Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ιωάννα Λυτρίβη στο ΕΡΤNews για Ψηφιακό Φροντιστήριο: 4.000 συμμετοχές σε κάθε μάθημα – Μετά από 50 χρόνια επικαιροποιούνται τα προγράμματα σπουδών

  • Η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, μίλησε στο ΕΡΤNews για το μέτρο "το κινητό στην τσάντα", το Ψηφιακό Φροντιστήριο και την επαγγελματική κατάρτιση.
  • Το μέτρο "το κινητό στην τσάντα" αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του μπουλινγκ και του αποπροσανατολισμού από τη μαθησιακή διαδικασία.
  • Το Ψηφιακό Φροντιστήριο έχει ήδη 4.000 συμμετοχές σε κάθε μάθημα, με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.
  • Οι προγραμματισμοί σπουδών επικαιροποιούνται μετά από 50 χρόνια, προστίθενται νέες ειδικότητες και ενισχύεται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός.
  • Η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, με την προσφορά 130 νέων ειδικοτήτων και ενίσχυση των γραφείων Σταδιοδρομίας.
  • Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι κανένα ψηφιακό εργαλείο δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης μάθηση, η οποία είναι ουσιώδης στη σχέση μαθητή-δασκάλου.

Για το μέτρο της κυβέρνησης «το κινητό στην τσάντα», το Ψηφιακό Φροντιστήριο και την επαγγλεματική κατάρτιση μίλησε η Υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη στην εκπομπή του ΕΡΤNews, «NewsRoom».

«Η πρωτοβουλία μας να σταματήσουμε όλο αυτό το κίνημα, το κινητό έξω από την τάξη, έξω από το σχολείο, πέρα από τα μαθησιακά κίνητρα, (…) είχε και κάτι πολύ βασικό, το κομμάτι της αντιμετώπισης της μεγάλης κοινωνικής μάστιγας του μπούλινγκ που παγκοσμίως βλέπουμε μια μεγάλη έξαρση» διευκρίνισε η κα Λυτρίβη.

Με το κινητό στη τσάντα, αντιμετωπίζεται το «κομμάτι το μαθησιακό, το καθαρά μαθησιακό, του αποπροσανατολισμού από τη μαθησιακή διαδικασία, που το βλέπουμε και εμείς οι μεγάλοι όταν έχουμε να επιτελέσουμε ένα έργο και έχουμε το κινητό μας δίπλα και χτυπήσει, είτε μας στείλει κάποιος μήνυμα, αποσπάται η προσοχή μας».

(…) Τίθεται και το σοβαρότατο ζήτημα της κοινωνικοποίησης. Μιλάμε για soft skills, για τις ήπιες δεξιότητες που ευαγγελιζόμαστε όλοι και λέμε ότι οι μεγάλες εταιρείες θέλουν soft skills, είναι το ζητούμενο της εκπαίδευσης το 2024 με τις τόσες ραγδαίες αλλαγές και τελικά αυτά τα soft skills θα έρθουν κάπως από τον ουρανό. Δηλαδή, αυθαίρετα. Είναι η κοινωνικοποίηση, το να συζητήσουν τα παιδιά μεταξύ τους και να μπορέσουν να να έρθουν κοντά, να συζητήσουν, να επικοινωνήσουν. Ακόμα και αυτό καταστρατηγείται με το να έχουμε το κινητό. Εμείς δεν είχαμε κινητό».

Σχετικά με το αν το μέτρο αυτό έχει αποδοχή, καθώς ήδη έχουν δοθεί αποβολές, η κα Λυτρίβη ανέφερε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αποδοχή. Πολλοί γονείς οι οποίοι μας πιάνουν στον δρόμο ή τέλος πάντων συναναστρεφόμαστε μέσα στο Σαββατοκύριακο, (…) να είναι πολύ πολύ θετικά διακείμενοι σε αυτό. Τα παιδιά αντιδρούν λιγάκι αλλά λογικό γιατί με αυτό έχουν μάθει έτσι».

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να εμπεδωθούν και πολύ περισσότερο οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση» υπογράμμισε στη συνέχεια η Υφυπουργός Παιδείας, ενώ εξήγησε ότι η εφαρμοφή των lockers στα σχολεία είναι «υπό εξέταση».

Αναφορικά με την έναρξη του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, η κα Λυτρίβη δήλωσε «υπερήφανη για αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο, που βάλαμε κι αυτό υποστηρικτικά μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του σχολείου και της βελτίωσης της μαθησιακής διαδικασίας».

Επιμένω και θέλω να το πω εισαγωγικά αυτό. Κανένα ψηφιακό εργαλείο δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης μαθησιακή διαδικασία. Η ουσία της εκπαίδευσης είναι στη σχέση μαθητή και δασκάλου και στο μαθησιακό υλικό το οποίο θα δοθεί. Όμως όλα αυτά τα υλικά, όπως και οι διαδραστικοί πίνακες που μέχρι το τέλος του ’24 θα έχουμε πάνω από 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλη τη χώρα».

Η κα Λυτρίβη σημείωσε ότι μόνο την πρώτη μέρα, το Ψηφικό Φροντιστήριο είχε 4.000 συμμετοχές, ενώ ανέφερε ότι το εντυπωσιακό είναι πως «κάθε μέρα, σε κάθε μάθημα μιλάμε για 4000 περίπου συμμετοχές, Αυτό σημαίνει ότι το αγκαλιάζει η κοινότητα».

«Ο μαθητής παρακολουθεί ένα συμπλήρωμα του πρωινού μαθήματος. Παρακολουθεί το φροντιστηριακό μάθημα, θα έλεγα δηλαδή το υποστηρικτικό μάθημα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις εξετάσεις» διευκρίνισε.

«Το δικό μου χαρτοφυλάκιο αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση και αυτό είναι μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια να δώσει έμφαση σε αυτό που λέμε επαγγελματική κατάρτιση. Να δώσει έμφαση σε αυτό που λέμε ένας άλλος δρόμος μετά τη Γ’ Λυκείου. Ο ένας δρόμος είναι το πανεπιστήμιο.
Είναι αυτός ο δρόμος που ξέρουμε πάντα, η πεπατημένη, που τον ενισχύουμε πάντα. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που αφορά στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, που είναι ουσιαστικά μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, που μπορούν τα παιδιά να σπουδάσουν σε 130 νέες ειδικότητες που έχουμε σε όλη τη χώρα, που προσφέρονται στις δημόσιες σχολές ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης.

Και εδώ αξίζει να πω ότι είναι η πρώτη φορά που μετά από 50 χρόνια αυτοί οι οδηγοί κατάρτισης, ουσιαστικά τα προγράμματα σπουδών, επικαιροποιούνται στο σύνολό τους και προστίθενται και νέες ειδικότητες για όλη τη χώρα. Ενισχύουμε αυτό τον δρόμο, τον δείχνουμε, τον κάνουμε ορατό και τον κάνουμε ισότιμο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Προσθέσαμε τη δυνατότητα εξ αποστάσεως κατάρτισης».

Ειδική αναφορά έκανε και στην ενίσχυση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. «Και όταν το παιδί επιλέξει τελικά να ακολουθήσει το δρόμο της επαγγελματικής κατάρτισης, πλέον θα έχουμε τα γραφεία Σταδιοδρομίας που καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών αυτών των δύο ετών που θα μπορεί το παιδί να κάνει την επαγγελματική του κατάρτιση μετά το Λύκειο σε συγκεκριμένες ειδικότητες, θα μπορεί να απευθύνεται σε αυτά τα γραφεία Σταδιοδρομίας όπου θα παρέχεται συμβουλευτική σταδιοδρομίας, για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Άννα Βίσση: Θα τραγουδήσω 5 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο και είναι sold out – Είναι κάτι απίστευτο

Η Άννα Βίσση θα τραγουδήσει στο Καλλιμάρμαρο στις 5...

Η ιδιοτροπία στο φαγητό μπορεί να οφείλεται στα γονίδια, υποστηρίζει νέα μελέτη

Η ιδιοτροπία στο φαγητό μπορεί να οφείλεται στα γονίδια,...

Αυλωνίτης στο ertsports.gr: «Πλατεία, Νέα Σμύρνη, γήπεδο και οικογένεια…» (video)

Ο Τάσος Αυλωνίτης έχει περάσει από διάφορες ομάδες στο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χ. Μαμουλάκης στο Πρώτο: Πρέπει η επιλογή του νέου επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να διέπεται από όρους ενότητας και σύνθεσης (audio)

Ο Χάρης Μαμουλάκης μιλά για την επιλογή του νέου επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑΥπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας και της σύνθεσης στην επιλογήΑναφέρεται στο θέμα του...

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες στο άρθρο.Την πρόθεσή της...

Προς διαγραφή ο Μάριος Σαλμάς – Συνεδριάζει στις 12:00 η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας συνεδριάζει στις 12:00 με θέμα τη διαγραφή του βουλευτή Μάριου Σαλμά.Ο Μάριος Σαλμάς αντιμετωπίζει παραπομπή λόγω αντικοινοβουλευτικής, αντικομματικής...

Μητσοτάκης σε αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις: Αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη.Συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο στην...

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ – Στην ατζέντα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ.Συζητήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η υποστήριξη του Κουβέιτ στην υποψηφιότητα της Ελλάδας στο...

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 24 ΣεπτεμβρίουΣυνάντηση με σύνθεση τρεις συν τρεις, με υπουργούς Εξωτερικών και επικεφαλείς διπλωματικών γραφείωνΗ τουρκική πλευρά παραμένει στις θέσεις...

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλω να πάθει αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ με μία παρατεταμένη εσωστρέφεια

Ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφύγει την εσωστρέφεια και τις αντιμετωπίσεις που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε δυσκολίες.Υποστηρίζει ότι τα δύσκολα...

Χάρης Δούκας: Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Συναντήσεις και ομιλίες

Ο Χάρης Δούκας περιόδευσε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.Συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους και πραγματοποίησε ομιλίες σε διάφορες πόλεις όπως...

Live η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον.Μετάδοση απευθείας από τη Νέα Υόρκη.Η ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής και...

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για τον θάνατο του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαστεφανάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε θλίψη για το θάνατο του πρώην υπουργού και βουλευτή Μανώλη Παπαστεφανάκη.Ο Μ. Παπαστεφανάκης υπηρέτησε αποτελεσματικά τον Κοινοβουλευτισμό ως βουλευτής...