Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η μεσαία τάξη θα είναι το κεντρικό θέμα της επόμενης ΔΕΘ, με προτάσεις για φοροελαφρύνσεις και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μετά την ανακοίνωση του υπερπλεονάσματος.
Ανέφερε ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης να διατεθεί το πλεόνασμα για κοινωνικές παροχές ισοδυναμούν με αίτημα χρεοκοπίας της χώρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τη σημασία της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων και παρουσίασε μέτρα στήριξης, όπως η επιστροφή ενοικίου και επιπλέον δημόσιες επενδύσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Πιο αναλυτικά
Με αφορμή τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση του υπερπλεονάσματος και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η μεσαία τάξη αποτελεί στόχευση της επόμενης ΔΕΘ με στόχο τις νέες φοροελαφρύνσεις αλλά και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
«Αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι με 11, 5 δισεκατομμύρια πλεόνασμα κακώς δεν το δίνει ολόκληρο η κυβέρνηση στην κοινωνία, ζητώντας δηλαδή να μην αποπληρωθούν δανειακές υποχρεώσεις και τόκοι, ισοδυναμεί με αίτημα να χρεοκοπήσει η χώρα», τόνισε στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης.
Το πλεόνασμα που μπορεί να διατεθεί σε μέτρα είναι 3 δισ. ενώ τα επίσημα δεδομένα ήταν στα 2 δισ. δηλαδή η ΕΛΣΤΑΤ είπε 1 δισ. παραπάνω και το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε κάποιες προτάσεις. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα τρία μέτρα, δηλαδή 500 εκατομμύρια επιπλέον το χρόνο στις δημόσιες επενδύσεις, άρα περισσότερα λεφτά σε επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και με αυτό τον τρόπο καλύτεροι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ένα ενοίκιο πίσω στο 80% κι ένα μόνιμο σταθερό εισόδημα 250 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο για περίπου 2 στους 3 συνταξιούχους, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αρα η αντιπολίτευση είτε κοροϊδεύει κόσμο γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει τα λεφτά αυτά, είτε ζητά από την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυφασμένος με την χρεοκοπία, μάς έφτασε στο χείλος και οι πολίτες το έχουν καταλάβει αφού τα ποσοστά του κόμματος από το 30% βρίσκονται στο 22 ή στο 17%. Αλλά να λέει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κόμμα που ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και οι βουλευτές του το 2015 κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το θα σού δώσω ένα, να μού δώσεις 11,5, είναι αδιανόητο», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Όσο το κάνουν, τόσο θα πέφτουν δημοσκοπικά», πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης. Και συνέχισε: «Δεν είμαστε κυβέρνηση του δεν πληρώνω. Το 2015 κατέληξε στο χειρότερο μνημόνιο. Δυστυχώς η χώρα έχει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να αποπληρώνει για να μειώνει και το χρέος ως προς το ΑΕΠ. Το ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμό μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ, προφανώς για την τσέπη των πολιτών δεν είναι σημαντικό άμεσα, το καταλαβαίνω, αλλά μεταξύ των κομμάτων, όταν κάνουμε αυτή τη συζήτηση πρέπει να μιλάμε με όρους ειλικρίνειας».
Οι συνεπείς πολίτες στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης
Ερωτηθείς για το στεγαστικό, ο Παύλος Μαρινάκης επέμεινε ότι το μέτρο επιστροφής του ενός ενοικίου δεν είναι επίδομα αλλά ενίσχυση με μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο μέτρο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική για το στεγαστικό ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια και περιλαμβάνει 40 και παραπάνω δράσεις και φοροαπαλλαγές, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Οι φοροαπαλλαγές όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, όταν είναι ασφαλισμένα τα ακίνητα, η φοροαπαλλαγή για τις νέες οικοδομές, η οποία έχει ψηφιστεί από αυτή την κυβέρνηση, το πρόγραμμα φοροαπαλλαγής για τα κλειστά ακίνητα, είναι διαρθρωτικές κινήσεις, όπως και τα προγράμματα «Σπίτι μου». Δεν αρκούν όμως, γι’ αυτό ανακοινώσαμε επιπλέον ενοίκιο. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί τι να πανηγυρίσεις όταν ο άλλος ξαφνικά από εκεί που πλήρωνε ενοίκιο 400 πληρώνει 600 700, 800. Αλλά να μην μηδενίζουμε, γιατί έχουμε κάνει πολλά πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, είπε ο Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι οι συνεπείς πολίτες είναι στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.
Βασική προτεραιότητα η μείωση φόρων
Ο στόχος για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και η έκταση των παρεμβάσεων έχει σχέση με πόσα λεφτά θα μπορούμε να δώσουμε το 2026 στη ΔΕΘ με βάση τα σίγουρα και τα μόνιμα χαρακτηριστικά και η στόχευση της επόμενης ΔΕΘ θα είναι η μεσαία τάξη, τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
«Μιλάμε για ΔΕΘ φοροελαφρύνσεων, μειώσεων περαιτέρω ή νέων σε φόρους. Η κυβέρνηση είναι η πρώτη που μόνο μειώνει φόρους όμως λόγω κόστους ζωής, αυτές οι 72 ελαφρύνσεις δεν είναι αρκετές. Εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους νέους, η δεύτερη μάδα που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη είναι η μεσαία τάξη καθώς λόγω εισαγόμενου πληθωρισμού δεν κατάλαβε τις αυξήσεις. Γι αυτό η στόχευση της επόμενης ΔΕΘ θα είναι παρεμβάσεις ως προς αυτό αλλά και στα ζητήματα τεκμηρίων ενώ δεν θα κάνουμε πίσω στα ζητήματα της φοροδιαφυγής», επεσήμανε.
«Έχουμε καταργήσει μνημονιακούς φόρους, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος ή τον φόρο για τις γονικές παροχές. Οι συνεπείς πολίτες και η σιωπηρή πλειοψηφία, αυτοί που κοροϊδευτικά τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς έλεγαν νοικοκυραίους, θέλουν παραπάνω οξυγόνο, ακόμα περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε φορολογικούς συντελεστές που θα τους κρίνει το οικονομικό επιτελείο. Εγώ αναφέρομαι στους ελεύθερους επαγγελματίες που συμμορφώθηκαν με τα μέτρα, που έβαλαν τις ταμειακές μηχανές, με τα projects που έκαναν, τις διασυνδέσεις τους, που έσπευσαν να εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι συνεπείς δημόσιοι υπάλληλοι, πρέπει να είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζεις το μαύρο χρήμα είναι με μέτρα όπως αυτά τα οποία ψηφίστηκαν πριν από ένα ενάμιση χρόνο και δεν συζητήθηκαν πάρα πολύ γιατί μονοπώλησε τη συζήτηση στο τεκμήριο. Είναι αυτό που λέμε απολύτως διαρθρωτικά μέτρα, με παράδειγμα τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών. Τώρα, η επιστροφή του ενοικίου έχει χαρακτήρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.