- Έξι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ αναπτύξανε θέσεις σε τηλεμαχία στην ΕΡΤNews.
- Ο Απόστολος Μαγγηριάδης τόνισε τη διαδραστικότητα και τη ζωντάνια του debate.
- Θεματικές ενότητες: κλιματική κρίση, οικονομία, εξωτερική πολιτική, κοινωνικό κράτος, ΠΑΣΟΚ.
- Αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.
- Κόντρες μεταξύ υποψηφίων, αντιπαραθέσεις για πολιτικές θέσεις και εξελίξεις.
- Δηλώσεις υποψηφίων μετά την αποχώρησή τους από το debate.
Τις θέσεις και τις διαφορές των προτάσεών τους ανέπτυξαν στηντηλεμαχία που διεξήχθη στo EΡΤΝews, οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα πεδία της οικονομίας, του μεταναστευτικού, της αυτοδιοίκησης, της εξωτερικής πολιτικής, της κλιματικής κρίσης, του κοινωνικού κράτους και του δημογραφικού.
O Απόστολος Μαγγηριάδης που μαζί με τον Γιώργο Κουβαρά έθεσαν τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του debate. μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους τόνισε «αυτή η διαδραστικότητα, αυτή η δυνατότητα που δόθηκε στους υποψηφίους να μιλήσουν ένας πάνω στον άλλον, να προκαλέσει ουσιαστικά ο ένας τον άλλον πάνω σε θεματικές ενότητες, ήταν που έδωσε μια ξεχωριστή ζωντάνια στο debate. Θα έλεγα ότι όπως και να το κάνουμε, το τελευταίο μέρος η τελευταία ώρα είχε πάρα πολλή ένταση, είχε πολλά beefs, αν μου επιτρέπεται να δανειστώ αυτόν τον όρο που χρησιμοποιείται συχνά στα social media. Αν θα έκανα μια παρατήρηση, θα έλεγα ότι θα μπορούσε και να είναι και λίγο μικρότερο σε διάρκεια. Δηλαδή κάποιες θεματικές ενότητες θα μπορούσαν να είχαν απαλειφθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, νομίζω πραγματικά ότι ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ κερδισμένο θα βγει από αυτή τη διαδικασία[…]».
Σε άλλο σημείο ο Απόστολος Μαγγηριάδης ανέφερε ότι «όσο μπορούσα έκλεβα λίγο στη διάρκεια του χθεσινού debate κοιτούσα τα social media και έβλεπα πολλές αντιδράσεις. Το οποίο σημαίνει ότι είχε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα αυτή η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση και είναι σαφές ότι και άλλα κόμματα που έχουν προκριματικές εκλογές σε λίγο διάστημα μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κοιτάξουν αυτή τη διαδικασία και θα πρέπει να σκεφτούν τι χρειάζεται για μια εσωκομματική εκλογή.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα όσα είπαν στις έξι ενότητες:
- Ενότητα Κλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβαση
- Ενότητα Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση
- Ενότητα Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ενότητα Κοινωνικό κράτος – Νέα γενιά – Δημογραφικό
- Ενότητα Οικονομία – Ανάπτυξη
- Ενότητα ΠΑΣΟΚ
Στη θεματική ενότητα για τους θεσμούς, το ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά προς την ‘Αννα Διαμαντοπούλου αν αισθάνεται ότι απέδωσε το πολιτικό βάρος που έπρεπε στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στην υπόθεση των Τεμπών ή υπήρξε επιεικής απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης , ανέβασε στα ύψη τους τόνους μεταξύ των έξι υποψηφίων.
Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι η αντίδραση της ήταν άμεση με ανάρτησή της όταν ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα γεγονότα και μίλησε για μείζον εθνικό σκάνδαλο και μείζον εθνικό ζήτημα και είναι έξω από κάθε λογική με απόφαση εισαγγελέα να παρακολουθείται ο υποψήφιος εκείνη την εποχή πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος. «Το δεύτερο που είπα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις κανονικές ευθύνες. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ποιος, πως και γιατί. Στην πορεία έχουμε μια χειραγώγηση των θεσμών που εμπόδιζαν και να υπάρξει φως στην υπόθεση και το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. Επομένως και σωστή και καταγγελτική εκεί που έπρεπε και θεσμική» συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη που της ανέφερε ότι «στις 9 Νοεμβρίου 2022 σε μία συνέντευξη της είχε πει ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των υποκλοπών». «Εξακολουθείτε να το πιστεύετε; νομίζω ότι μετά από αυτά που είπατε μάλλον όχι», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.
Η κ. Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι αυτό που είπε είναι ότι «η τελική ανακάλυψη της σκευωρίας πρέπει και έπρεπε να γίνει από τη δικαιοσύνη και ότι είναι απαράδεκτο να παρακολουθείται με οποιοδήποτε τρόπο και λόγο αρχηγός κόμματος της Αντιπολίτευσης».
Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας παρατήρησε ότι δεν κατάλαβε αν η κ. Διαμαντοπούλου ήταν σαφής και συμφωνεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των Τεμπών, όταν σε δήλωσή της στις 21 Μαΐου 2023 είχε πει ότι «έφερε στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες του αποτυχημένου κράτους».
«Μήπως αυτή η διατύπωση είναι σωσίβιο για τον κ. Μητσοτάκη και δεν είναι αρκετό για το έγκλημα των Τεμπών;» σημείωσε ο κ. Δούκας.
Την σκυτάλη πήρε ο Μιχάλης Κατρίνης που ανέφερε ότι δεν έχει βρει δημόσια τοποθέτηση της για τις υποθέσεις αυτές παρά μόνο μετά την υποψηφιότητα της ρωτώντας αν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την αυτοκριτική της απευθυνόμενη στους πολίτες που έστειλαν μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη τις ευρωεκλογές;
Η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι όλες οι απόψεις της είναι ξεκάθαρες ενώ ο κ. Κατρίνης αντέτεινε ότι δεν έχει ακούσει καμία τοποθέτηση της να είναι απέναντι στη λογική του επιτελικού κράτους του Μαξίμου το οποίο γέννησε τις υποκλοπές και να είναι στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει συνειδητά όλες τις θέσεις της σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με συνεχείς επιθέσεις εναντίον της.
Κόντρα όμως υπήρξε και μεταξύ της ‘Αννας Διαμαντοπούλου με τον Χάρη Δούκα όταν του καταλόγισε «απόψεις οι οποίες δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την πολιτική του σε σειρά ζητημάτων, στο δήμο Αθηναίων».
«Είναι απόψεις εκτός εποχής, δεν είναι ΠΑΣΟΚ» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου αφήνοντας αιχμές «για απόψεις που έχουν να κάνουν με μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και την Ανταρσία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Δούκα που αντέτεινε ότι οι θέσεις του είναι πάντα ίδιες και είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ όταν η ίδια δεν ήταν ΠΑΣΟΚ».
Κόντρες σε υψηλούς τόνους στο φινάλε του debate
Yψηλές ήταν οι αντιπαραθέσεις και αιχμηροί οι διάλογοι των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος στη τελευταία ενότητα του debate, για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε πυρά από τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Χάρη Δούκα οι οποίοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ότι δεν λειτούργησε με επιλογή του τα όργανα του κόμματος . Απάντησε ότι σήμερα το ακούει η κοινωνία και πως συνεχίζοντας την ίδια πορεία με διόρθωση λαθών και επικοινωνιακή δυναμική μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.
Σε αιχμηρή συζήτηση με τον Χάρη Δούκα , ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας στον κ. Ανδρουλάκη βαριές ευθύνες για την λειτουργία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης του είπε πως είναι ευνοημένος γιατί εκείνος τον πρότεινε και τον στήριξε για δήμαρχο Αθηναίων. Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. Δούκα ότι « δεν είναι Μιτεράν, Βίλυ Μπραντ και Ερντογάν , όπως είχε αναφέρει. « Είναι απρέπεια αυτό που έκανες . Κατέβηκα στη ΚΕΔΕ γιατί δεν συγκρότησες ποτέ Τομέα Αυτοδιοίκησης» αντέντεινε σαφώς ενοχλημένος ο Χάρης Δούκας.
Αιχμηρός ήταν και ο διάλογος ανάμεσα στην ‘Αννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την επέκρινε ότι απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια από τις μάχες που έδινε το ΠΑΣΟΚ. « ‘Αλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ . Εγώ δεν πήγαν πουθενά. Έμεινα στη παράταξη. Είπα όχι στη κομματική γιατί υπάρχει κι άλλη ζωή έξω απ αυτήν».
Η κ Διαμαντοπούλου υπογράμμισε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, άφησε αιχμές για τις εσωκομματικές κόντρες των υπολοίπων υποψηφίων , επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει για το μέλλον. « Θα είναι πρώτο κόμμα και τότε θα ερωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουν».
Πηγές: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δηλώσεις των υποψηφίων κατά την αποχώρηση
– Ά. Διαμαντοπούλου μετά από το debate στην ΕΡΤ: «Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον ή την επόμενο/η πρωθυπουργό»
– Χ. Δούκας μετά το debate: «Κάναμε ένα ζωντανό διάλογο και είμαστε χαρούμενοι γιατί οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη»
– Π. Γερουλάνος μετά το debate: Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα συντεταγμένο, μπορούμε να κάνουμε πολιτισμένη συζητήση
– Ν. Ανδρουλάκης μετά το debate: «Το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και τα δύσκολα είναι πίσω μας»
– Μ. Κατρίνης μετά από το debate στην ΕΡΤ: «Το ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας για να αλλάξει η ζωή όλων»
– Ν. Γιαννακοπούλου μετά το debate: Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας – Το κόμμα είναι εδώ, ενωμένο δυνατό