Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Στ. Φαναράς στο Πρώτο: Το μεγάλο ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι αν θα μπορέσει μετά την κάλπη να διασφαλίσει το κλίμα ενότητας και ενδιαφέροντος που κερδίζει προς το παρόν (audio)

  • Ο Στράτος Φαναράς σχολίασε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τις εσωκομματικές εκλογές.
  • Το debate μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βοήθησε στη διαμόρφωση μιας πιο ελεύθερης συζήτησης.
  • Αναφέρθηκε στην ανάγκη για Fact-checking στην πολιτική συζήτηση.
  • Προβλέπει ότι τα πράγματα κινούνται προς έναν διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.
  • Τα ερωτήματα για το ΠΑΣΟΚ είναι αν θα διατηρήσει την ενότητα μετά τις εκλογές.
  • Η διαδικασία εκλογής ηγεσίας σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι έκφραση της κρίσης του κομματικού συστήματος.

Τις τρέχουσες και ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιας και πλησιάζουμε σιγά σιγά σε μια περίοδο εσωκομματικών εκλογών, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ.

Όπως και υπογράμμισε αρχικά, στην ΕΡΤ και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφορικά με το χθεσινό debate μεταξύ των 6 υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την προεδρία του κόμματος «Κατ’ αρχάς να πω ότι νομίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία εχθές έκανε ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά, υπό την έννοια ότι υπήρχε αφενός μεν η δυνατότητα να γίνει ένας πιο, ας πούμε ελεύθερος διάλογος ανάμεσα στους υποψηφίους και αφετέρου αυτό να κρατηθεί σε ένα επίπεδο, να υπάρχει δηλαδή ένα πολιτισμένο κλίμα συζήτησης και άρα ένα που κρατάω είναι ότι ο θεσμός αυτός του debateμπορεί να εξελιχθεί και στη χώρα μας περισσότερο και να γίνει ουσιαστικότερος. Τώρα από κει και μετά έχει επίσης ένα ενδιαφέρον ότι έγινε μία συζήτηση η οποία ανέδειξε διάφορες οπτικές, θα έλεγα, γωνίες του πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική συγκυρία και τα πολιτικά επίδικα οι υποψήφιοι. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία ήταν μια θετική διαδικασία στο πολύπαθο κομματικό μας σύστημα, το οποίο χρειάζεται ανάσες ουσιαστικής συζήτησης και πολιτικού πολιτισμού. Και το κρατάω στα θετικά».

Έπειτα, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί στο ντιμπέιτ Χάρις με Τραμπ, να κάνουμε δηλαδή επιτόπου ένα Fact-checking, δήλωσε «Είναι πάρα πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το αναφέρεις διότι αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα με την εξάπλωση τωνfake news. Μπορεί δηλαδή-και αν θέλεις εγώ θα πω-ότι και καλοπροαίρετα μπορεί να ειπωθούν πράγματα τα οποία δεν ευσταθούν και θα είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήταν πολύ ουσιαστική αναβάθμιση του διαλόγου το Fact-checking. Μακάρι να τα καταφέρουμε και εμείς να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση (…). Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά χθες πολλές φορές ειπώθηκαν και ακούγονταν πράγματα τα οποία δεν αντιστοιχούσαν σε ερωτήσεις, αλλά σε κάτι παρεμφερές ίσως. Και με την έννοια αυτή είπα και προηγουμένως ότι ζούμε σε μια εποχή που ακόμη και τα fake news μπορεί να ακούγονται και να μεταδίδονται και από καλοπροαίρετους ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο εξάλλου το Fact-checking. Όπως και επίσης συμφωνώ και με τον χρόνο. Δυόμιση ώρες είναι πάρα πολλές. Δηλαδή κάτι το οποίο ξεκινάει στις 9 και τελειώνει στις 11.30 είναι ίσως κάτι υπερβολικό».

«Τα πράγματα πηγαίνουν προς ένα διπολισμό, όπου οι βασικοί εκπρόσωποι των πόλων θα είναι από τη μια η ΝΔ και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ – Κάτι όμως, που δεν είναι καθόλου βέβαιο»

«Τα μεγάλα ερωτήματα για το ΠΑΣΟΚ, είναι αν θα μπορέσει μετά την κάλπη να διασφαλίσει αυτό το κλίμα ενότητας και ενδιαφέροντος που φαίνεται ότι κερδίζει προς το παρόν, συνεπικουρούντος βέβαια και του προβλήματος ΣΥΡΙΖΑ»

«Τόσο η διαδικασία της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για άλλη μια φορά εκφάνσεις της κρίσης του κομματικού συστήματος και ιδιαίτερα του πόλου της Κεντροαριστεράς»

Εν συνεχεία, κληθείς να προβλέψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-μιας και τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει μια ανοδική πορεία, να μπαίνει γερά μέσα στο παιχνίδι, ο κ. Φαναράς σημείωσε το εξής «Νομίζω ότι και το έχω γράψει κιόλας εδώ και κάμποσο καιρό, ότι έχω χαρακτηρίσει αυτό το δικομματισμό που μας προέκυψε μετά τον διπλό εκλογικό σεισμό του 2012 ως το δικομματισμό της κρίσης, υπό την έννοια ότι διαμορφώθηκε μέσα στις συνθήκες της κρίσης δημοσίου χρέους. Αυτός ο δικομματισμός λοιπόν, νομίζω ότι κάπου εδώ, έφτασε στο τέλος του και θα αναδυθούν καινούργιες αντιθέσεις, αλλά και ένας καινούργιος διπολισμός. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς ένα διπολισμό, όπου οι βασικοί εκπρόσωποι των πόλων θα είναι από τη μια η Νέα Δημοκρατία, η οποία παραμένει αρκετά ισχυρή και από την άλλη ίσως το ρόλο αυτό του άλλου πόλου να τον αναλάβει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά τη γνώμη μου. Νομίζω ότι αυτό το υπολογίζουν, ίσως να το διαισθάνονται κιόλας και οι υποψήφιοι σε αυτή τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Διότι, συναρτάται κυρίως όχι με το τι λέγεται και τι γίνεται πριν από την κάλπη, αλλά με το τι θα γίνει μετά από την κάλπη. Τα μεγάλα ερωτήματα δηλαδή, κατά τη γνώμη μου για το ΠΑΣΟΚ, είναι αν θα μπορέσει μετά την κάλπη να διασφαλίσει αυτό το κλίμα ενότητας και ενδιαφέροντος που φαίνεται ότι κερδίζει προς το παρόν, συνεπικουρούντος βέβαια και του προβλήματος ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι ενώ πράγματι μεταβαίνουμε σε μία νέα εποχή που συνεχίζει να παράγει νέα σχήματα, να στέλνει στο περιθώριο παλιότερα, η τάση υπάρχει για να φτιαχτεί ένα νέο κομματικό σύστημα, αλλά ποιοι θα είναι τελικά οι εκπρόσωποί του και πόσο θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια σταθεροποίηση των πραγμάτων στην πολιτική ζωή της χώρας νομίζω ότι είναι ακόμα ζητούμενο. Θέλω να το τονίσω αυτό, ότι τόσο η διαδικασία της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για άλλη μια φορά εκφάνσεις της κρίσης του κομματικού συστήματος και ιδιαίτερα του πόλου της Κεντροαριστεράς. Και το μεγάλο στοίχημα είναι από αυτές τις διαδικασίες για τα κόμματα να βγουν αλώβητα ενώ για τους πολίτες να φτιαχτεί ένα αντίπαλο δέος προς τη την Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό χρειάζεται, αυτό είναι αναγκαίο οξυγόνο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Τέλος, σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την εξέλιξή του στο μέλλον, επισήμανε «Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή η διαδικασία για το ΠΑΣΟΚ είπαμε ότι είναι και αυτή μια διαδικασία που συντελείται σε ένα ευρύτερο πεδίο κρίσης της κεντροαριστεράς, εν τούτοις αν ρίξουμε εκεί το φακό μας, θα δούμε ότι βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε μια ανοδική πορεία. Όμως, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βρίσκει σε μια τέτοια πορεία, αντίθετα τον βρίσκει σε μια πορεία καθόδου και αποδόμησης. Με αυτή την έννοια η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο επικίνδυνη έτσι όπως εξελίσσεται για το ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να μπορέσει την επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, να πορευθεί ισχυρός και ενωμένος. Μάλιστα διαβάζω ότι αρκετοί έχουν αρχίσει-και μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-να λένε ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση όσο διάφορα άλλα πχ να σέβεται τον αρχηγό του κτλ. Τα θεωρώ ενδιαφέροντα ρητορικά σχήματα, αλλά όμως η ουσία είναι ότι οι συσχετισμοί που παρήχθησαν από μία εκλογική αναμέτρηση είναι ζωτικό ζήτημα, ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρηθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Η Φενέρμπαχτσε δεν στέλνει παίκτες στην Εθνική Τουρκίας όσο είναι προπονητής ο Αταμάν

Ο προπονητής της εθνικής Τουρκίας δείχνει έλλειψη σεβασμού και...

Ρωσία: Πρόταση για σχέδιο νόμου κατά της προώθησης του άτεκνου τρόπου ζωής

Ρώσοι βουλευτές εξετάζουν νόμο κατά της προώθησης του άτεκνου...

Άγιος έρωτας: Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο – Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές

Πρεμιέρα της σειράς "Άγιος έρωτας" με διπλό επεισόδιο στις...

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί η χώρα του Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί...

Έσβησε τρία ban η ΑΕΚ

Η FIBA μείωσε τα ban που είχε επιβάλει στην...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα το τετ α τετ των δύο ηγετών

Η συνάντηση του Μητσοτάκη και του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη εστίασε στην εντατικοποίηση συνεργασίας στο μεταναστευτικό και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.Οι υπουργοί Εξωτερικών...

Νέα Υόρκη: Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη-Μακρόν – Συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.Στη συνάντηση...

Debate – ΠΑΣΟΚ: Οι τελικές τοποθετήσεις των έξι υποψηφίων για την ηγεσία

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν τις θέσεις τους σε debate στην ΕΡΤ.Ν. Ανδρουλάκης επισημαίνει την ευκαιρία για ανανέωση και ανάκαμψη του...

Ν. Γιαννακοπούλου μετά το debate: Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας – Το κόμμα είναι εδώ, ενωμένο δυνατό

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και δυνατό μετά το debate των υποψηφίων προέδρων.Κερδίζουμε από τον διάλογο και τις διαφορετικές θέσεις...

Μ. Κατρίνης μετά από το debate στην ΕΡΤ: «Το ΠΑΣΟΚ να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας, για να αλλάξει η ζωή όλων»

Ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους.Στόχος...

Ν. Ανδρουλάκης μετά το debate: «Το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και τα δύσκολα είναι πίσω μας»

Ν. Ανδρουλάκης μετά το debate αναφέρει ότι έγινε ποιοτικός διάλογος.Υποστηρίζει ότι η πατρίδα έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.Μιλά για δύο χρόνια αγώνα, προσπάθεια, κόπο και...

Π. Γερουλάνος μετά το debate: Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα συντεταγμένο, μπορούμε να κάνουμε πολιτισμένη συζητήση

Ο Π. Γερουλάνος αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα συντεταγμένο κόμμα που μπορεί να έχει διαφορές αλλά να διεξάγει πολιτισμένες συζητήσεις.Εκφράζει χαρά για το...

Ά. Διαμαντοπούλου μετά από το debate ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ: «Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον ή την επόμενο/η πρωθυπουργό»

Το ΠΑΣΟΚ υποψήφια πρόεδρος, Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον επόμενο πρωθυπουργό.Καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και...

Χ. Δούκας μετά το debate: «Κάναμε ένα ζωντανό διάλογο και είμαστε χαρούμενοι γιατί οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη»

Ο Χ. Δούκας μετά το debate ευχαρίστησε την ΕΡΤ και το κοινό.Κατά τη δήλωσή του επισήμανε πως έγινε ένας μεγάλος ζωντανός διάλογος.Χαράκτηρισε τη συμμετοχή...

Γεραπετρίτης σε ΥΠΕΞ Υεμένης: Ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της ασφάλειας ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.Εξέφρασε ικανοποίηση για τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ "Ασπίδες" που εκπλήρωσε...