Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε στον Realfm 97,8 για τις αυξήσεις στους ενστόλους, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις δημοσκοπήσεις. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα “κίτρινης κάρτας” για τους υπουργούς που έθεσαν το θέμα των αυξήσεων, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα χωρίς να αυξάνει φόρους, αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις που θα δοθούν στους ένστολους και εξήγησε ότι η οικονομική πολιτική ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο. Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι δείχνουν την ανάγκη για περισσότερη δουλειά και ότι η κυβέρνηση παραμένει πρώτη σε δημοτικότητα, παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.
Πιο αναλυτικά:
Για τις αυξήσεις στους ενστόλους, την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την διαφθορά σε κρατικές υπηρεσίες και τις δημοσκοπήσεις μίλησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Σε ερώτηση για την «κίτρινη κάρτα» του Μεγάρου Μαξίμου στους υπουργούς που έθεσαν δημόσια το θέμα των αυξήσεων στους ενστόλους ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε «κατ΄αρχάς δεν υπάρχει ζήτημα κίτρινης και κόκκινης κάρτας».
Και συνέχισε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί μεγαλώνοντας την πίτα με δύο τρόπους: αντιμετωπίζοντας την φοροδιαφυγή και δημιουργώντας θέσεις εργασίας να αυξήσει τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνει φόρους, μειώνοντας φόρους. Και από αυτό το μεγάλωμα της πίτας να αποκαθιστά μία σειρά από αδικίες που υπέστησαν οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια».
«Αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα επιτρέψει ξανά στην χώρα να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται με έναν συγκεκριμένο τρόπο από το οικονομικό επιτελείο και από τον κύριο Χατζηδάκη μέχρι πρότινος και από τον κύριο Πιερρακάκη από εδώ και πέρα υπό τον συντονισμό του Πρωθυπουργού και με την συνεργασία κάποιον ανθρώπων. Δεν υπάρχει πολιτικός στην κυβέρνηση, στην Βουλή, βουλευτής της ΝΔ, υπουργός, υφυπουργός που να είναι λιγότερο ευαίσθητος και να πιστεύει λιγότερο στην ανάγκη οι συμπολίτες μας να ενισχυθούν αλλά χρειάζεται σχέδιο. Και το σχέδιο αυτό θεωρώ ότι υπάρχει και εφαρμόζεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Προφανώς το κανονικό είναι η οικονομική πολιτική να ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο. Οι υπουργοί να ακούν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να εισηγούνται προφανώς και να διεκδικούν ειδικά για τους εργαζόμενους που αναφέρονται στα υπουργεία τους, τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, τους λιμενικούς. Είναι δουλειά των υπουργών να διεκδικούν για τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται εν στενή και εν ευρεία εννοία στο χαρτοφυλάκιο τους. Όλοι έχουν μεγάλες ανάγκες, οι εργαζόμενοι. Δεν κλείνουμε τα μάτια», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Οι ένστολοι συνολικά και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας θα δουν σημαντικές -προφανώς όχι ότι θα λύσει το πρόβλημα της ζωής τους αυτό- αυξήσεις και από 1η Απριλίου και από το καλοκαίρι, Ιούνιο, Ιούλιο που είναι το επίδομα που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στον προϋπολογισμό», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με το γιατί δόθηκαν πρώτα οι αυξήσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε: «υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τα πολύ λίγα νέα παιδιά που δηλώνουν τις στρατιωτικές σχολές και ειδικά τις σχολές αξιωματικών και είμαστε σε μία περίοδο που οι μαθητές θα δώσουν τις εξετάσεις και θα δηλώσουν τις σχολές τους. Άρα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα για τα παιδιά τα οποία σκέφτονται να δηλώσουν και προβληματίζονται για τους προφανείς οικονομικούς λόγους να δηλώσουν τις σχολές αυτές».
«Το υπουργείο Άμυνας εκπόνησε ένα σχέδιο εξοικονόμησης χρημάτων που πρακτικά είναι το 60% των αυξήσεων στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, ο κύριος Δένδιας. Το υπόλοιπο 40% είναι οι αυξήσεις που ήδη θα δουν όλοι οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Έχει ληφθεί μία τεράστιας σημασίας απόφαση για την χώρα μας και για την Ευρώπη σχετικά με την ρήτρα διαφυγής. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση ως προς τα εξοπλιστικά και της Ελλάδας και της Ευρώπης και την εξοικονόμηση πόρων. Δεν μπορεί λοιπόν οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις με τόσο σύγχρονους εξοπλισμούς να μην έχουν και τις αντίστοιχες μισθολογικές απολαβές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι συνολικά 3 δισ. ευρώ. Η 13η και η 14η σύνταξη είναι 5 δισ. ευρώ. Συνολικά κάνουν 8 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν. Δεν τα έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, το κράτος για να τα δώσει».
Και πρόσθεσε: «Ακόμα και να είχε το κράτος να δώσει – που δεν έχει- είναι πολύ σημαντικό ότι αυξάνονται τα έσοδα της χώρας και πλέον συζητάμε για παροχές εκεί που συζητούσαμε πριν από 10 χρόνια για περικοπές. Αλλά ακόμη και να τα είχε αυτά τα λεφτά τα χρήματα αυτά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να πάνε κυρίως στην μεσαία τάξη με περαιτέρω μειώσεις φόρων. Αυτή νομίζω είναι και η βούληση κεντρικά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου με στήριξη των νεότερων ανθρώπων, με στήριξη και των συνταξιούχων, με ελάφρυνση περαιτέρω των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές».
«Η χώρα μας έχει καταφέρει και έχει ανέβει στην 11η θέση από τις 22 χώρες που μετράνε τον κατώτατο μισθό. Πρέπει όμως να ανέβει πολύ περισσότερο ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Τι κάνουμε; Εμείς επειδή δεν πιστεύουμε στα ‘λεφτόδεντρα’ γι’ αυτό και δεν θεωρώ ότι έχει κάποιο νόημα να ζητάμε χωρίς να ξέρουμε από που θα τα βρούμε. Αυτό το κάνει η αντιπολίτευση με μεγάλη αποτυχία. Μεγαλώνουμε την πίτα. Πώς μεγαλώνουμε την πίτα; Με δύο τρόπους: δημιουργώντας δουλειές με την πολιτική μας. Πλέον 500.000 άνθρωποι που πληρώνονταν από το επίδομα ανεργίας πληρώνουν στο κράτος φόρους και εισφορές χωρίς να είναι αυξημένοι. Με αυτό τον τρόπο το κράτος αυξάνει τα έσοδα του χωρίς να δημιουργεί παραπάνω φόρους ή να τους αυξάνει. Και το δεύτερο είναι ότι αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Με αυτούς τους δύο τρόπους το κράτος μεγαλώνει την πίτα, αυξάνει τα έσοδα και αυτά σταδιακά τα επιστρέφει με δίκαιο τρόπο. Για εμένα ο πιο δίκαιος τρόπος είναι όλο και περισσότερες μειώσεις φόρων, όλο και περισσότερες ανάσες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για την διαφθορά που αποκαλύπτεται στις πολεοδομίες ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα για ένα κράτος το οποίο έχει αλλάξει πολύ και θετικά σε πολλές εκφάνσεις αλλά δεν έχει αλλάξει συνολικά».
Παράλληλα για τις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι «λένε τρία πράγματα. Το πρώτο πράγμα που λένε είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ μεγάλη απόσταση από το επιθυμητό ποσοστό επανεκλογής μας το 2027. Γι’ αυτό και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και ακόμα πιο αποτελεσματικά δηλαδή με μεγαλύτερες ταχύτητες».
«Το δεύτερο πράγμα που λένε οι δημοσκοπήσεις είναι ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας (…) που έχει τέτοια διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει θετικά στον τόπο αυτά τα χρόνια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Και το τρίτο εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου, θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις λένε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, παραπλανήθηκε από μία προσπάθεια χειραγώγησης πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αναφέρομαι σε μία χυδαία εργαλειοποίηση της αντιπολίτευσης με ένα αφήγημα που θα καταρρεύσει και από ό,τι φαίνεται και θα αντιστραφεί, το αφήγημα της συγκάλυψης. Είναι άλλο πράγμα τα λάθη, οι αστοχίες, οι αμέλειες ή το οτιδήποτε που θα κρίνει η δικαιοσύνη που οδήγησαν μαζί με τα ανθρώπινα λάθη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που δεν τα αρνούμαστε και είναι άλλο πράγμα το αφήγημα της συγκάλυψης που το δημιούργησε η αντιπολίτευση παραποιώντας δεδομένα», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ακούστε το ηχητικό: