά από 6 μήνες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα- η χώρα δεν είναι εύκολα διακυβερνήσιμη με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα. Φυσικά και ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής εξουδετερώνεται αν το πρώτο κόμμα είναι κάτω από 25%. Το πρόβλημά μας δεν είναι τα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, αλλά τα κόμματα τα οποία έχουν τάση στην απλούστευση, στην δημαγωγία, στην ανευθυνότητα. Είναι πολύ καλά για την άσκηση πίεσης, αλλά δεν παρέχουν εγγυήσεις για την διακυβέρνησης της χώρας. Άρα πράγματι πρέπει να επενδύσουμε σε σχήματα και σε λύσεις που μπορεί να έχουν κάποια προοπτική και αυτό αφορά όλα τα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τον τόπο για να έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τίποτα δεν είναι πιο προβληματικό και προσβλητικό για την χώρα από το να λέμε, ή πολύ περισσότερο να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος πρωθυπουργός και ότι υπάρχει μόνο μία λύση, ένα κόμμα», είπε σε άλλο σημείο.
Σχολιάζοντας τη δημοσκοπική πτώση που καταγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χάνει γιατί υπάρχει ένα φλερτ της κοινωνίας και της Νέας Δημοκρατίας με τις δυνάμεις οι οποίες είναι δημαγωγικές, απλουστευτικές, ανεύθυνες», και πρόσθεσε: «Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θα προτιμούσε να έχει απέναντί της ένα μη θεσμικό, μη συστημικό κόμμα. Δημοσκοπικά αναδεικνύεται η Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό είναι πρόβλημα. Διότι αν η σκέψη είναι ότι θα φτιάξω ένα δίπολο, με έναν υπεύθυνο πόλο και έναν ανεύθυνο πόλο εκτός πλαισίου, θα είναι όπως στην Γαλλία που ο Σιράκ είπε ψηφίστε με ως πρόεδρο παρότι δεν με θέλετε για να μην βγει πρόεδρος ο πατέρας Λεπέν. Πολλές φορές πάει η στάμνα στην βρύση και κάποια στιγμή σπάει».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι έχει δημιουργηθεί μία αντίδραση της κοινωνίας, η οποία στρέφεται κατά του συστήματος άσκησης εξουσίας και αυτό περιλαμβάνει αδίκως ή δικαίως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό είναι ένα θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και του δημοκρατικού μας συστήματος. Νομίζω ότι αυτό που λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι υπαρξιακά αναγκαίο. Δεν μπορεί να μπει σε συζητήσεις για συνεργασίες και μάλιστα προεκλογικές».
Σε ό,τι αφορά στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «υπάρχει μια δυσαρέσκεια και ένα αίτημα να λειτουργεί σοβαρά το κράτος να σέβεται τους πολίτες. Αυτό είναι ένα πανίσχυρο μήνυμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι το έχουν εισπράξει όλοι όσοι πρέπει να το εισπράξουν. Θέλω να ελπίζω ή έστω παρακαλώ να ληφθεί πάρα πολύ υπόψη αυτή η έντονη διαμαρτυρία που διατυπώθηκε με αξιοπρέπεια, παρότι υπήρχαν παράγοντες που ήθελαν να δείξουν ότι καθοδηγούν ή ότι ελέγχουν την αντίδραση της κοινωνίας. Μιλάω για κόμματα και πρόσωπα».
Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, είπε ότι «το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι η ίδια έλαβε αμέσως θέση επί της ουσίας. Δηλαδή υιοθέτησε ή απέρριψε εκδοχές οι οποίες αφορούν τα πραγματικά περιστατικά και τις υπερασπίστηκε ή όταν άκουγε αντίθετη εκδοχή αντιδρούσε. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε μία δημόσια συζήτηση από την πρώτη στιγμή και επί δύο χρόνια. Αυτά είναι αντικείμενο ανάκρισης, και μετά δίκης. Η κυβέρνηση ως εκτελεστική εξουσία δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Ως εκ τούτου δεν έπρεπε να καταστεί “διάδικος” στην υπόθεση γιατί μετά προκαλείται η συζήτηση μήπως επηρεαστεί η έκβαση και της δικαστικής κρίσης, αφού η κυβέρνηση έχει μία αφήγηση και δεν θέλει να ακούσει άλλο αφήγημα από την δικαιοσύνη τελικά;».