Μία μικρή άνοδο στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, την εδραίωση της Πλεύσης Ελευθερίας στην δεύτερη θέση, και νέες απώλειες για το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, MRB και Prorata) που είδαν το βράδυ της Πέμπτης 10 Απριλίου το φως της δημοσιότητας. Επίσης από τα αποτελέσματα των ερευνών προκύπτει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια.
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ βρίσκεται στο 20,9%. Άνοδο καταγράφουν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας (11,5%), που σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, όσο και η Ελληνική Λύση, που είναι στην 4η θέση με 7,9%. Πτώση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται κάτω από το 10% (9,6%). Σταθερά παρέμειναν τα ποσοστά του ΚΚΕ που είναι στην 5η θέση με 6,3%, ενώ νέα μικρή υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην 6η θέση με 5,3%.
Η εκτίμηση ψήφου
Τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου έχουν ως εξής:
- Nέα Δημοκρατία: 27,3%
- Πλεύση Ελευθερίας: 15%
- ΠΑΣΟΚ: 12,5%
- Ελληνική Λύση: 10,4%
- ΚΚΕ: 8,3%
- ΣΥΡΙΖΑ: 6,9%
- Φωνή της Λογικής: 3,1%
- ΜέΡΑ25 2,7%
- Νέα Αριστερά 2,5%
- Νίκη: 2,1%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 1,7%
- Σπαρτιάτες: 1,2%
Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, η ΝΔ έχει συσπείρωση 75,9% με διαρροές προς τη Φωνή Λογικής, την Πλεύση Ελευθερίας κυρίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες διαρροές προς την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, και το ΠΑΣΟΚ επίσης χάνει προς την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΝΔ.
Η πορεία της χώρας
Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας, το 70% πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος και το 25% πιστεύει ότι πάνε προς τη σωστή.
Η προσωπική κατάσταση των πολιτών σε σχέση με έναν χρόνο πριν
- Σε καλύτερη 14%
- Στην ίδια 37%
- Σε χειρότερη 49%
Ακρίβεια και κατάσταση οικονομίας τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας
Με βάση τη δημοσκόπηση τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ακρίβεια και η οικονομία με 27%, και ακολουθεί η κρίση θεσμών με 10%.
Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης
Αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης
Ως προς την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν των θετικών σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου, με την πιο αρνητική βαθμολογία (81%) να αφορά την οικονομία και να ακολουθούν τα ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών (75%) και τα ζητήματα καθημερινότητας (73%).
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας το 54% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη ενώ το 31% θετική.
Αξιολόγηση της κυβέρνησης
Αρνητική γνώμη για Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη
Οι αρνητικές γνώμες στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού φτάνουν το 68% και οι θετικές το 27% με μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Οι αρνητικές γνώμες για τον τρόπο που πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ φτάνουν το 83% και οι θετικές φτάνουν μόλις το 9%.
Ως προς τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, οι αρνητικές γνώμες για το πώς ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στο 79% ενώ οι θετικές γνώμες είναι στο 12%.
Αρνητική εικόνα του Τραμπ στην Ελλάδα – Ανησυχία για τους δασμούς
Σχετικά με το «πώς βλέπουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ;», το 67% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη ενώ μόνο 24% έχει θετική.
Ως προς τους δασμούς που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Τραμπ σε βάρος και των ευρωπαϊκών προϊόντων, έστω και με παλινωδίες, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι θεωρεί ότι θα έχουν επίδραση σημαντική (16% πολύ μεγάλη και 47% αρκετά μεγάλη).
Άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοφιλία πολιτικών προσώπων
Ως προς τη δημοφιλία των πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, η δημοσκόπηση ξεκινά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Οι αρνητικές γνώμες έχει το 57% ενώ οι θετικές γνώμες βρίσκονται στο 25%.
Ως προς τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες είναι στα ίδια επίπεδα 43%,.
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κανένας
Διχασμένη η κοινή γνώμη ως προς το ζήτημα των πρόωρων εκλογών
Ως προς το ερώτημα εάν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, φαίνεται ότι υποχωρεί το αίτημα για εκλογές τώρα και ενισχύεται η θέση για εκλογές με την ολοκλήρωση της τετραετίας που φτάνει το 50%.
Η δημοσκόπηση της MRB
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση με 20,4%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 13,5%, το ΠΑΣΟΚ με 9,4%, η Ελληνική Λύση με 8,6% και το ΚΚΕ με 5,6%.
Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων:
- Νέα Δημοκρατία: 20,4%
- ΣΥΡΙΖΑ: 5%
- ΠΑΣΟΚ: 9,4%
- ΚΚΕ: 5,6%
- Ελληνική Λύση: 8,6%
- Νίκη: 3%
- Πλεύση Ελευθερίας: 13,5%
- Φωνή Λογικής: 2,8%
- Μέρα25: 2,5%
- Νέα Αριστερά: 1,5%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 2,4%
- Δεν αποφάσισα/δεν απαντώ: 17,4%
- Λευκό/άκυρο/αποχή: 6,7%
Αναγωγή στο σύνολο
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο «Κανένας»
Στην ερώτηση «Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό» οι πολίτες απαντούν:
- Κανένας: 33,3%
- Κυριάκος Μητσοτάκης: 21,4%
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: 13,2%
- Κυριάκος Βελόπουλος: 5,9%
- Νίκος Ανδρουλάκης: 4,7%
- Δημήτρης Κουτσούμπας: 3,3%
- Γιάνης Βαρουφάκης: 3,2%
- Δημήτρης Νατσιός: 2,1%
- Στέφανος Κασσελάκης: 2,1%
- Σωκράτης Φάμελλος: 2%
Η ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα
Όσον αφορά το «ποια προβλήματα βλέπουν ως σημαντικότερα οι πολίτες στην Ελλάδα», στην πρώτη θέση είναι η ακρίβεια με 57%, στη δεύτερη είναι η υγεία με 26,3%, στην τρίτη το ύψος εισοδημάτων με 24,3% και στην τέταρτη η απόδοση Δικαιοσύνης/Κράτος Δικαίου με 20%.
Οι λέξεις και τα συναισθήματα που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι:
- Οργή: 50,8%
- Παραίτηση/Απογοήτευση: 43,9%
- Φόβος: 32,5%
- Ελπίδα: 23,6%
- Περηφάνια: 10,5%
- Σιγουριά: 8,9%
Αναφορικά με την άποψη του κόσμου για τα Τέμπη, το 71,8% βλέπει συγκάλυψη, ενώ το 21,2% βλέπει διαφάνεια.
Στην υπόθεση των Τεμπών το σοβαρότερο θέμα, σύμφωνα με τους πολίτες είναι:
- Οι παραλείψεις/αστοχίες/αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα πριν από το δυστύχημα: 41,2%
- Το ότι πιθανά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα: 29,6%
- Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μετά το δυστύχημα από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς: 25,9%
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως, το 76% λέει «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ μόλις το 20,7% λέει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι».
Το 51,2% των ερωτηθέντων λέει «σίγουρα συμφωνώ» ή «μάλλον συμφωνώ» με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης και συγκάλυψη της αλήθειας από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ.
Σε ερώτηση εάν έχουν αλλάξει γνώμη για το δυστύχημα και την κυβέρνηση της ΝΔ, το 76,8% λέει «η άποψή μου παραμένει αρνητική», το 11,8% λέει «η άποψή μου ήταν και παραμένει θετική», το 6,4% λέει «έχω αλλάξει άποψη και είναι θετικότερη».
Η ταυτότητα της έρευνας
Δημοσκόπηση της Prorata
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί την πρωτιά με 22,5% και στην δεύτερη θέση είναι το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 14%. Τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 12%, ενώ στην 4η θέση είναι η Ελληνική Λύση με 11,5%.
Αναλυτικά:
- Νέα Δημοκρατία: 22,5%
- Πλεύση Ελευθερίας: 14%
- ΠΑΣΟΚ: 12%
- Ελληνική Λύση: 11,5%
- ΚΚΕ: 8%
- ΣΥΡΙΖΑ: 6,5%
- Νίκη: 2,5%
- Φωνή Λογικής: 3,5%
- ΜέΡΑ25: 2,5%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 2%
- Νέα Αριστερά: 2%
- Άλλο κόμμα: 2%
- Αναποφάσιστοι: 11%
Η εκτίμηση ψήφου
Με τι κριτήριο ψηφίζουν οι πολίτες
Στο ερώτημα «με ποιο σκεπτικό θα ψηφίζατε εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές», το 53% των πολιτών απάντησε ότι θα προσέλθει στην κάλπη για να στείλει μήνυμα και μόνο το 39% για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Στο ερώτημα, μάλιστα, εάν το κόμμα που θα επιλέξουν επιθυμούν να έχει συμβατικό / συστημικό προσανατολισμό ή αντισυστημικό, το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα επιλέξει συστημικές πολιτικές δυνάμεις, ισχυρό είναι ωστόσο το μερίδιο των αντισυστημικών που σκαρφαλώνει στο 42%.
Η Πλεύση Ελευθερίας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομή της «Πλεύσης Ελευθερίας», καθώς από την έρευνα προκύπτει τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές όσοι σήμερα δηλώνουν ότι επιλέγουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Το εκλογικό κοινό της «Πλεύσης» απαρτίζεται από 27% ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, 13% του ΚΚΕ, 10% της ΝΔ, 7% του ΠΑΣΟΚ, 7% της Ελληνικής Λύσης, ενώ ένα 19% δηλώνει πως είχε ψηφίσει «Πλεύση Ελευθερίας» και στις προηγούμενες εκλογές.