Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοβουλίες για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, όπως οι συνομιλίες με την Τουρκία και οι έρευνες για το υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο χαρακτήρισε έργο ειρήνης.
Επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους και τόνισε τη σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της χώρας και την αντίθεση της Ελλάδας σε οποιοδήποτε εδαφικό ακρωτηριασμό.
Πιο αναλυτικά
Για τα ελληνοτουρκικά, τις έρευνες για το υποθαλάσσιο καλώδιο και την Ουκρανία μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Είναι συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης και θεωρώ ότι είναι η ορθή, να συζητούμε με την Τουρκία. Όσο πιο πολύ συζητούμε, έστω κι αν διαφωνούμε σε μεγάλα ζητήματα, τόσο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα», είπε ο Τάσος Χατζηβασιλείου.
«Η συνάντηση για το Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ των δύο ηγετών θα λάβει χώρα μέσα στην χρονιά. Αυτή είναι η πρόθεση μας. Είναι διαδικαστική εκκρεμότητα ως προς τον καθορισμό του πότε θα γίνει αυτό το ραντεβού και το πότε θα γίνει αυτή η επίσκεψη», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Αναφορικά με τις έρευνες για το υποθαλάσσιο καλώδιο ο Τάσος Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά το καλώδιο να σας θυμίσω ότι πρόκειται για ένα έργο ειρήνης, μία υποδομή ειρήνης και ευημερίας, την οποία έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουν και να βλέπουν όλοι στην περιοχή. Το καλώδιο θα προχωρήσει στον σωστό του χρόνο».
«Επειδή ακούγονται πολλά θα επαναλάβω το εξής: Η κυβέρνηση και η Ελλάδα ουδέποτε έκαναν πίσω στο ζήτημα των ερευνών για το καλώδιο αυτό. Ουδέποτε πήραμε άδεια τρίτου. Ουδέποτε άλλαξε τον σχεδιασμό μας γι’ αυτό», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
«Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός έγινε στον σωστό χρόνο ξέρετε γιατί; Η Ελλάδα έχει μεγάλη ακτογραμμή, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ταυτόχρονα διαθέτει χιλιάδες νησιά. Αυτός ο σχεδιασμός ήρθε ως φυσικό επακόλουθο και των συμφωνιών που υπογράψαμε με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Όπως είδατε ακολούθως του Χωροταξικού Σχεδιασμού ήρθε και η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο δυτικό μέτωπο ως επίσης προϊόν της νόμιμης συμφωνίας που είχαμε υπογράψει με την Ιταλία. Άρα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φοβήθηκε και δεν φοβάται να παίρνει πρωτοβουλίες θωράκισης του εθνικού συμφέροντος», σημείωσε ο Τάσος Χατζηβασιλείου.
«Αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν ότι δήθεν έχουμε εξωτερική πολιτική παρακολουθηματική, όπως έλεγαν επί ημέρες είναι εκείνοι οι οποίοι ποτέ δεν τόλμησαν ούτε να συζητήσουν ιδιωτικά μεταξύ τους την επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο όπως έκανε αυτή η κυβέρνηση ή την σύναψη συμφωνιών θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και Αίγυπτο όπως έκανε αυτή η κυβέρνηση», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με την Ουκρανία ο Τάσος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «μια και επισκέφθηκα την Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Κίεβο πριν από μερικές ημέρες, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη εκεί και στο πεδίο».
«Εμείς έχουμε έναν στόχο. Ό,τι πίεση κι αν δέχεται ο Ζελένσκι ως Ευρωπαίοι εμείς θα θέλαμε να έχει την καλύτερη δυνατή αφετηρία σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση έχει να κάνει μπροστά του ως Πρόεδρος της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
«Αυτή τη στιγμή ο Ζελένσκι πρέπει, αντιλαμβάνεστε, να αποφασίσει προς τα πού θέλει να κατευθυνθεί. Δεν θα του υποδείξουμε εμείς τι θα κάνει. Εμείς, όμως είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τον οποιοδήποτε εδαφικό ακρωτηριασμό μίας χώρας πόσω μάλλον όταν η χώρα αυτή είναι στην Ε.Ε. Εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η υπόθεση Ουκρανία επηρεάζει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας», υπογράμμισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου.
Ακούστε το ηχητικό: