- Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά με εντάσεις και αντιπαραθέσεις.
- Η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος λαμβάνουν αποφάσεις που πρέπει να τηρηθούν.
- Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη.
- Οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κλειδώνουν, με διάφορα στελέχη να εξετάζουν τη συμμετοχή τους.
- Ο Διονύσης Τεμπονέρας διέψευσε προηγούμενα δημοσιεύματα που τον έφερναν υποψήφιο πρόεδρο, εξηγώντας ότι οι αξίες δεν συνδέονται με θέσεις και αξιώματα.
Σε προεκλογική τροχιά έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων. Ο Νίκος Παππάς στην συνέντευξη τύπου στη Διεθνή `Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και τάχθηκε κατά της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.
Όπως είπε ο Νίκος Παππάς: «Εγώ ψήφισα κατά της πρότασης μομφής. Δεν θεωρώ, δεν θεωρούσα ότι έπρεπε να πάμε σε μια νέα προεδρική εκλογή. Αλλά το καταστατικό είναι σαφές. Δεν υπάρχει ανέλεγκτη και μη ανακλητή εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη έχει ταχθεί ο Νίκος Παππάς, την οποία ωστόσο θεωρεί επιβεβλημένη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Κατερίνα Νοτοπούλου, που ανέφερε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πολλά στελέχη έχουν υποστηρίξει την ίδια άποψη. Ακριβώς διότι παραβιάζει διαρκώς το καταστατικό του κόμματος. Έχω στοχοποιηθεί, έχουμε δεχθεί μπούλινγκ, έχουμε δεχθεί απειλές και εγώ προσωπικά».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως: «Το σίριαλ ενός έτους που λέει Καρεκλοκένταυρος ετών 35 τελείωσε. Ο κύριος Κασσελάκης απέδειξε ότι δεν αγαπάει το κόμμα του, δεν έχει κανένα συναισθηματισμό γιατί ποτέ δεν ανήκε σε αυτή την παράταξη».
Υπεύθυνη για τις εξελίξεις στο κόμμα είναι μια ομάδα που εκπροσωπεί μόλις το 3%, τονίζουν υποστηρικτές του Στέφανου Κατσσελάκη.
Ο βουλευτής Πέτρος Παππάς δήλωσε: «Όλη αυτή η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης καπελώνεται από αυτό το 3%.
Ένα κομμάτι του έφυγε στη Νέα Αριστερά και τώρα εδώ προσπαθούν μια ομάδα στελεχών να διολισθήσουμε ξανά στη νέα αριστερά εσωτερικού. Να κάνουμε ένα κακέκτυπο του ΚΚΕ εσωτερικού».
Με το φόβο μιας νέας διάσπασης να είναι ορατός, βουλευτές και στελέχη τοποθετούνται για τη στάση που θα κρατήσουν την επομένη των εκλογών.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως: «Εγώ πάντα είμαι σε αυτό το κόμμα.
Ποτέ δεν συζήτησα να φύγω από αυτό το κόμμα και θέλω αυτό το κόμμα να είναι κυβερνητικό, να έχει πρόγραμμα, να έχει θέση, να έχει μια ηγεσία συλλογική, δημοκρατική, να έχει έναν πρόεδρο ο οποίος να μην προσπαθεί όταν χάνει σε μια απόφαση να στραγγαλίσει οικονομικά το κόμμα του, να σέβεται τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη».
Μιλώντας στο Σκάι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε ότι: «Το μείζον, το πρωτεύουσας σημασίας χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ένας νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Να είναι ενωτικός, να συνθέτει και να μη διχάζει».
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, είπε πως: «Πιστεύω ότι πρέπει να κατέβει. Οι πληροφορίες που έχω εγώ είναι ότι θα κατέβει. Δεν μπορώ να έχω έδρα του ΣΥΡΙΖΑ και να πάω σε άλλο κόμμα. Δεν υπάρχει περίπτωση».
Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί, βαδίζοντας προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.
Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία
Αύριο στις 4μμ συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία εκ νέου για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Αναμένουμε εντός των ημερών τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, που στενοί του συνεργάτες λένε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά των 87, πυρετός συνεδριάσεων προκειμένου να καταλήξουν σε μια υποψηφιότητα που θα ενώνει, όπως τονίζουν.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αυτό που προκρίνει είναι ένας μια επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα σχέδιο τέτοιο που θα προτάσσει αρχές και συλλογικότητα.
Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Νικόλας Φαραντούρης, ο ευρωβουλευτής, ενώ ο Παύλος Πολάκης, που είναι και ο μοναδικός που έχει καταθέσει επισήμως την υποψηφιότητά του, ζητάει επίσπευση των διαδικασιών και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου και όχι στις 24, όπως είναι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή.
Να πούμε τέλος, ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας διέψευσε νωρίτερα δημοσιεύματα που τον ήθελαν υποψήφιο πρόεδρο, λέγοντας πως η δική μας Αριστερά, οι αγώνες, οι ιδέες και οι αξίες δεν πάνε πακέτο με θέσεις και αξιώματα.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Λοτσοπούλου