Για πρώτη φορά στη χώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

Πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που οριοθετεί τις δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Όπως σημειώνεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, επισημαίνεται εξάλλου ότι: «Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση:

Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Για πρώτη φορά στη χώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ με τη μορφή ερωταπαντήσεων:

Τι είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός;

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές.

Ταυτόχρονα, προσδιορίζει τη συμβατότητα και την παράλληλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων. Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως δε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στην οδηγία 2014/89/ΕΕ και εκπληρώνεται, με αυτόν τον τρόπο, η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία αυτή δεν θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των κρατών μελών επί των θαλάσσιων υδάτων, τα οποία απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε από την UNCLOS.

Ποιος είναι ο στόχος του;

Η οργάνωση του θαλάσσιου χώρου, η ομαλή αλληλεπίδραση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά την εκπόνηση του ΘΧΣ θα ληφθούν υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παράμετροι, για δραστηριότητες όπως:

  • η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -μεταξύ άλλων- δια του ορισμού θαλάσσιων πάρκων,
  • η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων,
  • η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών,
  • η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,
  • η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας και ιδιαίτερα των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και των υπεράκτιων αιολικών μας πάρκων,
  • η ιχθυοκαλλιέργεια,
  • η ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της άμεσης περιφέρειάς της.

Με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνεται η δυνατότητα μίας συντεταγμένης -και όχι αποσπασματικής- οριοθέτησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σε συνέχεια των στρατηγικών προτεραιοτήτων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο 9ο «Our Ocean Conference», ο Σχεδιασμός αποτελεί μέρος μιας ολιστικής πολιτικής χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας σε θάλασσα και στεριά, που προοδευτικά υλοποιείται από την ελληνική Κυβέρνηση.

Γιατί κατατίθεται τώρα ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός;

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί έναν Οδικό Χάρτη αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων μας. Συνεπώς, η σχεδίασή του αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαβούλευσης με συναρμόδια Υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες. Ο ΘΧΣ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά.

Γιατί χωρίστηκε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός σε 4 χωρικές ενότητες;

Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, απεικονίζεται η διοικητική διάρθρωση των αντίστοιχων Περιφερειών. Θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων, όπως συνέβη και με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (12 από τα συνολικά 13 έχουν ήδη δημοσιευθεί, ενώ δρομολογείται και το 13ο).

Πού δημοσιεύεται ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες;

Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, όπως προβλέπεται στην Ελλάδα, ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναρτάται στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες της. Παράλληλα θα υπάρξουν και δράσεις ενημέρωσης από το ΥΠΕΝ.

Έχει γεωπολιτική σημασία ο ΘΧΣ;

Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ένωσης και με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ιδίως, δε, με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός υλοποιεί μία σειρά από ευρωπαϊκές στρατηγικές και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΞ με τη μορφή ερωταπαντήσεων:

Γιατί είναι σημαντική κίνηση η κατάρτιση και η εξειδίκευση και αποτύπωση σε χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού; (ΘΧΣ)

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες).

Δηλαδή τι αποτυπώνει ο χάρτης;

Οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.

Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές.

‘Αρα ο χάρτης αποτυπώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών έχει διαφορετικό αντικείμενο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος αφορά τη διαδικασία με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Συνεπώς, ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ.

Αποτυπώνει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια (στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Πώς συνδέεται η κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με την κυριαρχία και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η εξειδίκευση του με χάρτη αποτελεί αποτύπωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας – όχι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

H κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο σχεδιασμού. Προϋπάρχει και δεν επηρεάζεται από αυτόν.

Γιατί η κυβέρνηση καταθέτει τώρα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό;

Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

Η κατάρτιση του ΘΧΣ πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. ‘Αρα εγκαταλείπετε τον ελληνοτουρκικό διάλογο;

Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία.

Εξάλλου, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά σε μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. που απορρέει από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες και εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης σειράς Ευρωπαϊκών Στρατηγικών, όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (EUMSS-EU Maritime Security Strategy).


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Για πρώτη φορά στη χώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

Για πρώτη φορά στη χώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

Χονγκ Κονγκ: Παγώνει τις αποστολές δεμάτων στις ΗΠΑ – Αντίποινα στους δασμούς Τραμπ

Škoda, σαρώνει στις ευρωπαϊκές πωλήσεις

Δώρα Τσαμπάζη: Συγκινεί με τον θάνατο του συζύγου της, Αλέξανδρου Νικολαΐδη – «Του το χρωστάω να…»

Intralot: Σφραγίζει νέα συμφωνία για συστήματα τυχερών παιχνιδιών στις ΗΠΑ

UEFA Champions League: Απόψε στο MEGA η συγκλονιστική μονομαχία της Ρεάλ Μαδρίτης με την Άρσεναλ

ΑΣΕΠ 6Κ/2024: Προσωρινά αποτελέσματα στον διαγωνισμό ΑμεΑ

Συνελήφθη 27χρονος που οδηγούσε μεθυσμένος και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς στην Κηφισίας

Δέκα διαχρονικά και συγκλονιστικά αποφθέγματα του Σωκράτη που θα φωτίσουν τη ζωή σου

Αποκαλύφθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – H Ελλάδα οριοθετεί επίσημα την υφαλοκρηπίδα της – Δείτε χάρτη και πλήρη ανάλυση

Η Ελλάδα θωρακίζεται με Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Η στρατηγική διάσταση – Αποκαλύπτουμε τον χάρτη

Συμμορία ανηλίκων “ρήμαζε” σπίτια ηλικιωμένων γυναικών σε Ωρωπό και Βοιωτία: Η στιγμή που οι δράστες σκαρφαλώνουν κάγκελα και εξαφανίζονται

Αλάσκα: Κλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα στο όρος Spurr – Ανησυχία για επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου

Πάνος Σόμπολος: «Διατηρούσα άριστες σχέσεις ακόμη και με τους παράνομους» – «Με είχαν απειλήσει όταν…»

00:00 / 00:00

Χάρης Δούκας: «Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν θεράπευσαν ποτέ...

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που στηρίζει την ελεύθερη έκφραση ως θεμελιώδη αρχή του.Επισήμανε ότι οι...

ΠΑΣΟΚ: Η οργισμένη απάντηση της Κατερίνας Μπατζελή μετά τη διαγραφή της από την...

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για ένα έτος, με ψήφους οκτώ υπέρ και τρεις κατά,...

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για αναβάθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με στόχο τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,...

ΠΑΣΟΚ: Ποινή αναστολής για 1 χρόνο επέβαλε η Επιτροπή Δεοντολογίας στην Κατερίνα Μπατζελή

Την ποινή της αναστολής της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για ένα χρόνο αποφάσισε με 8 ψήφους έναντι 3 η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Δεν απαιτείται η έγκριση της Τουρκίας για την πόντιση καλωδίου

Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, σχολίασε το ζήτημα της πόντισης καλωδίου στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται άδεια από κανέναν και πως...

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτεί αυστηρές κυρώσεις κατά του Αχιλλέα Μπέου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει τη βίαιη συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος προέβη σε προπηλακισμό δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας την πράξη του...

ΠΑΣΟΚ: Πάγωμα της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο προτείνει η...

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εισηγήθηκε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο, μετά από σχετική πρόταση του μέλους της...

Πάσχα 2025: Στην Τήνο ο Πρωθυπουργός – Αποκαλύπτουμε πού θα εορτάσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα γιορτάσουν το Πάσχα εκτός Αθηνών, επιλέγοντας να ξεκουραστούν μετά από ένα έντονο πολιτικό τρίμηνο.Συγκεκριμένα,...

Βορίδης: «Όποιος διαμένει παράνομα στη χώρα πρέπει να αποχωρήσει – Διαφορετικά θα επέλθει...

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, τόνισε την ανάγκη ελεγχόμενης εισόδου και παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των επιστροφών και...

Βελόπουλος: Κύριε Μητσοτάκη, αν τρέμετε την Τουρκία εγκαταλείψτε το αξίωμα

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς την "κυβέρνηση του φόβου" απέναντι στην Τουρκία και τις τουρκικές διεκδικήσεις.Επικαλείται τη ρήση του...

Μητσοτάκης: Θρίαμβος της πολιτισμικής μας διπλωματίας η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τη χαρά του για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως "Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας" από την UNESCO, τονίζοντας ότι πρόκειται...

Αλέξης Τσίπρας: Ο απολογισμός του πρώην πρωθυπουργού ολοκληρώνοντας ομιλίες και επαφές στο Χάρβαρντ

«Ολοκληρώνοντας την παραμονή μου στο Πανεπιστήμιο Harvard, είχα μια πολύ πλούσια τελευταία εβδομάδα, γεμάτη από ομιλίες, συναντήσεις και γνωριμίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους. Το Center...

Κατερίνα Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας: «Δεν απολογούμαι – Ένας κύκλος ανοίγει και ένας...

«Ένας κύκλος ανοίγει και ένας κύκλος κλείνει, θα αποφασίσουμε από κοινού για την επόμενη μέρα», δήλωσε η Κατερίνα Μπατζελή το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης...

Ανδρουλάκης: Ιστορική επιτυχία και πρωτοβουλία εξαιρετικού συμβολισμού η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής...

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαιρέτισε την απόφαση της UNESCO να καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, χαρακτηρίζοντάς την ως μεγάλη νίκη για...

Τροχαίο δυστύχημα στην Κοζάνη: Εγκλωβισμένη στην Εγνατία η Πέτη Πέρκα – Τι αναφέρει σε ανάρτησή της

«Εγκλωβισμένοι εδώ και ώρα σε πυκνή ομίχλη κοντά στα διόδια του Πολύμυλου, όπου μαθαίνουμε ότι έγινε τραγικό δυστύχημα» αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά...

Χρυσοχοΐδης: «Απαγορεύονται οριστικά συναυλίες στα Εξάρχεια» – Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι δεν θα επιτραπούν ξανά συναυλίες στα Εξάρχεια μετά τα πρόσφατα επεισόδια, υποστηρίζοντας πως η περιοχή...

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ξεκινά η υλοποίηση του εμβληματικού έργου AI Factory «Pharos»

«Κάτι καινούργιο, μεγάλο και ιδιαίτερα αισιόδοξο για την καινοτόμο πορεία της χώρας ξεκινά», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση...

Μάριος Σαλμάς: Αποκάλυψε τη σύσταση νέου πολιτικού σχηματισμού

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς ασκεί σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ. Επισημαίνει ότι...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Νόρα Βαλσάμη: Ανησυχητική επιδείνωση της υγείας της

Η Νόρα Βαλσάμη, σπουδαία πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και...

Εγκαταλελειμμένοι οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση – Αγνοεί το μνήμα η Αθηνά για πάνω...

Σε συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα, ο πρώην δήμαρχος...

Πέτρος Μπουσουλόπουλος: Η αποκαλυπτική απάντηση για την εμπλοκή του στο κύκλωμα ναρκωτικών

Οι δικηγόροι του Πέτρου Μπουσουλόπουλου εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ