Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, με την ελληνική πλευρά να αναζητά τον κατάλληλο χρόνο έκδοσης της Navtex, προσπαθώντας να αποφύγει την όξυνση με την Τουρκία που απειλεί με αντιδράσεις.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι το έργο θα υλοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια, παρά τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς που απαιτεί συγκατάθεση για οποιαδήποτε έρευνα στα διεθνή ύδατα.
Πιο αναλυτικά:
Σε «σκληρό πόκερ» εξελίσσεται η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ υπό το κλίμα απειλών της Τουρκίας σε περίπτωση που βγουν ερευνητικά σκάφη και προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου.
Η ελληνική πλευρά αναζητά τον «κατάλληλο χρόνο» για την έκδοση της Navtex, την οποία δεν έχει εγκρίνει ακόμα το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα θέλει να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα προκειμένου να αποφύγει ένα σκηνικό έντασης ή ακόμη και «θερμό επεισόδιο» με την Άγκυρα, η οποία έχει ανεβάσει τους τόνους για το θέμα με προκλητικές παρεμβάσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την τουρκική πλευρά διαμηνύουν ότι χωρίς τη δική τους συγκατάθεση δεν μπορεί να γίνει καμία έρευνα για το καλώδιο στα διεθνή ύδατα.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι το έργο θα υλοποιηθεί και ότι το καλώδιο θα προχωρήσει και θα γίνει σε χρόνο κατάλληλο, επισημαίνοντας ότι η έκδοση της NAVTEX αποτελεί μια πολυπαραγοντική εξίσωση με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που καθορίζουν την έναρξη των ερευνών και της πόντισης του καλωδίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών τήρησε ωστόσο σιγήν ιχθύος για το χρόνο επανέναρξης του έργου που με βάση τις πληροφορίες που διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε αυξημένη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα ώστε να επιστρέψουν τα δύο πλοία που είχαν αποχωρήσει από την χώρα μας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση περί του τρόπου αντίδρασης της Ελλάδας σε περίπτωση που δημιουργηθεί ξανά σκηνικό Κάσου του περυσινού Ιουλίου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, οπότε είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι».
Η αντίδραση της Τουρκίας
Η είδηση για τις εργασίες σχετικά με την πόντιση καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας να εξαπολύει ακόμη και απειλές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, ρωτήθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων τι θα κάνει η Τουρκία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κήρυξη NAVTEX σχετικά με την πόντιση καλωδίων μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ.
«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται επίμονα έργα στην Ανατολική Μεσόγειο που σχεδιάζονται από την Ελλάδα, την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» – όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι Τούρκοι – «και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην περιοχή», ανέφερε αρχικά.
Προσέθεσε, μάλιστα, πως «σχεδιάζονται να περάσουν από περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας», ενώ σημείωσε πως «δεν είναι εφικτά, δεν έχουν διατεθεί επαρκείς πόροι και είναι καθαρά προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε σε αυτό το θέμα».
Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία, λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους από κάθε είδους πρωτοβουλίες που αγνοούν την τουρκική παρουσία στο νησί και στοχεύουν στη διατάραξη των λεπτών ισορροπιών».
Και δεν δίστασε να απειλήσει, λέγοντας πως «η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχουν οι εγγυητικές της δυνάμεις εναντίον των δραστηριοτήτων της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’, που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στο νησί».