Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας μετά την πρόσφατη διαφοροποίηση του πρωθυπουργού στο ζήτημα των δασμών, με πιθανότητα συνάντησης ακόμη και μέσα στον Μάιο.
Ο Τραμπ προέβη σε μερική αναδίπλωση, αναστέλλοντας για 90 ημέρες την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε 75 χώρες, ανοίγοντας παράθυρο διαλόγου και διαπραγματεύσεων, γεγονός που προκάλεσε ανακούφιση στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Μητσοτάκης υιοθέτησε ψύχραιμη στάση απέναντι στις προθέσεις των ΗΠΑ, εφαρμόζοντας το δόγμα του ότι πίσω από κάθε κρίση κρύβεται μια σημαντική ευκαιρία, στο πλαίσιο του νέου ανταγωνιστικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.
Πιο αναλυτικά:
Δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ντόναλντ Τραμπ άνοιξαν η διαφοροποίηση του πρωθυπουργού στο θέμα των δασμών και η απάντηση, με φιλοφρονήσεις, από τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, «ψήνεται» και συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, πιθανόν και μέσα στον Μάιο.
Ανακούφιση στην Αθήνα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκάλεσε η μερική αναδίπλωση του Ντ. Τραμπ, που ανέστειλε για 90 ημέρες την απόφασή του να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς σε 75 συνολικά χώρες, μεταξύ των οποίων και χώρες της Ε.Ε., ενώ άνοιξε και ένα χρονικό «παράθυρο» για διάλογο και διαπραγματεύσεις, με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Αυτό, πάντως, όπως το θέτει ανώτερη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στην άνευ προηγουμένου αναταραχή που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές και στην απώλεια τρισεκατομμυρίων ευρώ τα προηγούμενα 24ωρα, «δεν πρέπει να καθησυχάσει κανέναν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει πως τα δεδομένα μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς».
Στα καθ’ ημάς, το… δόγμα Μητσοτάκη ότι «πίσω από μια κρίση κρύβεται μια σημαντική ευκαιρία» φαίνεται να βρίσκει εκ νέου εφαρμογή στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό και όχι μόνο περιβάλλον που φαίνεται πως διαμορφώνεται στον απόηχο των απειλών της Ουάσιγκτον για έναν παγκοσμίων διαστάσεων εμπορικό πόλεμο, που κινδυνεύει να συμπαρασύρει εκτός από τους αντιπάλους των ΗΠΑ και αρκετούς από τους συμμάχους της.
Ψύχραιμη αντίδραση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που προέκριναν μια ψύχραιμη αντίδραση έναντι της πρόθεσης των ΗΠΑ να επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Την ώρα που στην Ευρώπη ακούγονταν φωνές για ισχυρά ευρωπαϊκά αντίποινα στις αμερικανικές πρωτοβουλίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωνε με νόημα από την Κοζάνη, όπου περιόδευσε την προηγούμενη Δευτέρα, ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο εμπορικός πόλεμος που ξεκινά δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες», μιλώντας για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των προστατευτικών πρακτικών.
Τακτικοί του συνομιλητές σημειώνουν ότι στην προσπάθειά του να διαφοροποιήσει τη θέση της Αθήνας σε σχέση με όλους εκείνους στην Ε.Ε. που εισηγούνταν σκληρά αντίμετρα κατά της Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε τα δικά του μηνύματα στην αντίπερα ακτή του Ατλαντικού.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στη Realnews ότι οδηγός της τακτικής της Αθήνας έναντι των αμερικανικών δασμών είναι αφενός η βούληση να μη διαταραχθούν οι ούτως ή άλλως πολύ καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, «ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία τα διλήμματα όσον αφορά την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο είναι υπαρξιακής φύσεως» και αφετέρου η δέσμευση να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, καθώς και να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία έναντι της επαπειλούμενης ύφεσης.
«Εχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Εχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Tραμπ στο παρελθόν και μπορώ να συνεργαστώ και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων», διεμήνυε από τη Βοιωτία, όπου βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος την κρίσιμη γεωπολιτικά θέση της Ελλάδος στον διάδρομο IMEC, που αποτελεί την εναλλακτική του κινεζικού «δρόμου του μεταξιού».
Στο αμιγώς οικονομικό μέτωπο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμιζε την πρόθεση της Αθήνας να προστατεύσει προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, ενώ, μετά το «πάγωμα» των αμερικανικών δασμών επεσήμανε ότι μια μελλοντική συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε. θα μπορούσε να καταλήξει «σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διευκολύνουμε ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κάτι που δείχνει ότι εξαρχής υπήρξε κοινή γραμμή για το θέμα από το Μαξίμου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνιζε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ακριβώς θα διαχειριστούμε τους δασμούς, επειδή πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για την οικονομία. Ως κράτος-μέλος μέσα σε αυτή την κατάσταση, είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύσουμε τα εσωτερικά μας συμφέροντα, αλλά φυσικά θα συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την υιοθετήσουμε».
Πάντως, σε μια ταραγμένη περίοδο στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον φιλικό προς την αμερικανική διακυβέρνηση ιστότοπο Breitbart και τον δημοσιογράφο, Μάθιου Μπόιλ, άνοιξε έναν αναπάντεχο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι «υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα», ο Ντ. Τραμπ ανταποκρινόταν στο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε. Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «R» κομβικό ρόλο στη συνέντευξη με τον Μπόιλ, που είναι φίλα προσκείμενος στη νέα αμερικανική διοίκηση, είχαν τόσο η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όσο και ο ισχυρός άνδρας του ελληνοαμερικανικού λόμπι στις ΗΠΑ και εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης.
Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν παρόντες ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του HALC, Θάνος Νταβέλης, και η σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των διπλωματικών θεμάτων, Αριστοτελία Πελώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τραμπ, ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, που ήταν η πρώτη επιλογή του Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών αλλά αρνήθηκε, έπλεκε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού.
Σε επιστολή του προς τους μετόχους, που δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου, ο Ντάιμον έκανε ειδική αναφορά στις χώρες που έχουν εφαρμόσει σωστές πολιτικές και «είναι ικανές να πετύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα».
«Σκεφτείτε την Ιρλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία. Ακόμη και η Ελλάδα, η οποία επί σειρά ετών ήταν η πιο αδύναμη χώρα της Ευρώπης, έχει καταφέρει να αλλάξει πορεία, χάρη στην καθοδήγηση ενός εξαιρετικού πολιτικού ηγέτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ραντεβού
Το άτυπο… πινγκ πονγκ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Ντ. Τραμπ, σε μια περίοδο κατά την οποία η επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο και τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν φαίνεται να είναι ο κανόνας, αναζωπύρωσε τη φημολογία περί ραντεβού των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο.
Τις πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση τις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»: «Θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω η συνάντηση αυτή προφανώς. Οπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο των πολλαπλών διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα. Οταν έρθει ο χρόνος, θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες».
Ορισμένοι πάντως συνδέουν την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη στις 20 Μαΐου, στο πλαίσιο της ανάληψης από τη χώρα μας της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια πιθανή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο είτε στην αμερικανική μητρόπολη είτε στον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι στο παρασκήνιο ενισχύονται οι προσπάθειες για μια συνάντηση κορυφής.
Την ίδια ώρα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος τονίζει στην «R» ότι το ραντεβού των δύο ηγετών θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο και διευκρινίζει πως για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας για μια συνάντηση κορυφής χωρίς να αρνείται ότι στο παρασκήνιο γίνονται προπαρασκευαστικές κινήσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη συζήτηση για επικείμενη συνάντηση είχε γίνει κατά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ενεργό ρόλο διαδραματίζει και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Παπαδοπούλου, που είναι γνωστό ότι διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται, επίσης, η προ ολίγων εβδομάδων τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, πριν από την παρουσία του τελευταίου στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews