- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο για το μέλλον του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις.
- Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικεντρώνεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις και το Κυπριακό.
- Στόχοι του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, η ανάλυση του νέου οικονομικού τοπίου και οι επενδυτικές ευκαιρίες.
- Θα συναντηθεί με αρχηγούς κρατών, ομογενείς και επενδυτές, ενώ παραμένει αινίγματικη η συνάντησή του με τον Ερντογάν.
- Θα τιμηθεί με το βραβείο Global Citizen από το Atlantic Council για την ηγετική του ικανότητα και τη σταδιοδρομία του.
- Η ελληνική πλευρά επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινάει αύριο με τη συμμετοχή του στην Σύνοδο για το μέλλον του ΟΗΕ, μια σύνοδο που γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις
Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής και στο Κυπριακό, τονίζοντας το σημαντικό έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Οι στόχοι του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από αυτόν τον κύκλο επαφών είναι να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αρχηγούς κρατών, συλλόγους ομογενών αλλά και επενδυτές,
Γρίφος παραμένει η ώρα και η μέρα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη.
Οι δύο ηγέτες παντως αναμένεται να θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας – Αθήνας, ενόψει και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο ξεκαθαρίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν χωρίς καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το επιφανές αμερικανικό think tank Atlantic Council.
Σύμφωνα με το Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βραβευθεί ως αναγνώριση για «την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις».
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή