Η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων, αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση πιλότων συμμαχικών χωρών σε αεροσκάφη T-6A Texan II και M-346A.
Η πιστοποίηση ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στη στρατιωτική εκπαίδευση και εντάσσεται στο πρόγραμμα NATO Flight Training Europe (NFTE), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου, πολυεθνικού δικτύου εκπαιδευτικών κέντρων για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
Πιο αναλυτικά:
Η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα πιστοποιείται από το ΝΑΤΟ ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων και πλέον η Ελλάδα γίνεται σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης πιλότων συμμαχικών χωρών, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στα ταμεία της.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η εκπαίδευση ενός πιλότου κάθε άλλο παρά φθηνή είναι. Το κόστος είναι τόσο μεγάλο, που είναι πολύ λίγες οι χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μπορούν να το παράσχουν. Αυτή τη στιγμή, οργανωμένα κέντρα αεροπορικής εκπαίδευσης διαθέτουν η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και πλέον και η Ελλάδα, μετά την προσθήκη των Μ-346 και Ατων Τ-6Α.
Την Πέμπτη 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας η 11η συνεδρίαση του Steering Board του προγράμματος NATO Flight Training Europe (NFTE), όπου επισημοποιήθηκε η πιστοποίηση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) ως Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων. Η μονάδα αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας αναλαμβάνει πλέον ρόλο-κλειδί στην εκπαίδευση πιλότων συμμαχικών χωρών, τόσο σε αεροσκάφη T-6A Texan II (Phase 2) όσο και στο προηγμένο M-346A (Phases 3 και 4).
Όπως επισημαίνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), η πιστοποίηση αυτή ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τη χώρα σε έναν ευρύτερο, στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την αυτονομία και βιωσιμότητα της εκπαίδευσης ιπταμένων πληρωμάτων στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα NFTE αποτελεί μια καινοτόμα συμμαχική πρωτοβουλία, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου, πολυεθνικού δικτύου εκπαιδευτικών κέντρων που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αντί οι χώρες να διατηρούν αποσπασματικά ή ανεπαρκώς επανδρωμένα εθνικά εκπαιδευτικά κέντρα —τα οποία συχνά δεν δικαιολογούνται οικονομικά λόγω μικρής ετήσιας ζήτησης— το NFTE προωθεί τη συνεργασία, την κοινή χρήση υποδομών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 χώρες και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του NFTE είναι η μείωση της εξάρτησης από τις εκπαιδευτικές δομές των Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονταν μέχρι πρόσφατα για την εκπαίδευση των πιλότων τους. Με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου εκπαίδευσης, ενισχύεται η αυτοδυναμία της Συμμαχίας, επιτυγχάνεται επιμερισμός των βαρών και διασφαλίζεται ότι οι πιλότοι του ΝΑΤΟ θα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και έτοιμοι να επιχειρήσουν σε δυναμικά και απρόβλεπτα περιβάλλοντα.
Η συμμετοχή της 120 ΠΕΑ στο NFTE δεν αποτελεί μόνο επιτυχία για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά, καθώς ενισχύει τη θέση της χώρας ως στρατηγικός πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό έχει συμβάλει η συμφωνία της Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή Elbit, που περιλάμβανε την προμήθεια συνολικά 10 νέων αεροπλάνων έως το τέλος του 2024, τη συντήρηση και αύξηση των διαθεσιμοτήτων για τα Τ6 και ταυτόχρονα τη μετατροπή της 120 ΠΕ της Καλαμάτας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης νέων αεροπόρων ξένων χωρών.
Αυτό το Εκπαιδευτικό Κέντρο ήταν ένα όραμα, το οποίο άρχισε να διαμορφώνεται στις 16 Απριλίου 2021, όταν υπογράφηκε μια 22ετής Διμερής Συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής παρέχεται πλήρης υποστήριξη σε 25 αεροσκάφη Τ-6Α, ενώ παράλληλα θα εκμισθωθούν 10 αεροσκάφη Μ-346, προς αντικατάσταση του παλιού Τ- 2 B/C, μέσο που άφησε το δικό του αποτύπωμα στον τομέα της Προηγμένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, παραδίδοντας στην Πολεμική Αεροπορία 2455 Πιλότους από 44 τάξεις της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας σε 48 χρόνια επιχειρησιακής υπηρεσίας, έχοντας ολοκληρώσει συνολικά περίπου 430.000 ώρες πτήσης.
Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα εκπαίδευσης εδάφους για τα αεροσκάφη T-6A και M-346, καθώς και για εκπαίδευση σε πολυκινητήρια αεροσκάφη, με τελευταίας τεχνολογίας Flight Simulators και ψηφιακά τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, εισάγοντας τελικά την αεροπορική εκπαίδευση στην ψηφιακή και συνθετική εποχή.