Τα πληρώματα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού αντιμετωπίζουν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις 3.000-7.000 ευρώ, καθώς το επίδομα ειδικών αποστολών δεν φορολογείται αυτοτελώς αλλά συνυπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στα στελέχη που συμμετείχαν στις επικίνδυνες αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός πληρώματος για την επόμενη αποστολή.
Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς το αίτημά του για αναβάθμιση των Επαγγελματιών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) σε Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) δεν ικανοποιήθηκε, στερώντας από το ναυτικό έμπειρα στελέχη που αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα.
Επιπλέον, η προκήρυξη για την πλήρωση 600 θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στο Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει εξαιρετικά χαμηλό ενδιαφέρον, με λιγότερες από 100 αιτήσεις μέχρι στιγμής, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στελέχωσης.
Πιο αναλυτικά:
Σε αναβρασμό βρίσκονται τα πληρώματα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), που είδαν στις φορολογικές τους δηλώσεις η εφορία να τους ρίχνει “καμπάνες” από 3.000 έως 7.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ήδη πολλοί να μην θέλουν να πάνε σε αποστολές του ΠΝ με φρεγάτα εκτός Ελλάδας. Άσχημα είναι τα μαντάτα και για τις θέσεις ΕΠΟΠ, με το ενδιαφέρον να είναι ασθενικό.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Δεν είναι καθόλου καλό το κλίμα στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιαίτερα στα πληρώματα των φρεγατών που γύρισαν από τις πολεμικές αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES.
Ουσιαστικά, το επίδομα που εξαγγέλθηκε πέρυσι στις αρχές της χρονιάς, που υποτίθεται ότι θα ήταν «καθαρό» για τις Ειδικές Αποστολές, τελικά όχι μόνο δεν ήταν καθαρό αλλά καλούνται να πληρώσουν κι επιπλέον φόρο αφού συνυπολογίζεται στο γενικότερο εισόδημα, μιας και δεν φορολογείται αυτοτελώς, με αποτέλεσμα να αλλάζει κλίμακα και πέφτουν «καμπάνες».
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) έχουν φτάσει – τηλεφωνικώς και εγγράφως – καταγγελίες από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν από 3 έως 6 μήνες σε πολεμικές αποστολές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ και τώρα καλούνται να πληρώσουν εφορία από 3.000 έως 7.000 ευρώ, δηλαδή επιστρέφουν στο κράτος από 3 έως 5 μισθούς. Η πικρία συνίσταται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από πυραύλους και drones, κάνουν προβολή σημαίας στο πιο θερμό μέρος του πλανήτη και η πολιτεία αντί να τους ανταμείβει τους κόβει το ήδη χαμηλό επίδομα των 120€.
Η οργή ξεχειλίζει, όπως είναι φυσικό κι αυτό έχει ως επακόλουθο να μην συμπληρώνεται πλέον ο αριθμός πληρώματος για την επόμενη αποστολή, που είναι προγραμματισμένη να αναχωρήσει σε περίπου ένα μήνα. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πλέον θέλουν να πάνε αποστολή και δη σε επικίνδυνη περιοχή.
Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επικρατεί «μούδιασμα» και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση. Ωστόσο, υποδεικνύουν το υπουργείο Οικονομικών ως υπεύθυνο γι’ αυτή τη στρέβλωση.
Παρόλα, το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί από την αρχή η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν πίεσε ώστε το Επίδομα Ειδικών Αποστολών να μπει στο ίδιο καθεστώς με το πτητικό επίδομα που λαμβάνουν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας ή το αντίστοιχο των ναρκαλιευτών;
Κόντρα και με το υπουργείο
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το enikos.gr, από το Πολεμικό Ναυτικό εστάλη προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγγραφο με το οποίο ζητούσαν Επαγγελματίες Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), οι οποίοι είναι και στην κατώτερη βαθμολογική και μισθολογική κλίμακα, αντί να απολύονται να αναβαθμιστούν σε Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) για «την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, είτε για 5 έτη είτε έως τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».
Έτσι, το ΠΝ θα κέρδιζε από την συνέχιση των υπηρεσιών έμπειρων και ικανών στελεχών, που με την πάροδο των ετών απέκτησαν πολύτιμη τεχνογνωσία μέσω της εκπαίδευσης που έλαβαν αλλά και της εμπειρίας.
Κι όμως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν προχώρησε ποτέ αυτή τη ρύθμιση με αποτέλεσμα να τίθενται ικανότατα στελέχη σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, στην πιο παραγωγική ηλικία, αποστερώντας του ΠΝ πολύτιμων στελεχών.
Ο νόμος δεν προβλέπει την περαιτέρω παραμονή τους στην υπηρεσία και γι’ αυτό το λόγο ζητείτο από το ΠΝ να προβεί το υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες.
Όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά τώρα το ΠΝ ψάχνει την άμεση αντικατάστασή τους από νέους – που δεν ενδιαφέρονται και πολλοί – τους οποίους θα πρέπει να τους εκπαιδεύσει από το «μηδέν».
Ελάχιστο ενδιαφέρον
Όμως, άσχημα είναι τα μαντάτα και σε ότι αφορά τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ). Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκήρυξε την πλήρωση εξακοσίων (600) θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) στο Πολεμικό Ναυτικό, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον λιγότεροι από 100 νέοι για τις θέσεις. Αυτό συνεπάγεται – βάσει εμπειρίας – ότι στην εξέταση των κριτηρίων περίπου το 30% από αυτούς κόβεται. Με αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, το ΠΝ να καταγράψει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.