Ο νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινάει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Παρά την ελάχιστη επίδραση των ΜΟΕ στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος.
Οι διπλωμάτες της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις και συναντήσεις με φορείς, ενώ προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές και συναντήσεις υπουργών στην Αττάλεια. Ωστόσο, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες λόγω πρόσφατων γεγονότων, όπως οι συλλήψεις στην Τουρκία και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Πιο αναλυτικά
Μπορεί σήμερα να αρχίζει ο νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια της Τουρκίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει από σήμερα και για δύο μέρες το κέντρο της προσοχής για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών, αφού εκεί διεξάγεται η νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Των δύο αντιπροσωπειών ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, αντιστοίχως. Στις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες μετέχουν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως έχουμε αναλυτικά γράψει στο enikos.gr, τα ΜΟΕ Ελλάδας-Τουρκίας έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή επίδραση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα Υπουργεία Εξωτερικών, ωστόσο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος.
Ωστόσο, στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών μπαίνουν τα ταξίδια των επόμενων δύο εβδομάδων στην Τουρκία, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, 30 Απριλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα πραγματοποιήσουν ιδιωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, όπου μπορεί να μην συναντήσουν τους ομολόγους τους, όμως, «το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση» όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές στο enikos.gr.
Μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο καθώς και συναντήσεις με φορείς της ομογένειας.
Ο επόμενος σταθμός είναι το διάστημα 8-9 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας» Επιχειρηματική Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, την οποία διοργανώνουν το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ και η Enterprise Greece, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, με την υποστήριξη του Enterprise Europe Network.
Στην αποστολή συμμετέχουν 20 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση σε εταιρείες τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT), κατασκευών υποδομών και δικτύων, διαχείρισης απορριμμάτων, κατασκευών και δομικών υλικών κλπ.
Το Επιχειρηματικό Forum θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2025 στο Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου και θα διεξαχθούν οι διμερείς συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις.
Στις 14 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αττάλεια, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα έχουν ένα τετ α τετ κατά τη διάρκεια του οποίου τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι πολλά και με αρκετό βαθμό δυσκολίας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα διεξαχθεί εκ νέου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα, κάτι που προϋποθέτει τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Και μπορεί επισήμως να λέγεται ότι δεν υπάρχει καμία «παγωμάρα» στις σχέσεις, ωστόσο τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος δεν προσφέρονται για επίσημες συναντήσεις.
Από τη μία είναι η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κι ακόμη 100 επιφανών μελών του δημόσιου βίου της Τουρκίας, που κατά καιρούς έχουν ασκήσει δριμεία κριτική ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο.
Από την άλλη είναι το ζήτημα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, μετά την κατάθεση του χάρτη από την Ελλάδα στην ΕΕ, με το ζητούμενο να είναι εάν θα προχωρήσει σε ανακοίνωση πρόθεσης πλήρους ανακήρυξης ΑΟΖ, υιοθετώντας τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του περασμένου Νοεμβρίου, που δίνει πλήρη επήρεια στα ελληνικά νησιά.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το ηλεκτρισμένο κλίμα με αφορμή την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Great Sea Interconnector.
Επιπλέον, όπως δημοσίευσε η Realnews της Κυριακής η Τουρκία έχει επανέλθει στην τακτική των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) κυρίως με κατασκοπευτικά αεροσκάφη, νότια από Κάρπαθο και Ρόδο, περιοχή όπου σχεδιάζεται να ποντιστεί το καλώδιο, που θα ξεκινάει από Κρήτη, θα φθάνει Κύπρο και θα καταλήγει στο Ισραήλ.
Ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι από τις 1.172 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου το πρώτο τρίμηνο του 2023 πέρασαν 27 μήνες με το απόλυτο «μηδέν». Για να φτάσουμε στην αυγή του 2025, με το κοντέρ να γράφει μέχρι σήμερα 72 παραβιάσεις.
Κοιτώντας μάλιστα τις καταγραφές ανά μήνα, τον Μάρτιο σημειώθηκε ρεκόρ διετίας, με 25 παραβιάσεις του ΕΕΧ.