Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2025 ολοκληρώθηκε με ιστορικό ρεκόρ συμμετοχών, καθώς συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες με διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ, Ινδίας και άλλων.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν 1300 έξοδοι στο FIR Αθηνών, με ένα από τα κορυφαία σημεία να είναι οι εναέριοι ανεφοδιασμοί με το αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 50 τόνους καυσίμου.
Πιο αναλυτικά:
Το ιπτάμενο τάνκερ των ΗΠΑ KC-135 βρέθηκε στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ και οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών F-16 προχώρησαν σε εναέριους ανεφοδιασμούς, μαθαίνοντας νέες τακτικές. Το enikos.gr πέταξε επί 4 ώρες με το αμερικανικό αεροσκάφος.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Χθες, Παρασκευή 11 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2025. Η φετινή κορυφαία άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ συμμετοχών με συνολικά 12 χώρες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με Μirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με Mirage 2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9.
Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετείχε με όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης συμπληρώθηκαν 1300 έξοδοι σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στάδια της άσκησης ήταν οι εναέριοι ανεφοδιασμοί με ιπτάμενο τάνκερ KC-135 της USAF.
Το enikos.gr βρέθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, απ’ όπου απογειώθηκε με το γκρι αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Σε μία πτήση που διήρκησε 4 γεμάτες ώρες βρεθήκαμε πάνω από Αιγαίο και Ιόνιο. Συνολικά, το ιπτάμενο τάνκερ προσέγγισαν 3 τετράδες μαχητικών, από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την 341 Μοίρα της Ελλάδας.
Όπως μας εξήγησε το τετραμελές πλήρωμα του αεροσκάφους, μπορεί να φορτώσει μέχρι 200.000 pounds – περίπου 50 τόνους – καυσίμου. Το σύνηθες είναι να επιχειρεί με 110.000 pounds, δηλαδή περίπου 32 τόνους καυσίμου, που επαρκεί για να ανεφοδιάσει συνολικά 27 μαχητικά. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να κρατήσει μία ολόκληρη μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στον αέρα να επιχειρεί για πάνω από 4 ώρες.
Αυτό το τρομακτικό εναέριο πλεονέκτημα, που θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες των Rafale και των F-16 Viper της ΠΑ και σε λίγα χρόνια και των F-35, θέλει να το αποκτήσει η ΠΑ διακαώς, εκμεταλλευόμενη μάλιστα και το ορθάνοιχτο παράθυρο από την «λίστα Μπλίνκεν».
Εν αντιθέσει με το Πολεμικό Ναυτικό, κατά γενική ομολογία, η Πολεμική Αεροπορία αρπάζει κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται και προχωρά με γοργούς ρυθμούς κάθε πρόγραμμα που υπογράφει. Τα παραδείγματα ανανέωσης του στόλου με Rafale την αναβάθμιση των F-16 Viper αλλά και της προμήθειας των F-35 είναι χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης θα ταξιδέψει το δεύτερο μισό του Μαΐου στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του. Εκεί θα έχει τη δυνατότητα να πιέσει για την πρόσκτηση 2 KC-135 από το απόθεμα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, κατά προτίμηση με τη μέθοδο του ‘HOT TRANSFER’ δηλαδή να είναι εν υπηρεσία και να μην έχουν αποσυρθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα κινείται για την απόκτηση συνολικά τεσσάρων ιπτάμενων τάνκερ KC-135 από τις ΗΠΑ, τα οποία θα προσδώσουν αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες την Πολεμική Αεροπορία.
Επιχειρησιακά θα μπορούσαν εν καιρώ κρίσης ή ακόμη και θερμού επεισοδίου να πετούν κοντά στην ηπειρωτική χώρα, ώστε όσα αεροσκάφη εφορμούν από το κεντρικό Αιγαίο να μην αναγκάζονται για προσγείωση προκειμένου να ανεφοδιαστούν. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προς τούτο θα εξυπηρετούσε η πτήση τους νότια στην Κρήτη, στο ύψος της Σούδας. Είναι το «ασφαλές» επιχειρησιακό σενάριο – απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι χρειάζονται συνοδεία τουλάχιστον 2 (αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται 4) μαχητικών για την φύλαξή τους εν καιρώ επιχειρήσεων, κάτι που συνεπάγεται την διασπορά κρίσιμων δυνάμεων για την υπεράσπιση στόχου, που κανονικά θα έπρεπε να λύνει και όχι να δημιουργεί προβλήματα.
«Εάν σε περίπτωση επιχείρησης βρίσκεται για παράδειγμα στο ύψος του Βόλου, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αντίπαλες δυνάμεις να το προσεγγίσουν όταν όλο το Αιγαίο θα έχει γεμίσει ίχνη (σ.σ. ελληνικά μαχητικά) ενώ ακόμη κι αν δεχθούμε ότι απειλείται μπορεί να μετακινηθεί δυτικότερα» επισημαίνουν στο enikos.gr γνώστες του αντικειμένου.