- Στη συνάντηση στην 88η ΔΕΘ, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Γερμανίας συζήτησαν τη διασύνδεση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών.
- Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης τέθηκε σε επίκαιρη βάση.
- Η Ελλάδα και η Γερμανία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και προωθούν ανανεώσιμες πηγές.
- Συμφώνησαν να εξετάσουν τις καμπύλες της κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας για ενδεχόμενη ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων.
- Η κατανόηση μεταξύ των εταίρων στην ΕΕ, ειδικά σημαντικών εταίρων όπως η Γερμανία, θεωρείται κλειδί για τη λύση των προβλημάτων.
Τη δυνατότητα διασύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων των δύο χωρών εξέτασαν στη συνάντηση τους στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Η κλιματική αλλαγή, θα έλεγα η κλιματική κρίση, είναι εδώ, θα επιδεινωθεί τα επόμενα 30 χρόνια και η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση είναι ζητήματα που πρέπει ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουμε», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.
«Σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε στην Ευρώπη για να διασυνδεθούμε, είτε με υδρογόνο, είτε με ηλεκτρισμό, να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, παράδειγμα εμείς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε ενδημική κρίση», τόνισε και πρόσθεσε ότι κλειδί για τη λύση των προβλημάτων είναι η κατανόηση μεταξύ των εταίρων στην ΕΕ, ιδιαίτερα εταίρων τόσο σημαντικών, όσο η Γερμανία.
Από την πλευρά του, ο κ. Χάμπεκ υπογράμμισε ότι η κατανάλωση ενέργειας, αλλά και η κοινωνία ευρύτερα επηρεάζονται από υπερθέρμανση και συμπλήρωσε ότι «τα κλιματικά ζητήματα δεν είναι υποσημείωση της ιστορίας, αλλά η ιστορία πίσω από πολλές από τις ιστορίες του καιρού μας».Ανέφερε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και ακολουθούν στρατηγικές, όπως η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών.
«Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τις καμπύλες της κατανάλωσης και της παραγωγής και να δούμε εάν είναι δυνατή η ενοποίηση των δύο ενεργειακών συστημάτων. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και επόμενης συνάντησης», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ