- Ο Στ. Καλαφάτης υπογραμμίζει τη σημασία της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας.
- Εκφράζει το χρέος για την ενίσχυση της πατρίδας και την εθνική ενότητα.
- Ενώνει τις δυνάμεις και ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες για μια οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά ισχυρότερη Ελλάδα.
- Επισημαίνει τη σημασία της ιστορίας και της μνήμης για το μέλλον των λαών.
- Αναφέρεται στην επιθυμία για ειρήνη και συνεργασία με τους γείτονες, αλλά και στη διατήρηση των εθνικών δικαιωμάτων.
- Αναφέρει την ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η φωνή της Πατρίδας στο διεθνές πεδίο.
«Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Χαράξαμε, όμως, ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα και δεν πάμε βήμα πίσω. Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και την Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας.
Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης: «Στις 14 Σεπτεμβρίου –Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας- συναντώνται οι μνήμες και ο πόνος, με το υπέρτατο εθνικό χρέος. Είναι οι μνήμες και ο πόνος για την πιο βαριά συμφορά στη νεότερη ιστορία του Έθνους μας. Για τις θηριωδίες, τις σφαγές, τις λεηλασίες, τους εμπρησμούς, που είχαν στόχο και πέτυχαν την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρασία, τη γη των προγόνων τους. Είναι οι μνήμες για εκείνους που έχασαν τα πάντα, αλλά δεν χάθηκαν». Όπως ανέφερε: «Εκατόν δύο χρόνια από τότε και πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό της μισής Κύπρου οι πιο πικρές μας μνήμες παραμένουν ζωντανές. Τίποτα δεν λησμονούμε. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι λαοί που χάνουν την επαφή με την ιστορία τους, διακινδυνεύουν το μέλλον τους».
«Αυτές ακριβώς οι μνήμες, οι πιο πικρές, συναντώνται και σήμερα και πάντα με το εθνικό χρέος», ανέφερε ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε: «Χρέος για μια Πατρίδα που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Χρέος εθνικής ενότητας, εγρήγορσης και αποφασιστικότητας. Και σ’ αυτό ακριβώς το χρέος είμαστε όλοι -ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα- διαρκώς στρατευμένοι. Ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για μια Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Διευρύνουμε και δυναμώνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας. Ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με ό,τι πιο σύγχρονο. Rafale, Belharra, F-35. Αναβαθμίζουμε -με τη συνέπεια, την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα των θέσεών μας- το κύρος και το διεθνές αποτύπωμα της Πατρίδας μας. Δυναμώνουμε, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τις θέσεις που προβάλλει ο Πρωθυπουργός, τη φωνή της Πατρίδας ώστε να ακούγεται και να μετριέται σοβαρά από εταίρους, συμμάχους και γείτονες».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ορίζοντας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την 15η Σεπτεμβρίου, ως Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, έδωσε ισχυρή κατεύθυνση στην παγκόσμια κοινότητα. Έδωσε και μια μέρα γιορτής στους λαούς που ζούμε σε δημοκρατικά καθεστώτα. Που απολαμβάνουμε τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Που αποφασίζουμε ελεύθερα για τη διακυβέρνησή μας. Που έχουμε, όμως, και την υποχρέωση να εργαζόμαστε για τη διαρκή αναβάθμιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας.
Και είναι σπουδαίο που οι Έλληνες γιορτάζουμε φέτος τα πενήντα χρόνια της νέας ελληνικής Δημοκρατίας. Πενήντα χρόνια από τότε που ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε τη Δημοκρατία και διασφάλισε την πολιτική σταθερότητα στον τόπο μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είμαστε, όμως, σήμερα εδώ και για έναν ακόμη σπουδαίο λόγο. Για ένα οφειλόμενο χρέος. Γιατί στις 14 Σεπτεμβρίου -Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας- συναντώνται οι μνήμες και ο πόνος, με το υπέρτατο εθνικό χρέος.
Είναι οι μνήμες και ο πόνος για την πιο βαριά συμφορά στη νεότερη ιστορία του Έθνους μας. Για τις θηριωδίες, τις σφαγές, τις λεηλασίες, τους εμπρησμούς, που είχαν στόχο και πέτυχαν την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρασία, τη γη των προγόνων τους.
Είναι οι μνήμες για εκείνους που έχασαν τα πάντα, αλλά δεν χάθηκαν. Για τις χιλιάδες Ελλήνων και Αρμενίων χριστιανών που μαρτύρησαν στα χώματα της Μικράς Ασίας. Αλλά και για εκείνους, για το ενάμισι εκατομμύριο προσφύγων που κατέφυγαν κατατρεγμένοι στη μάνα Πατρίδα. Που ρίζωσαν και πρόκοψαν στην ελεύθερη Πατρίδα κάνοντας πράξη τον λόγο του Παλαμά «μία των Ελλήνων η ψυχή, μία είν΄η Πατρίδα και παντού».
Είναι οι μνήμες και ο πόνος για την ανθρώπινη τραγωδία, αλλά και την τεράστια εθνική απώλεια. Τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, την Ερυθραία, την Πέργαμο, τη Φώκαια. «Η Μικρασία», έγραψε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, «σημάδεψε τις τύχες του Ελληνισμού με ανεξίτηλο τρόπο, ως καρδιά της παντοτινής Ρωμιοσύνης».
Εκατόν δύο χρόνια από τότε και πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό της μισής Κύπρου οι πιο πικρές μας μνήμες παραμένουν ζωντανές. Τίποτα δεν λησμονούμε. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι λαοί που χάνουν την επαφή με την ιστορία τους, διακινδυνεύουν το μέλλον τους. «Σβήνοντας» γράφει ο Σεφέρης, «ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».
Αυτές ακριβώς οι μνήμες, οι πιο πικρές, συναντώνται και σήμερα και πάντα με το εθνικό χρέος. Χρέος για μια Πατρίδα που γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Χρέος εθνικής ενότητας, εγρήγορσης και αποφασιστικότητας. Και σ’ αυτό ακριβώς το χρέος είμαστε όλοι -ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα- διαρκώς στρατευμένοι.
Ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας για μια Ελλάδα που γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Διευρύνουμε και δυναμώνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας. Ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με ό,τι πιο σύγχρονο. Rafale, Belharra, F-35. Αναβαθμίζουμε -με τη συνέπεια, την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα των θέσεών μας- το κύρος και το διεθνές αποτύπωμα της Πατρίδας μας. Δυναμώνουμε, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τις θέσεις που προβάλλει ο Πρωθυπουργός, τη φωνή της Πατρίδας ώστε να ακούγεται και να μετριέται σοβαρά από εταίρους, συμμάχους και γείτονες.
Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Χαράξαμε, όμως, ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στα εθνικά μας ζητήματα και δεν πάμε βήμα πίσω. Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας.