Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Behlarra, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε γαλλική φρεγάτα μαζί με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Λεκορνί, τονίζοντας τη σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Συζήτησαν για το σχέδιο ReArm και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αμυντικό τομέα.
Πιο αναλυτικά:
Την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Behlarra ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους από την φρεγάτα Αλσατία (Alsace) κλάσης Fremm, που επισκέφτηκε μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα γίνει την Μεγάλη Τετάρτη.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας τόνισε από την πλευρά του ότι υπάρχει «κοινή επιθυμία να προχωρήσει» το εν λόγω αίτημα για την φρεγάτα Behlarra.
Μητσοτάκης σε Λεκορνί: Πολύ σημαντική η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας
Για μία πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συνεργασία της Ελλάδας με την Γαλλία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι το Παρίσι είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Αθήνας.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας (14/4) με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, στο Μέγαρο Μαξίμου, και εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα και η Γαλλία θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον Πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού «μεγάλης σημασίας επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.
Στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεπαστιάν Λεκορνί τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα της συνεργασίας, επαγγελματικής αλλά και προσωπικής που διατηρείτε με τον Πρόεδρο Μακρόν, δεν χρειάζεστε υπουργούς για να υπάρξει πρόοδος και στις δύο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» και συμπλήρωσε:
«Σε κάθε περίπτωση, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση εργασίας σήμερα το πρωί με τον δικό σας υπουργό Άμυνας, εξετάσαμε προφανώς τα επιχειρησιακά ζητήματα, τις στάσεις. Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που η Ελλάδα υποδέχθηκε τις στάσεις των πλοίων μας, σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της ομάδας συνοδείας».
Σημείωσε, επιπλέον, ότι κατά την συνάντηση του με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια συζητήσανε την κατάσταση στο Λίβανο, την κατάσταση στα Βαλκάνια, και στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιπρόσθετα, την ενίσχυση της άμυνας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm.
«Και προκειμένου να διατηρηθεί μια συνέχεια στον ναυπηγικό- ναυτιλιακό κλάδο, γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος» κατέληξε ο κ. Λεκορνί.
Η συμφωνία για τους 16 πυραύλους Exocet
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας και ο Γάλλος ομόλογός του υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων από την Γαλλία. Οι πύραυλοι Exocet, που μπορούν να πλήξουν στόχους στη θάλασσα, θα τοποθετηθούν στις επτά πυραυλάκατους κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι Exocet χρησιμοποιούνται ήδη και από φρεγάτες.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να είναι τεχνολογικά πιο μπροστά έναντι μίας ενεργούς απειλής η οποία υπάρχει.
Στο πλαίσιο αμυντικού συμφώνου με την Γαλλία που υπεγράφη το 2021, η Ελλάδα συμφώνησε να αγοράσει 3 γαλλικές φρεγάτες και περίπου 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα αγοράσει μια τέταρτη φρεγάτα Belharra και πυραύλους Κρουζ από την Γαλλία, στο πλαίσιο ενός αμυντικού σχεδίου ύψους 25 δισ. ευρώ έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της.
Το Reuters μετέδωσε το πρωί της Μ. Δευτέρας (14/4) ότι η Ελλάδα προχώρησε στην ενίσχυση του αμυντικού της οπλοστασίου, υπογράφοντας νέα συμφωνία με την Γαλλία για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet.
Δένδιας: Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται διαρκώς
Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται διαρκώς, τόνισε ο κ. Δένδιας, ενώ αναφερόμενος στο ReAarm και στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες ή χώρος για χώρες, για κράτη τα οποία δεν συμμερίζονται το διεθνές δίκαιο και είναι ταραξίες σε μία περιοχή.
Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι οι θαλάσσιες οδοί, όλο το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν μία έκνομη δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί και πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό δείχνει και η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία θαλάσσια περιοχή που η Γαλλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάλιστα σε ό, τι αφορά την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από τη γαλλική πλευρά, για επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με μία συμμετοχή άνω του 40%.
Μάλιστα ο κ. Λεκορνί είπε ότι θα δώσει εντολή στην κατασκευάστρια εταιρεία να διευρύνει τις σχέσεις της στην Ελλάδα και να υπάρχει κάποιος ο οποίος να συνομιλεί μαζί τους, ενώ έκανε λόγο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.