Σε κλίμα έντασης συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, το οποίο προτείνει την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για την αλλοίωση του χώρου στο δυστύχημα των Τεμπών.
Η συζήτηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα με τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας, ενώ ήδη από τη διαδικασία έχουν αποχωρήσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς, της Νίκης. Ακόμη, έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς τέσσερις ακόμη ανεξάρτητοι βουλευτές ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση της Βουλής.
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν «πυρά» κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματική την όλη διαδικασία και ενάντια στον κανονισμό της Βουλής και ζήτησαν να λειτουργήσει από την αρχή η Προανακριτική Επιτροπή.
Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην προανακριτική επιτροπή και επικαλέστηκε το γεγονός ότι για τον Χρήστο Τριαντόπουλο η προκαταρκτική έρευνα έχει γίνει με ολοκληρωμένο τρόπο από τη Δικαιοσύνη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Κατηγόρησε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουν μετατραπεί σε ακολουθήματα της Πλεύσης Ελευθερίας.
Στο μεταξύ, επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία επιβεβαιώνει το υπόμνημα που κατέθεσε στην προκαταρκτική επιτροπή, απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης του πορίσματος αυτής, στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η απόφαση για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο απαιτείται το αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, ήτοι 151.
Παρακολουθήστε απευθείας τη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο:
«Μετωπική» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Με το «καλημέρα» ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής με τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παίρνει τον λόγο και να ζητάει να σταματήσει διαδικασία του και να αναπεμφθεί η υπόθεση στην προανακριτική επιτροπή, να εξεταστούν οι μάρτυρες, ενώ επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ομερτά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιήσει την όλη διαδικασία, κάτι που έκανε λίγο μετά ο κ. Φάμελλος όταν ανακοίνωσε την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο παρακράτος και τη συγκάλυψη της ΝΔ» και εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι τη βολεύει το δίλημμα «συστημισμός -αντισυστημισμός». Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, «γίνεται καταστρατήγηση του Συντάγματος» επειδή δεν θέλει να κληθεί το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς στο δυστύχημα των Τεμπών.
«Πώς γίνεται δύο τρένα να είναι πάνω σε ίδια γραμμή; Ας μου πει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γιατί για να μπουν δύο τρένα στην ίδια γραμμή πάει να πει ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ποιοι δεν υλοποίησαν τη σύμβαση 717;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι «δύο χρόνια μετά δεν ξέρουμε ποιος, πώς και από ποιον δόθηκε η εντολή και μπαζώθηκε και ξεμπαζώθηκε ο χώρος, χωρίς εισαγγελική άδεια» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει. «Τα τρένα είναι και πάλι επικίνδυνα. Υπάρχει ευθύνη κυβερνητική», τόνισε ο κ. Βελόπουλος και ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη «πώς γίνεται δύο χρόνια μετά να μην έχει πάει ούτε ένας στη φυλακή. Όλοι προφυλακίστηκαν και έφυγαν».
«Η διαδικασία που επιχειρείται να εισαχθεί σήμερα δεν έχει καμία εγκυρότητα. Δεν συνεδρίασε καν η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να προσδιοριστεί ότι θα συζητηθεί το πόρισμα… Για να προγραμματιστεί συζήτηση στην Ολομέλεια χρειάζεται απόφαση της διάσκεψης των προέδρων η οποία δεν έλαβε χώρα ποτέ. Με λαθροχειρία επιχειρείται να γίνει σήμερα η συζήτηση για να ξεπλυθούν άρον άρον οι ευθύνες Τριαντόπουλου», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «εμείς δεν συναινούμε στο βίαιο κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής ούτε και στις μεθοδεύσεις της συγκάλυψης του εγκλήματος και εν γένει των ποινικών ευθυνών. Η ψήφος για κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής πριν καν αυτές ξεκινήσουν, αποτελεί αυτοτελή αξιόποινη πράξη, που θα πρέπει να διωχθεί αυτοτελώς, ενώ δεν διαφεύγει της προσοχής μας, η συντονισμένη γκεμπελική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, με πρόκληση σύγχυσης, επίθεση στους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων, απαξίωση του αγώνα τους και αντιμετάθεση της ευθύνης».
«Το μαζικό και οργανωμένο κίνημα αποτελεί τον καταλύτη των εξελίξεων. Αυτό έχει στριμώξει την κυβέρνηση και όχι τα κοινοβουλευτικά σόου και οι αντιπολιτευτικές, εντός της Βουλής, ακροβασίες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συνεδρίαση της Βουλής.
Όπως είπε, «η σημερινή εξέλιξη με αυτή την προανακριτική επιτροπή καρικατούρα προετοιμάζει το έδαφος για να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία και σε άλλες περιπτώσεις στη διαφαινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία όμως δεν θα ακυρώσει το ευνοϊκό πλαίσιο μεταχείρισης για τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει σε ακυρότητα τη διαδικασία διερεύνησης και γι’ αυτό αποχωρεί η ΚΟ του ΚΚΕ.
«Το Σύνταγμα είναι σαφές: Η δίωξη μελών κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα γίνεται μόνο μέσω της Βουλής. Η Επιτροπή ερευνά και η Βουλή ψηφίζει. Και μόνο τότε ξεκινά η πορεία προς το φυσικό δικαστή. Αυτός είναι ο δρόμος της δημοκρατίας. Όχι οι παρακάμψεις, όχι οι θεσμικοί ακροβατισμοί», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής για την παραπομπή ή μη του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, τόνισε: «Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Είμαστε η μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που απορρίψαμε την πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής. Είχαμε προβλέψει την εξέλιξη. Με την αποχώρησή τους οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες ακολουθούν εμμέσως πλην σαφώς την επιλογή μας. Θα αποχωρήσουμε και εμείς από το Κοινοβούλιο, γιατί δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συμπαιγνία».
Στρατηγική πρόκλησης σύγχυσης και αμφιβολιών για «το διπλό έγκλημα των Τεμπών -της σύγκρουσης και της συγκάλυψης-», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Βουλή. Ακολούθως εξήγησε: «Τα όσα έχουν συμβεί με τα μπρος πίσω του ήδη παραιτηθέντος κύριου Παπαδημητρίου εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική. Ενώ τα ίδια ισχύουν και με τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις που κάνετε στις οικογένειες των θυμάτων και στους πραγματογνώμονες. Εντάσσονται όλα αυτά και σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, στην οποία δυστυχώς συμμετέχει και η ίδια η ηγεσία της Δικαιοσύνης».
Σημειώνεται ότι μόλις τελείωσαν τις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Χαρίτσης και ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός δήλωσαν ότι αποχωρούν από την συζήτηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους.