Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη.
Η απόφαση αναγνωρίζει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας, τονίζοντας την αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης, καθώς και την επίδρασή της στις ευρωπαϊκές γλώσσες και την επιστημονική ορολογία.
Η επίσημη ανακήρυξη θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2025, με την υποστήριξη 87 κρατών-μελών του Οργανισμού.
Πιο αναλυτικά:
«Τη Δευτέρα 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών.
«Η ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», την οποία συγκηδεμόνευσαν 87 κράτη-μέλη του Οργανισμού, αποτελεί το επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη.
Με την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναγνωρίζεται η οικουμενικότητα και η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Στην απόφαση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης της ελληνικής γλώσσας, η επίδρασή της σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί μέχρι σήμερα ανεξάντλητη πηγή της διεθνούς επιστημονικής ορολογίας.
Η επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο 2025» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του.