Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και έλλειψη εθνικής στρατηγικής ασφάλειας. Στη δευτερολογία του στη Βουλή, τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να διοικούνται με βάση μόνο τις δημοσιονομικές δυνατότητες και επέκρινε τις αποφάσεις για κλείσιμο στρατοπέδων και κατάργηση μονάδων.
Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την απειλή της Τουρκίας και την ανάγκη καθορισμού σαφούς αμυντικής στρατηγικής. Ο Νατσιός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ζήτησε διαφάνεια και εθνική συνεννόηση για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Πιο αναλυτικά:
Οι ένοπλες δυνάμεις δεν αναδομούνται ούτε διοικούνται με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες, υποστήριξε, στην δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ενώ επανέλαβε τη θέση του για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής ασφάλειας, μετά από εθνική συνεννόηση.
«Μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας μιλούσε για υδροκεφαλισμό στον στρατό και με πρόχειρους σχεδιασμούς και ατεκμηρίωτες εισηγήσεις, αποφάσισε το κλείσιμο στρατοπέδων, την κατάργηση σχηματισμών, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει δημοσίως και τα ποσοστά στελέχωσης των μονάδων του ελληνικού στρατού. Για την νέα αυτή δομή δυνάμεων, ψευδώς ισχυρίζεστε ότι λάβατε έγκριση από την Βουλή. Ουδείς γνωρίζει τι περιέχει η περίφημη agenda 2030, η οποία σχεδιάστηκε ιεροκρυφίως. Συνεπώς δεν θα μπορούσατε να ισχυριστείτε ότι η Βουλή σας έδωσε την άδεια», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε.
«Κλείνετε στρατόπεδα και καταργείτε μονάδες για να βρείτε κάποια ελάχιστα να δώσετε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τελικά τους κοροϊδεύετε, αφού οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αναδομούνται, ούτε διοικούνται με γνώμονα το δημοσιονομικό τεφτέρι και μόνο. Η λογική των τροχάδην συγχωνεύσεων και του στοιβάγματος μονάδων δεν ταιριάζει σε μια χώρα που απειλείται από έναν αναθεωρητικό και απειλητικό «εξ ανατολών» γείτονα.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Νίκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «πουθενά στην ομιλία του δεν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η διαρκής και μόνιμη απειλή μας.
Εάν η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, γιατί εξοπλιζόμαστε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε.
«Μήπως για να συνεισφέρουμε στον πόλεμο της Ευρώπης με την Ρωσία;».
«Στην ομιλία σας», συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «αναφερθήκατε αρκετές φορές για την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας. Μάλιστα είπατε ότι ‘η εισβολή της Ρωσίας δοκιμάζει όλη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης’. Υπήρξε ποτέ κάποια φορά που είπατε ότι η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η Γαλάζια Πατρίδα, το casus beli και οι συνεχείς απειλές της, επηρεάζουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ελλάδος;
Εάν δεν ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η απειλή τότε πώς θα καθορίσουμε τις αμυντικές μας ανάγκες;».
Αναφερόμενος στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων ο κ. Νατσιός, χαρακτήρισε την κατάστασή τους «δραματική».
«Οι μαθητές βλέποντας την απαξίωση του στρατιωτικού επαγγέλματος επιλέγουν άλλα επαγγέλματα πιο προσοδοφόρα και λιγότερο ψυχοφθόρα. Και εσείς τι κάνετε; Τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανέφερε πως «εδώ και χρόνια η Ελλάδα είχε χαμένες ευκαιρίες».
«Η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό στο θέμα αυτό. Αγόραζε από το ράφι εξωτερικών αγορών», σημείωσε.
«Και κάτι τελευταίο, που έχει σχέση με την πρόθεσή σας για αναβάθμιση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και τον υπαινιγμό σας ότι δεν υπάρχει μία στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας: Είναι ως να λέτε να σας δώσουμε λευκή επιταγή για να λαμβάνετε όποιες αποφάσεις θέλετε» είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε. «Εάν πραγματικά θέλατε να υπάρχει μία εθνική συνεννόηση, θα φροντίζατε να συντάξετε Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, όπου με απλά και ξεκάθαρα στοιχεία θα φαίνεται η πορεία που πρέπει να βαδίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.
Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας δεν θέλετε να συντάξετε, γιατί δεν θα μπορείτε μετά να παρεκκλίνετε όταν σας το επιτάσσουν οι φίλοι και σύμμαχοί σας. Αυτό έπρεπε να κάνει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Να συντάσσει για την κυβέρνηση την στρατηγική που θα εφαρμόζουν όλες οι δομές και δυνάμεις του έθνους. Και φυσικά αυτή η στρατηγική θα πρέπει να είναι γνωστή σε όλους και όχι απόρρητη, όπως δυστυχώς γίνεται με την περίφημη agenda 2030 του κ. Δένδια.
Αναμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία τις λεπτομέρειες του αμυντικού προγράμματος από τον κ. υπουργό και θα τοποθετηθούμε αρμοδίως».