Δεν σχετίζονται οι πύραυλοι Exocet που παραγγέλνει η Ελλάδα με τους πυραύλους Meteor που προτίθεται να αγοράσει η Τουρκία. Το enikos.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις δυνατότητες των αντιπλοϊκών πυραύλων αλλά και όλες τις τελευταίες πληροφορίες γύρω από την 4η FDI Belharra και μεταχειρισμένων FREMM.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση μεταξύ της απόφασης για την αγορά 16 πυραύλων Exocet με τους πυραύλους Meteor που επιθυμεί να εντάξει η Τουρκία στο οπλοστάσιό της.
Καταρχάς, πρόκειται για 2 εντελώς διαφορετικούς πυραύλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία επιχειρησιακή προσέγγιση. Ο Meteor είναι αέρος – αέρος και ο Exocet είναι αντιπλοϊκός – επιφανείας. Ο μεν πρώτος χρησιμοποιείται από αεροπλάνα αποκλειστικά για καταρρίψεις, ο μεν δεύτερος από επάκτιες συστοιχίες ή πλοία ή αεροπλάνα για να πλήξουν στόχους επιφανείας, όπως πολεμικά πλοία ή παράκτιες εγκαταστάσεις.
Ο Exocet δεν είναι καινούριος πύραυλος για τις ένοπλες δυνάμεις. Με αυτόν εφοδιάζονται τα Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας από την δεκαετία του ’90 (σ.σ. είχαν να λένε στην κρίση των Ιμίων οι αεροπόροι που είναι φορτωμένοι με τα πανίσχυρα βλήματα και πετούσαν), αλλά και στις φρεγάτες FDI Belharra και στις πυραυλακάτους ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ. Οι μεν πρώτες δύο ΤΠΚ φέρουν block2 των πυραύλων οι δεν υπόλοιπες 5 φέρουν τους block3.
Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική ονομασία του ψαριού εξώκοιτος, δηλαδή το ψάρι που κάνει άλματα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το πλεονέκτημα του πυραύλου είναι ότι μπορεί να πλεύσει 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με βεληνεκές ως τα 200 χλμ, καθοδηγούμενο από GPS και ταχύτητα άνω των 1.100 χλμ.
Φέρει εκρηκτική κεφαλή 170 κιλών, ικανή να πλήξει μία φρεγάτα ενώ είναι ανθεκτικός σε ηλεκτρονικές παρεμβολές.
Η παραγγελία των 16 πυραύλων είχε αποφασιστεί από το 2022, με την ένταξη στον Στόλο των δύο ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ και ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Την απόφαση είχαν πάρει ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο τότε Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης. Μάλιστα στη σύμβαση τότε είχαν προβλέψει και την συντήρηση και επαναπιστοποίηση και των υπαρχόντων βλημάτων. Η δε τιμή τότε ανερχόταν στα 34 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, η Γαλλία έκανε παραγγελία 50 βλημάτων, που κόστισαν 50 εκατ. ευρώ. Άρα μιλάμε για 2,5 εκατ. ευρώ το βλήμα.
Φρεγάτες FREMM
Ορισμένοι κύκλοι είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί θα υπογραφόταν και η καταρχήν συμφωνία πρόσκτησης της 4ης φρεγάτας FDI Belharra.
Ωστόσο, όπως εξηγούσαν στο enikos.gr αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να υπάρξει μία καταρχήν έγκριση από το ΚΥΣΕΑ και μετά να περάσει το θέμα από την Βουλή, ώστε να επικυρωθεί η απόφαση από το ΚΥΣΕΑ σε νεότερη συνεδρίαση. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι από πέρυσι, τον Ιούνιο του 2024, έχει παρέλθει το διάστημα που μπορούσε να γίνει χρήση του δικαιώματος προαίρεσης πρόσκτησης του τέταρτου πλοίου στην προηγούμενη τιμή (3+1). Πλέον η τιμή ανέρχεται στα 935 εκατ. το πλοίο, που μαζί με τον φόρτο φθάνει τα 1,2 δις. ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να υπολογιστεί ένα πρόσθετο κόστος περί τα 250 εκατ. για την τοποθέτηση ECM σε όλα τα πλοία της κλάσης, που δεν διαθέτουν.
Υπάρχουν όμως και νέα δεδομένα εν σχέσει με την προηγούμενη παραγγελία των τριών φρεγατών. Πλέον – όπως πρώτο αποκάλυψε το enikos.gr – τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν καταθέσει έγγραφη – κοστολογημένη πρόταση από τις 20 Δεκεμβρίου 2024, προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ για ναυπήγηση της 4ης φρεγάτας FDI Belharra στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Η έγγραφη πρόταση αναφέρει ότι η τιμή ναυπήγησης του πλοίου στην Ελλάδα μπορεί να κοστίσει 10% φθηνότερα στο ελληνικό Δημόσιο απ’ ότι στη Γαλλία ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί σε 15% η εξοικονόμηση χρημάτων εάν αποφασιστεί να γίνει η υποστήριξη των πλοίων στα αμερικανικά ναυπηγεία. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση επιλογής ναυπήγησης 4ης φρεγάτας της κλάσης ΚΙΜΩΝ, το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να καλέσει για συζητήσεις υποχρεωτικά τα ναυπηγεία Ελευσίνας για συζητήσεις, διαφορετικά ελλοχεύουν πολλές νομικές εμπλοκές.
Από την άλλη, οι Γάλλοι φαίνεται ότι συζητούν και το ενδεχόμενο πώλησης έναντι 600 εκατ. και δύο μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM. Και η παρουσία της ALSACE στο λιμάνι του Πειραιά, την οποία επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Ο Νίκος Δένδιας, όταν ρωτήθηκε χθες στο πλοίο για το ενδεχόμενο προσφοράς από τη Γαλλία δύο μεταχειρισμένων FREMM, όχι μόνο δεν το διέψευσε αλλά πυροδότησε τα σενάρια ακόμη περισσότερο, λέγοντας «δεν μπορώ να επεκταθώ στο τι συζητήσαμε. Άλλωστε παρατηρήσατε ότι υπήρχε ένα μεγάλο τετ-α-τετ με τον υπουργό, αν θέλαμε να τα πούμε δημοσίως θα συνεδριάζαμε ενώπιών σας».
ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΨΑΤΕ.ΟΙ 2 ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΕΣ FREEM ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΓΑΛΙΑ.ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ!!!!!!!!