Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, υποστήριξε στη Βουλή την ανάγκη για αμυντική αυτοδυναμία της Ελλάδας μέσω προγραμμάτων εξοπλισμών που θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική οικονομία.
Πρότεινε τη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας για την ανάπτυξη ελληνικών οπλικών συστημάτων και εξέφρασε ανησυχίες για την εξάρτηση από ξένους κατασκευαστές.
Επισήμανε τη σημασία της εγχώριας παραγωγής και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενώ τόνισε την ανάγκη για αλλαγή στην προσέγγιση της εθνικής κυριαρχίας και άμυνας, επισημαίνοντας τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Πιο αναλυτικά:
Υπέρ της υλοποίησης προγραμμάτων εξοπλισμών στη χώρα μας με γνώμονα όμως τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων και της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας στη Βουλή κατά την ενημέρωση του Σώματος από τον Πρωθυπουργό, για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, με αποστολή την ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση ελληνικών οπλικών συστημάτων για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας και τη ουσιαστικής στρατηγικής προμηθειών.
«Η Νίκη συμμερίζεται την πρόθεση σας για την υλοποίηση ενός προγράμματος εξοπλισμών, που θα καθιστά τις ένοπλες δυνάμεις μας αυτοδύναμες και την προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε.
«Η εθνική ανεξαρτησία είναι συνυφασμένη με την αμυντική αυτάρκεια, καθόσον σε μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη, δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια να αναμένουμε αμυντική βοήθεια από τρίτους».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νίκης διερωτήθηκε «ποια από τα οπλικά συστήματα θα αποκτηθούν με απευθείας ανάθεση και ποια με δημόσιο διαγωνισμό, ποια θα κατασκευασθούν στην Ελλάδα και τι ποσοστό των αμυντικών δαπανών θα δοθεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Διερωτήθηκε, επίσης, εάν «στα οπλικά συστήματα που θα αποκτηθούν θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης όποτε κριθεί αναγκαίο (πχ. σε μία κρίση ή πόλεμο) ή όπως τα F-35 δεν θα μπορούν να πετάξουν χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κατασκευαστή».
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και στην Γάζα, επιβεβαίωσε, το πόσο σημαντικό είναι μία χώρα να έχει αμυντική αυτάρκεια και να μπορεί να βασίζεται στην δική της εγχώρια παραγωγή και υποστήριξη.
Γιατί όμως δεν φροντίσατε έγκαιρα να ενισχύσετε την εγχώρια μας παραγωγή;
Επί κυβερνήσεως σας δώσαμε δεκάδες δις για εξοπλισμούς, χωρίς να πετύχουμε καμιά συμμετοχή στο κατασκευαστικό έργο για να κερδίσουμε μεταφορά τεχνογνωσίας και να ωφεληθεί η οικονομία μας.
Οι υπάρχουσες υποδομές παραγωγής αμυντικού υλικού απαξιώθηκαν και εκποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παράγουμε ούτε τα απολύτως αναγκαία για τις αμυντικές μας ανάγκες».
«Είπατε σήμερα», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι “η Ευρώπη έχει ένα μεγάλο παραγωγικό κενό και το Ισραήλ μπορεί να μας παρέχει πιο γρήγορα τέτοιες δυνατότητες.” Επίσης είπατε ότι υπάρχουν εταιρίες που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Γιατί τόσα χρόνια ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης στην αμυντική τεχνολογία, ήταν σε νηπιακή κατάσταση;»
«Είπατε», συνέχισε «ότι τα νέα παιδιά δεν πηγαίνουν στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ λόγω χαμηλών μισθών. Σύμφωνοι. Όμως υπάρχει και κάτι άλλο που εσείς δεν μπορείτε να εντοπίσετε. Η προπαγάνδα του εθνομηδενισμού που χρόνια τώρα δηλητηριάζει σχολεία και πανεπιστήμια.
Μια έπαρση σημαίας και απαγγελία του εθνικού ύμνου στα δημοτικά σας ζητήσαμε να επαναφέρετε και μας μιλήσατε για νέο πατριωτισμό.
Δεν πολεμούν τα όπλα, μεγαλουργούν οι καρδιές που νιώθουν για την πατρίδα στα σπλάχνα τους χαλασμό».
Ο πρόεδρος της Νίκης, έθεσε επίσης το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής ‘Αμυνας και του επανεξοπλισμού της Ελλάδας και τόνισε.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταργηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) για αποφάσεις σχετικά με την κοινή εξωτερική πολιτική και την κοινή άμυνα και τη διεύρυνση της ΕΕ. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος που μπορεί να λειτουργήσει μόνο συλλογικά. Ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας ήταν το περίφημα άρθρο “5”. “Μια επίθεση εναντίον ενός Μέλους θα θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των Μελών”. Αντίστοιχη διάταξη θα πρέπει να υιοθετηθεί και στα πιο επίσημα έγγραφα της ΕΕ, όπως αυτό της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ».
Συνεχίζοντας ανέφερε πως «στο κείμενο της Λευκής Βίβλου αναφέρεται ότι “η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι το πιο άμεσο και πιεστικό έργο για την Ευρωπαϊκή ‘Αμυνα”.
«Δηλαδή κύριε Πρωθυπουργέ θα επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία και όχι για τις ανάγκες της δικής μας εθνικής άμυνας;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε.
«Κανένα πρόγραμμα εξοπλισμών δεν μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε την Εθνική Κυριαρχία και την Εθνική Άμυνα.
Όταν έχουμε εκχωρήσει τον έλεγχο της οικονομίας μας στους δανειστές, την συλλογή των εσόδων σε ανεξάρτητές αρχές, όταν δεχόμαστε την αλλοίωση της κοινωνίας μας με την λαθρομετανάστευση, την μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό, την βίαια επιβολή προτύπων ενάντια στην οικογένεια και την μητρότητα, τότε κανέναν εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν θα είναι αποτελεσματικό, γιατί χάνεται η έννοια της Εθνικής Συνείδησης και η σπουδαιότητα του εθνικού φρονήματος», κατέληξε ο κ. Νατσιός.