Η Πολεμική Αεροπορία ανακοινώνει την ανακατασκευή δύο ιστορικών αεροσκαφών, του C-47 Dakota και του de Havilland DH.82 Tiger Moth, που θα παραχωρηθούν στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ». Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα και θα συνεχιστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.
Όλα τα έξοδα καλύπτονται από το Ίδρυμα, το οποίο θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών. Η σύμβαση έχει διάρκεια 4 ετών και τα αεροσκάφη θα επιστραφούν στην Πολεμική Αεροπορία χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Πιο αναλυτικά
Ακόμη δύο ιστορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται να επανέλθουν σε πτήσιμη κατάσταση. Μία Dakota κι ένα de Havilland DH.82 Tiger Moth παραχωρούνται σε ίδρυμα, που θα αναλάβει να τα κάνει πλήρως επιχειρησιακά, αφού τα μεταφέρει πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να τρέχει με υπερηχητικές ταχύτητες σε ό, τι αφορά την ανανέωση του στόλου της είτε με νέα μαχητικά είτε με αναβαθμισμένα, παράλληλα όμως φέρνει ξανά στη ζωή και παλιά αεροσκάφη – θρύλους, που έγραψαν τις δικές τους σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας.
Έτσι, μετά τα ιστορικά SPITFIRE MJ75 και HARVARD, που ανασκευάστηκε και πέταξε στην παρέλαση της 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκης, ακόμη δύο ιστορικά αεροσκάφη πρόκειται να ανακατασκευαστούν πλήρως.
Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, και εκπροσώπου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», με αντικείμενο τη δωρεάν παραχώρηση ενός αεροσκάφους τύπου C-47A DAKOTA και ενός HAVILLAND DH.82 Tiger Moth, με σκοπό την πλήρη ανακατασκευή τους και, εφόσον αυτό καταστεί τεχνικά εφικτό, την επαναφορά τους σε πλόιμη κατάσταση.
Οι απαιτούμενες εργασίες ανακατασκευής θα πραγματοποιηθούν:
• Για το C-47A, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε εξειδικευμένο κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
• Για το HAVILLAND DH.82 Tiger Moth, εξολοκλήρου σε εξειδικευμένο κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την ανακατασκευή και την ενδεχόμενη επαναφορά των αεροσκαφών σε πλόιμη κατάσταση θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ». Το Ίδρυμα αναλαμβάνει επίσης την πλήρη κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης 2 πιλότων και 2 τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στα εν λόγω αεροσκάφη.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 4 έτη, με αφετηρία την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής για κάθε αεροσκάφος. Η ανακατασκευή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3 ετών, ενώ κατά το 4ο έτος τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δοκιμαστικές πτήσεις και συμμετοχή σε αεροπορικές επιδείξεις, φέροντας τα εθνικά διακριτικά και χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, με μέριμνα και δαπάνες του Ιδρύματος.
Με τη λήξη της σύμβασης, τα αεροσκάφη θα επιστραφούν στην Πολεμική Αεροπορία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για αυτήν.
«Η Πολεμική Αεροπορία εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», κύριο Πίτερ Λιβανό, για τη σημαντική και ανιδιοτελή συνεισφορά του στην ανάδειξη και διατήρηση της αεροπορικής κληρονομιάς της χώρας μας» αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) σε ανακοίνωσή του.
Τα Tiger Moths χρησιμοποιήθηκαν ως εκπαιδευτικά από την Πολεμική Αεροπορία. Συνολικά, 17 Tiger Moths παραχωρήθηκαν από τη RAF το 1947 στο πλαίσιο της βρετανικής βοήθειας και χρησιμοποιήθηκαν ως αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης μέχρι το 1955. Ήταν βαμμένα ολόκληρα στο χρώμα του αλουμινίου με εθνόσημα σε έξι σημεία και στο πηδάλιο διευθύνσεως. Κωδικοί υπήρχαν στην άτρακτο και στην κάτω επιφάνεια των πτερύγων.
Σε ό,τι αφορά το θρυλικό μεταγωγικό Douglas C-47 Dakota/Skytrain, με το χαρακτηριστικό του κάθισμα πριν τροχοδρομήσει για απογείωση, αποτέλεσε το βασικό μεταγωγικό της πολεμικής αεροπορίας από το 1947 έως και το 2008 που αποσύρθηκε. Τα πρώτα C-47 Της Πολεμικής Αεροπορίας παρελήφθησαν ως βοήθεια μέσω της RAF, ενώ ακολούθησαν αργότερα επιπλέον αεροπλάνα από την USAF. Έλαβαν μέρος με το 13ο Σμήνος Μεταφορών στον πόλεμο της Κορέας. Στο μακρύ διάστημα που υπηρέτησαν ήταν βαμμένα με διάφορες παραλλαγές, olive drab, σκούρο πράσινο-γκρι του “NATO”, “Vietnam” κ.λπ. Τα πρώτα χρόνια της χρήσης τους ήταν βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου. Πέραν των μεταφορών, χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση ραδιοναυτίλων, αεροφωτογράφηση, ρυμούλκηση ανεμουρίων, αεροψεκασμούς, πτήσεις VIP και για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης.