Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8, τόνισε την ανάγκη για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που να αντικατοπτρίζει πραγματικά τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.
Υπογράμμισε ότι το ισχύον σύστημα δεν καταγράφει επαρκώς τις διαφορές, ειδικά σε ένα πολυκομματικό περιβάλλον, και πρότεινε την επιστροφή σε ένα σύστημα που υπήρχε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο του βιβλίο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι ο θρύλος του βασίζεται περισσότερο στην ανάγκη των λαών για άμωμους ηγέτες παρά στην ιστορική πραγματικότητα.
Πιο αναλυτικά:
Για το εκλογικό σύστημα και την ανάγκη αλλαγών μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Πρώτα από όλα δεν είναι καλό μία κοινωνία, μία χώρα να μην έχει σταθερό εκλογικό σύστημα», είπε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος.
Και συνέχισε: «Ως προς αυτό υπήρξε τεράστια θεσμική πρόοδος με την συνταγματική αναθεώρηση του 2001 που δεν επιτρέπει στην εκάστοτε κυβερνώσα πλειοψηφία την παραμονή των εκλογών να ωθήσει την χώρα στις κάλπες με το εκλογικό σύστημα που την συμφέρει. Από εκεί και πέρα όμως κάθε εκλογικό σύστημα είναι κατάλληλο ή έστω λειτουργικό για ένα συγκεκριμένο κομματικό σύστημα».
«Κάθε εκλογικό σύστημα είναι λειτουργικό με συγκεκριμένη δομή του κομματικού συστήματος. Όταν είχαμε πλήρη δικομματισμό, δηλαδή δύο μεγάλα μεγάλα κόμματα, που εναλλάσσονταν στην εξουσία και μάχονταν για την πρώτη θέση μολονότι αυτό το απόλυτο μπόνους, οι πλειοψηφικές έδρες δημιουργήσαν έναν φανατισμό και μία πόλωση, εν πάση περιπτώσει επέτρεπαν την κυβερνησιμότητα της χώρας», ανέφερε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος.
«Τώρα που έχουμε ένα μεσαίο, μεσαιο-μεγάλο κόμμα και πάρα πολλά μικρά έως κονιορτοποιημένα κόμματα δεν μπορεί ένα εκλογικό σύστημα να μην καταγράφει και την διαφορά μεταξύ των κομμάτων στην αποτύπωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα πάρει 28% όπως έχουν σήμερα τα πράγματα θα βγάλει γύρω στις 100 έδρες είτε το δεύτερο κόμμα πάλι 27,99% είτε πάρει 12%», σημείωσε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος.
«Ως εκ τούτου προτείνω να επανέλθουμε σε ένα εκλογικό σύστημα, όπως είχαμε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, που στην αποτύπωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών υπήρχε και το στοιχείο της διαφοράς μεταξύ των δύο προπορευόμενων κομμάτων», υπογράμμισε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πλαστουργός ιστορίας. Ο άνθρωπος, ο θρύλος, το πολιτικό αποτύπωμα» το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20:30 το απόγευμα στα Public Συντάγματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Δημήτρη Καιρίδη, τον Παναγιώτη Δουδωνή και τον Πάνο Λαζαράτο. «Προσπαθώ να αναδείξω ότι αυτός ο θρύλος του Βενιζέλου περισσότερο βασίζεται στην ανάγκη των λαών να έχουν θρύλους άμωμους, άσπιλους, αψεγάδιαστους παρά στην ιστορική πραγματικότητα», εξήγησε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος.
Ακούστε το ηχητικό: