Πριν από λίγα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε 20 πλοία αντιναρκικών επιχειρήσεων και πλέον διαθέτει μόλις 3. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) αποφάσισε μέσα στον Ιούνιο να παροπλίσει ακόμη ένα μένοντας με μόλις δύο καταγράφοντας ιστορικό αρνητικό.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το σχέδιο μείωσης του αριθμού των μονάδων του Στόλου, που αποφάσισε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) στη συνεδρίαση της 12 Δεκεμβρίου 2024, όπως αποκάλυψε πρώτο το enikos.gr, συνεχίζεται βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχει αποφασίσει. Αν και για τις διαδικασίες πρόσκτησης νέων μονάδων δεν ακολουθείται στο ελάχιστο η μέθοδος δράσης της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που δεν αφήνει καμία ευκαιρία που παρουσιάζεται να πάει χαμένη, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δείχνει μία ιδιαίτερη θέρμη στην προσήλωση του προγράμματος απόσυρσης πλοίων, με το σκεπτικό της απόφασης να αιτιολογείται ως μία προσπάθεια εξυγίανσης και συμμαζέματος των οικονομικών.
Βάσει της απόφασης του ΑΝΣ, στη 37η συνεδρίαση του 2024, το ΠΝ προχωρά στη γενναία μείωση των μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του Στόλου, φτάνοντας το 15%.
Μία ξεχωριστή κατηγορία – που έχει μπει στο πρόγραμμα μείωσης είναι τα ναρκοθηρευτικά.
Πλέον ο στόλος μετρά μόλις 3 ναρκοθηρευτικά και μάλιστα έχει αποφασιστεί στα τέλη Ιουνίου να αποσυρθεί το ένα εξ αυτών και να μείνει με μόλις 2, τα οποία από τα πληρώματα χαρακτηρίζονται ως «περιορισμένων δυνατοτήτων».
Η διοίκηση ναρκοπολέμου διέθετε τα προηγούμενα χρόνια, 3 μοίρες αντιναρκικών πλοίων (μιλάμε για αριθμό 20 πλοίων), τα οποία σταδιακά παροπλίστηκαν βάσει του προγράμματος αντικατάστασης με νεότερες και ικανότερες μονάδες, όμως το πρόγραμμα βυθλιστηκε. Για την ακρίβεια, η τελευταία παραλαβή ήταν δύο πλοία πριν 17 χρόνια το 2008.
Μέσα σε 27 χρόνια και συγκεκριμένα το 1998 η ΔΝΑΡ (Διοίκηση Ναρκοπολέμου) διέθετε 12 Ναρκαλιευτικά τύπου ΑΛΚΥΩΝ, 4 Ναρκαλιευτικά τύπου ΘΑΛΕΙΑ, 2 Ναρκοθηρευτικά τύπου ΕΥΝΙΚΗ και 2 Ναρκοθέτις τύπου ΆΚΤΙΟΝ.
Φτάνοντας στο 2025 θα βρίσκεται με τρία πλοία, από τα οποία όπως προαναφέρθηκε το ένα παροπλίζεται τον Ιούνιο.
Η διοίκηση ναρκοπολέμου εκπροσωπεί με μεγάλη επιτυχία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε πλήθος διεθνών ασκήσεων (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία κλπ), συνεδρίων αλλά και ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων, όπως η snmcmg2.
Στις 27 Οκτωβρίου 2020 το Πολεμικό Ναυτικό πληγώθηκε από τον εμβολισμό του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ», με το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON, έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα. Όμως έκτοτε το ΠΝ μετρά μείον ένα πλοίο ενώ αποκαλύφθηκε η επείγουσα ανάγκη για την προμήθεια ναρκοθηρευτικών.
Το Καλλιστώ ήταν το ένα από τα 2 πλοία τύπου HUNT που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό και η απώλειά του αποτελεί σίγουρα μία δυσάρεστη εξέλιξη. Η αντικατάστασή του θα ήταν χρονοβόρα αφού μιλάμε για πολεμικό πλοίο με ειδικές προδιαγραφές, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν το παραγγείλουμε… αύριο, θα χρειαστούν σχεδόν 2 χρόνια για την ένταξή του στο Πολεμικό Ναυτικό.
Κι όμως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πλοία που μπορούν να κατασκευαστούν από ελληνικά χέρια, στα ελληνικά ναυπηγεία, η ηγεσία του ΓΕΝ δεν έχει ακόμη εκπονήσει σχέδιο αντικατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr γίνεται μία αναζήτηση στη διεθνή αγορά για την αγορά μεταχειρισμένων αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι εύκολο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις αρχές του 2024 το ΠΝ είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια μεταχειρισμένων ναρκοθηρευτικών κλάσης ALKMAAR αλλά τελικά το καλοκαίρι του 2024, μετά από αρκετές αναβολές, η ευκαιρία χάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία να φέρνει στο προσκήνιο τις χώρες της Βαλτικής αλλά και της Μαύρης Θάλασσας.
Και μπορεί η Ουκρανία να μην μπορεί να παραλάβει πλοία, τα οποία ήδη έχουν δεσμευθεί για λογαριασμό της, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για την Βουλγαρία και την Ρουμανία, που βάσει της διεθνούς σύμβασης για την διέλευση των στενών του Βοσπόρου επιτρέπεται να περνούν με τα πολεμικά τους πλοία. Και εκεί δίνει την μεγαλύτερη προτεραιότητα το ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των χιλιάδων ναρκών που έχουν πλημμυρίσει τις ακτές της Οδησσού, του Μικολάιβ και της Κριμαίας.
Πλέον οι μοναδικές περιπτώσεις διαθέσιμων πλοίων είναι τα HUNT του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, τα οποία όμως φαίνεται ότι θα είναι διαθέσιμα μετά το 2030.
Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας φέρεται να υποστηρίζει θερμά τη λύση των Μη Επανδρωμένων Υποβρυχίων για επιχειρήσεις ναρκοθηρίας και μάλιστα μέσω του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).