Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αντιπρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία έγγραφη συμφωνία με τα γαλλικά ναυπηγεία για την κατασκευή τριών φρεγατών FDI Belharra στην Ελλάδα.
Παρά τις σχετικές πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διάθεση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε περισσότερες από μία φρεγάτα, και χαρακτηρίζει περιττή οποιαδήποτε υπογραφή προσυμφώνου.
Πιο αναλυτικά:
Δεν υπάρχει καμία υπογεγραμμένη συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία των FDI Belharra στη Γαλλία για ναυπήγηση 3 φρεγατών στην Ελλάδα λέει ο Αντιπρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για πρόταση προς το Πολεμικό Ναυτικό.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στην αποκάλυψη ότι δεν έχει υπάρξει καμία έγγραφη συμφωνία των γαλλικών ναυπηγείων στην Λοριάν της Γαλλίας με τα αντίστοιχα του Σκαραμαγκά στην Ελλάδα προχώρησε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα.
«Απ’ ότι έχω καταλάβει, δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει άλλων τριών πέραν της μίας που ανακοινώθηκε, Belharra. Άρα συζητάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο δεν υπάρχει στο τραπέζι. Τι να υπογράψουμε; Να υπογράψουμε MoU για να λέμε ότι υπογράψαμε MoU; Δεν έχει κανένα νόημα όλο αυτό το πράγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Η δήλωση αυτή του κυρίου Βαρβιτσιώτη έρχεται τη στιγμή που αρμόδιες πηγές ενημέρωσης της NAVAL διαβεβαίωναν το enikos.gr για συμφωνία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην πρόταση που κατέθεσε για ναυπήγηση τριών φρεγατών FDI Belharra στην Ελλάδα. Μία πρόταση που απεστάλη εγγράφως προς την Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα σε σχετική επικοινωνία μάς διευκρινίστηκε ότι «ο λόγος επιλογής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι διότι είχαν επιλεγεί και για πρόγραμμα των κορβετών GoWind», που τελικά δεν προχώρησε με το Πολεμικό Ναυτικό.
Υπενθυμίζεται ότι – όπως πρώτο αποκάλυψε το enikos.gr – τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν ήδη καταθέσει έγγραφη – κοστολογημένη πρόταση από τις 20 Δεκεμβρίου 2024, προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ για ναυπήγηση της 4ης φρεγάτας FDI Belharra στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Η έγγραφη πρόταση αναφέρει ότι η τιμή ναυπήγησης του πλοίου στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσει 10% φθηνότερα στο ελληνικό Δημόσιο απ’ ότι στη Γαλλία ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί σε 15% η εξοικονόμηση χρημάτων εάν αποφασιστεί να γίνει η υποστήριξη των πλοίων στα αμερικανικά ναυπηγεία. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επιλογής ναυπήγησης 4ης φρεγάτας της κλάσης ΚΙΜΩΝ, το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να καλέσει για συζητήσεις υποχρεωτικά τα ναυπηγεία Ελευσίνας για συζητήσεις, διαφορετικά ελλοχεύουν πολλές νομικές εμπλοκές.
Από τη μεριά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι αυτό που βλέπει ελκυστικό ως project είναι η ναυπήγηση ενός 100% εθνικού πλοίου, κάτι που έχει γίνει κατά το παρελθόν στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εγώ θέλω να υπηρετήσουμε τη φιλοδοξία της συνέργειας για την κατασκευή του ελληνικού πλοίου (Εθνικού Πλοίου), που μπορεί να είναι από το μέγεθος μίας απλής κανονιοφόρου που να εξελίσσεται ως το OPV πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, ενδεχομένως και με κάποια συστήματα και σε ρόλο κορβέτας. Είναι κάτι που μπορούμε να το φτιάξουμε και δεν το είδα στα εξοπλιστικά προγράμματα τόσο αναπτυγμένο. Είδα την φιλοδοξία του ΕΛΚΑΚ να σχεδιαστεί για το μέλλον».
Η πίστη για τη σχεδίαση και ναυπήγηση του Εθνικού Πλοίου από κοινού των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας (Ελευσίνας – Σκαραμαγκά) εκφράστηκε και με δημόσια πρόταση του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, Πάνου Ξενοκώστα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Στο αμυντικό κομμάτι, ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας να είναι ένας συνομιλητής απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό κι αυτός ο τομέας να μπορεί να χειρίζεται όλες τις ανάγκες, όπως σχεδίαση, κατασκευή, υποστήριξη».
Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της ΕΕΝ και των ναυπηγείων Ελευσίνας, η ΟΝΕΧ από κοινού με τον Σκαραμαγκά μπορούν να αναλάβουν την πλήρη κατασκευή όλων των πλοίων, κάθε τύπου, του Πολεμικού Ναυτικού, διαλύοντας μάλιστα και τις όποιες φήμες περί αντιπαλότητας των δύο ναυπηγείων.
«Αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς τους. Οι ηγεσίες των Ναυπηγείων δεν είναι τσακωμένες. Και προτείνω να δημιουργηθεί ένας νέος εθνικός φορέας, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της ΟΝΕΧ να εμφανίζονται ως ενιαίος συνομιλητής του Πολεμικού Ναυτικού» τόνισε εμφατικά για να προσθέσει θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για ένα «ελληνικό πλοίο», ένα «εθνικό πλοίο», με σχεδίαση, κατασκευή και υποστήριξη από τα ελληνικά Ναυπηγεία, που θα ενισχύσει ουσιαστικά συνολικά το εγχώριο βιομηχανικό οικοσύστημα, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες ξένων. «Χρειαζόμαστε εταιρείες που να μπορούν να φτιάχνουν ολοκληρωμένα προϊόντα. Κάναμε επενδύσεις για κορβέτες, το Πολεμικό Ναυτικό ωστόσο δεν προχώρησε», πρόσθεσε.
Και κατέληξε ότι «με αυτή την πρόταση θα τελειώσει η παραφιλολογία ότι τα ελληνικά ναυπηγεία είναι τσακωμένα, κάτι που ωφελεί τα ξένα ναυπηγεία και όχι την εθνική μας οικονομία».
Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες στο enikos.gr, η εισήγηση του Ελληνο-αμερικανού ιδιοκτήτη είχε επί της αρχής θετική απόκριση από τον αντιπρόεδρο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (και πρώην υπουργό Ναυτιλίας) Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος αρχικά επεσήμανε την ανάγκη να συμπράξουν όλες οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα από κοινού με τα ναυπηγεία «Οποιοδήποτε πρόγραμμα πρέπει να εξετάσουν οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να μετράνε το πόσο λαμαρίνα θα κοπεί στη χώρα αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και έναν άλλον δείκτη που είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το 25% εγχώριας συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας στα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που εξήγγειλε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι μία καλή αρχή, δεν είναι όμως αρκετό.
«Είναι πολύ δυνατό κι ελπιδοφόρο το μήνυμα για 25% ελληνική συμμετοχή. Δεν αρκεί. Οποιοδήποτε πρόγραμμα εξετάζουν οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να μετράνε το πόσο λαμαρίνα θα κοπεί στη χώρα αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και έναν άλλον δείκτη πού είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας. Πρέπει να έχεις την δυνατότητα όταν μάχεσαι να έχεις γρήγορη και αποτελεσματική συντήρηση των συστημάτων σου για να μπορέσεις να υπερασπίσεις της χώρα με το τσαγανό του Έλληνα αξιωματικού και του Έλληνα στρατιώτη» είπε ο κος Βαρβιτσιώτης.
Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν τη δύναμη και τις ικανότητες. Μάλιστα, περιγράφοντας το αποτύπωμα της ΟΝΕΧ στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία για το 2024, ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε ότι: Eκτελέστηκε το 80,1% της συνολικής χωρητικότητας, εντός της ελληνικής επικράτειας, των πλοίων που επισκευάστηκαν εντός των δεξαμενών. Πλοία συνολικής χωρητικότητας 2.755.954 ΚΟΧ από τους 3.438.812 ΚΟΧ σε GT εξυπηρετήθηκαν σε όλα τα ελληνικά ναυπηγεία, ένα αριθμητικό δεδομένο που αντιπροσωπεύει το 51,2% του συνολικού αριθμού των πλοίων τα οποία εξυπηρετήθηκαν σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας. Η ONEX εξυπηρέτησε εντός δεξαμενών 126 από τα 246 πλοία (51,2%), αποδεικνύοντας το σημαντικό της αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τη ναυτιλία.
Ο κος Ξενοκώστας δήλωσε περήφανος για τα αποτελέσματα της μεγάλης δουλειάς που έγινε τα τελευταία χρόνια, με περισσότερα από 200 πλοία να εξυπηρετούνται από τα δυο Ναυπηγεία, Σύρου και Ελευσίνας, σε ετήσια βάση. «Οι επενδύσεις προχωρούν. Το αποτύπωμα μεγαλώνει, και αλλάζει η τοποθέτηση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Το αποτύπωμα στο εθνικό ΑΕΠ αγγίζει πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ», υπογράμμισε.
Από τη μεριά του, διαψεύδοντας τις απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ότι τα ελληνικά ναυπηγεία είναι ακριβότερα στις τιμές και καθυστερούν στις παραδόσεις πλοίων, ο κος Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι «Για κάθε εκατομμύριο ευρώ που ξοδεύουν οι ένοπλες δυνάμεις για νέα οπλικά συστήματα, αν αυτά παραχθούν στην Ελλάδα είναι κατά 25% φθηνότερα. Γιατί αυτά τα λεφτά βγαίνουν από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Δεν είναι ευρωπαϊκά λεφτά. Βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιστροφές μέσα από την μόχλευση της οικονομίας είναι 25%. Άρα οτιδήποτε πάρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από την Ελλάδα είναι φθηνότερο αν έχει την ίδια αξία».