Στο αγκυροβόλιο του Πειραιά έχει δέσει το τάνκερ SOUNION, που τον περασμένο Αύγουστο χτυπήθηκε από τους Χούθι στο πλαίσιο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των εμπορικών πλοίων που διέρχονταν από την Ερυθρά Θάλασσα. Παράλληλα, η φρεγάτα ΨΑΡΑ αναχωρεί για την επιχείρηση ASPIDES.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στα αποκλειστικά βίντεο που εξασφάλισε το enikos.gr, φαίνεται το λαβωμένο τάνκερ SOUNION αγκυροβολημένο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.
Το θηριώδες τάνκερ είχε δεχθεί αρχικά επίθεση με 3 πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή 77 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης, στις 6.15 το πρωί της Τετάρτης, 21 Αυγούστου 2024.
Το 29μελές πλήρωμα του πλοίου το εγκατέλειψε, ενώ λίγες ημέρες αργότερα οι Χούθι επιβιβάστηκαν με ελικόπτερο πάνω σε αυτό και το παγίδευσαν, προσπαθώντας να ανατινάξουν τα αμπάρια του, έμφορτα με 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ιράκ για Αγίους Θεοδώρους.
Η επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES, που τελεί υπό την ελληνική Διοίκηση στο Στρατηγείο της Λάρισας, είχε ηγηθεί της προσπάθειας ρυμούλκησης του πλοίου σε ασφαλή τομέα ώστε να γίνει μετάγγιση του πετρελαίου σε άλλα πλοία, καθότι από τα πλήγματα κινδύνευε να υπάρξει διαρροή με ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Σχεδόν 8 μήνες μετά, το πλοίο βρίσκεται στον Πειραιά, με τα σημάδια της επίθεσης να μην είναι ορατά. Οι δεξαμενές φορτίου μπαλώθηκαν και αδρανοποιήθηκαν ενώ το δεξαμενόπλοιο σταθεροποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση, μέχρι που τον Οκτώβριο έγινε η εκφόρτωση του πετρελαίου με ασφάλεια.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα μεταφερθεί σε κάποιο ναυπηγείο για εργασίες αποκατάστασης των ζημιών ή αν τελικά θα οδηγηθεί στο διαλυτήριο.
Η Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»
Σχεδόν 7 μήνες μετά, η φρεγάτα ΨΑΡΑ επιστρέφει στην Ερυθρά Θάλασσα, διαδεχόμενη τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, που επέστρεψε στην Ελλάδα στις 14 Απριλίου.
Η ΨΑΡΑ έλυσε πρώτες πρωινές ώρες κάβους και ήδη βρίσκεται εν πλω με κατεύθυνση την Κρήτη κι εν συνεχεία την Διώρυγα του Σουέζ κι από εκεί το Τζιμπουτί, πριν αναλάβει τον ρόλο εποπτείας της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου του Άντεν.
Ήδη, μετά την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα πληρώματα και οι τεχνικοί του Πολεμικού Ναυτικού, έχει εγκατασταθεί το anti-drone σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, το οποίο κατασκεύασε και ανέπτυξε η ΕΑΒ. Όπως επίσης και συστήματα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών μαζί με πυροβόλα.
Είναι η 6η αποστολή φρεγάτας από την Ελλάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, από τον Φεβρουάριο του 2024, οπότε και ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ για την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας έναντι των επιθέσεων από τους τρομοκράτες Χούθι της Υεμένης.
Στην προηγούμενη αποστολή της, που ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου 2024, η ΨΑΡΑ επέστρεψε έχοντας συμμετάσχει στην αρμάδα προστασίας των ρυμουλκών που κατάφεραν επιτυχώς να οδηγήσουν σε ασφαλή ύδατα το πετρελαιοφόρο MV SOUNION.
Στην προηγούμενη αποστολή της, στις 7 Ιουλίου η ΨΑΡΑ έγινε η πρώτη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που κατέρριψε 2 kamikaze drone των Χούθι, με τα οποία προσπάθησαν να την πλήξουν.
HS Psara 🇬🇷 heeft afgelopen nacht een drone-aanval van de Houthi’s afgewend tijdens het begeleiden van een vrachtschip door de Golf van Aden in het kader van @EUNAVFORASPIDES. https://t.co/JJ5CCX3Kc5. Karel Doorman waarschuwde voor de naderende dreiging 👉 https://t.co/28EBe7l4l5 pic.twitter.com/oNXT2SU6HU
— Koninklijke Marine (@kon_marine) July 8, 2024
Το enikos.gr βρέθηκε τον Ιούλιο του 2024 στο Τζιμπουτί όπου ναυλοχούσε η φρεγάτα ΨΑΡΑ, λίγο πριν αναχωρήσει για τον Κόλπο του Άντεν, όπου έχει έναν τομέα ευθύνης 200 ναυτικών μιλίων. Τότε, ο Νίκος Δένδιας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο πλήρωμα της φρεγάτας επεσήμανε ότι «σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Ήδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή».
Τα 195 μέλη του πληρώματος, με τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο πρόστεγο του πλοίου, έδειχναν αποφασισμένα να φέρουν σε πέρας με επαγγελματισμό την αποστολή τους, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από συνολικά 3 μήνες παραμονής.
Το πλήρωμα αποτελούν 20 άτομα υποστήριξης του οργανικού ελικοπτέρου Aegean Hawk S-70B, 18 μέλη των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των γυναικών που εθελοντικά ζήτησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή, ανερχόμενος στις 40.