Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Βουλή – Δ. Κουτσούμπας: Πραγματική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική είναι οι αγώνες του λαού

  • Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη στήριξης προς απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία.
  • Κριτικάρει τις ακριβές τιμές της ΔΕΗ και την πολιτική της "πράσινης μετάβασης".
  • Αναφέρεται στην ενίσχυση του αγώνα ενάντια στα εγκλήματα, στην πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και στην ανάγκη διακοπής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Επισημαίνει την πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης ως τον λαό και τη νεολαία, αντί των κομμάτων που συναινούν σε αυτήν.

«Παρά τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο γενικός προσανατολισμός του, που βεβαίως δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά ενισχύεται παραπέρα.

Σκοπός σας είναι να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων, οι οποίοι θα είναι όμως στενά προσδεμένοι στον προγραμματισμό και στις δεσμεύσεις του αντιλαϊκού Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» τόνισε στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή, επί του «Νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 Όπως εξήγησε, «το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα εξαρτάται πιο έντονα και θα εξυπηρετεί το σκέλος της συγχρηματοδότησης, πάντα στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου και των κριτηρίων που επιβάλει η ανάλγητη πολιτική της ΕΕ, η γνωστή πλέον σε όλους επαίσχυντη πολιτική “κόστους-οφέλους”, που απαξιώνει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».

«Ιεραρχείτε οτιδήποτε χρειάζονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και προωθεί η ΕΕ. Γι’ αυτό συγκεντρώνετε στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών τον σχεδιασμό, τον έλεγχο και πολλά άλλα ακόμη» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «μέσα και από αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να παρέχει κι άλλες διευκολύνσεις, προκλητικά προνόμια για ευκολότερη και γρηγορότερη κερδοφορία, που βέβαια την αποκαλεί “προσέλκυση επενδυτών”».

 «Δεν είναι τυχαίο που, και αυτό το νομοσχέδιο, εντάσσεται στα αντιλαϊκά “προαπαιτούμενα” του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού δηλαδή του μνημονίου, των μνημονίων όπως το σωστά το αποκαλεί ο ελληνικός λαός, τα ποσά του οποίου πάνε κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους για τις επενδύσεις κάποιων λίγων ισχυρών και όχι βέβαια για λαϊκές ανάγκες» σημείωσε, ακόμα, ο Δ. Κουτσούμπας.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ τους έχει “στο περίμενε”, χωρίς δουλειά, χωρίς καμία έκτακτη στήριξη από τη στιγμή που απολύθηκαν, χωρίς καμία ρύθμιση για να ελαφρυνθούν από τα κόκκινα δάνειά τους, όπως ζητούν εδώ και καιρό».

Σημείωσε ότι οι δημόσιες επενδύσεις «δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, με την κατάσταση σε Υγεία, Παιδεία κ.α να είναι οριακή».

Αναφέρθηκε στη σημερινή επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας, όπου «οι ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό είναι τραγικές εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης κι ενώ το συγκεκριμένο κέντρο καλείται να εξυπηρετήσει τρεις δήμους των νοτίων προαστίων με 220.000 κατοίκους».

 «Και κοιτάξτε να μαζέψετε και λίγο τον “ρήτορα” που έχετε ξαμολήσει, αυτόν που έχετε υπουργό Υγείας, γιατί πραγματικά έχει ξεφύγει και εμείς σας λέμε ειλικρινά ότι δεν θα βγει σε καλό αυτό, γιατί ο κόσμος είναι κυριολεκτικά “στα κάγκελα” με την κατάσταση στην Υγεία» πρόσθεσε.

Μίλησε επίσης για τα προβλήματα της Παιδείας, «όπου οι συγχωνεύσεις των τμημάτων δημιουργούν τμήματα με 25 και 28 μαθητές, εκ των οποίων πολλοί είναι με μαθησιακές δυσκολίες και χρήζουν παράλληλης ενίσχυσης».

Αναφέρθηκε ακόμα στα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ, καταγγέλλοντας «τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στήριξαν, ψήφισαν και εφάρμοσαν την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, εφάρμοσαν το Χρηματιστήριο Ενέργειας – το “ιερό δισκοπότηρο” των ενεργειακών ομίλων που τους αποφέρει αμύθητα κέρδη και βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια».

Επισήμανε επίσης τις αιτίες της ανόδου των τιμών του ρεύματος, την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν λέει πως «έχει κι αυτή σοβαρή ευθύνη για την διαιώνιση του πολέμου, αφού στέλνει όπλα στο καθεστώς Ζελένσκι και στηρίζει όλες τις σχετικές πολεμικές αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση είναι «για μια ακόμη φορά στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, αφού η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ συνεχίζεται κι έχουμε και νέα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στον Λίβανο τώρα και που έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Λέω για τον Λίβανο γιατί στην Παλαιστίνη είναι δεκάδες χιλιάδες πλέον, πάνω από 40.000. Πρόκειται για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες διαστάσεις και με θύματα μόνο τους λαούς».

«Και βέβαια, τα προσχήματα περί “αυτοάμυνας”, που επιστρατεύονται και πάλι για να δικαιολογήσουν και τα νέα εγκλήματα, έχουν προ πολλού καταρρεύσει. Γιατί ούτε στη Δυτική Όχθη που δολοφονούν Παλαιστίνους οι Ισραηλινοί υπάρχει Χαμάς, ούτε στον Λίβανο “προηγήθηκε καμία 7η Οκτωβρίου”. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πραγματικά εγκληματικές ευθύνες, γιατί απ’ την πρώτη στιγμή ανέλαβε τον ρόλο του “συνηγόρου” των εγκλημάτων του Ισραήλ και προσέφερε όλο αυτό το διάστημα πλήρη πολιτική και στρατιωτική στήριξη στη διάπραξή τους. Με τον ίδιο κυνισμό, άλλωστε, την ώρα που το Ισραήλ ισοπέδωνε τη Βηρυτό, ο πρωθυπουργός τόλμησε να μιλήσει ξανά, σε συνάντησή του με αμερικανοεβραϊκά λόμπι στη Νέα Υόρκη, για το “δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται”. Ντράπηκε κι η ντροπή» υπογράμμισε.

 «Έχετε εμπλέξει τη χώρα σ’ έναν επικίνδυνο πόλεμο στη γειτονιά μας που μπορεί να γενικευτεί ανά πάσα στιγμή. Ευθύνες, βέβαια, έχουν και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, που είτε με την υιοθέτηση των ισραηλινών επιχειρημάτων, είτε με την αφωνία τους, είτε με την πολιτική των ίσων αποστάσεων και την εξίσωση του θύτη με το θύμα, “βγάζουν λάδι” την πολιτική του Ισραήλ» πρόσθεσε.

«Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σ’ αυτά τα εγκλήματα, στην πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ που τα στηρίζουν αυτά τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους λαούς της περιοχής που “ματώνουν” εξαιτίας αυτών των σχεδιασμών. Να δυναμώσει το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και η διακοπή κάθε πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, εδώ και τώρα» τόνισε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, επισήμανε ότι «μέσα από αυτά τα παζάρια και για λογαριασμό μεγάλων ομίλων αναζητείται ο δρόμος για την υποτιθέμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου».

«Πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να είναι και είναι ο ίδιος ο λαός και η νεολαία, και όχι εκείνα τα κόμματα που συναινούν σε αυτή την πολιτική, σε βαθμό που έχουν καταντήσει πολιτικό θέαμα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε, καταλήγοντας, στην ομιλία του:

«Είναι εδώ η μοναδική εναλλακτική διέξοδος για τον λαό και τη χώρα, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που την καταθέτει μέσα στους αγώνες, τους χώρους δουλειάς, τους χώρους μόρφωσης και κατοικίας. Σε αυτούς του αγώνες το ΚΚΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, κόντρα στην άδικη και εχθρική για τον λαό, πολιτική της κυβέρνησης».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Survivor: Εξομολογήσεις παικτών στην κάμερα του ριάλιτι επιβίωσης – Κατέρρευσε ο Άγγελος Τσάκας

Ο παίκτης Άγγελος Τσάκας εξομολογείται στην κάμερα του Survivor...

ΗΠΑ: Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι σήμερα στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο...

Ρέτσος: «Πρέπει να ξεχάσουμε τα περσινά, θέλουμε να πάμε μπροστά φέτος»

Ο Παναγιώτης Ρέτσος μιλάει για την ανάγκη να ξεχάσουν...

Α1 Γυναικών και Elite League «αποκαλύπτονται» την Τρίτη

Συνάντηση εκπροσώπων των 27 ομάδων, αρχηγών και προπονητών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άννα Διαμαντοπούλου: Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ

Η Άννα Διαμαντοπούλου πήρε θέση στη διαμάχη Ανδρουλάκη - Δούκα με τη φράση "Σύντροφοι, προσοχή μην κολλήσουμε ΣΥΡΙΖΑ".Δούκας αντιμετωπίζει επιθέσεις από συνεργάτες του Ανδρουλάκη.Ολόκληρο...

Απόψε η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ – «Ραντεβού» Μητσοτάκη – Γκουτέρες για το Κυπριακό

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ εστιάζεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις.Ο Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε τέσσερα θέματα: Μέση Ανατολή, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Δυτικά...

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις τιμές στο ρεύμα, την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις τιμές στο ρεύμα, την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνειαΚόμματα της αντιπολίτευσης κριτικάρουν την κυβέρνηση για την ακρίβειαΠρόταση νόμου για...

Σε ρυθμούς εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ – Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες Φάμελλου και Πολάκη – Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδριάζει προετοιμαζόμενη για την επόμενη Κεντρική Επιτροπή στις 5 Οκτωβρίου.Αναμένονται τριβές λόγω θεμάτων οργανωτικού έργου και εκλογικής διαδικασίας.Κατατέθηκαν...

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου – Την ανάγκη αποκλιμάκωσης για να μην επεκταθεί ο πόλεμος, επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Najib Mikati στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο και ο πρωθυπουργός...

Δούκας κατά Ανδρουλάκη: Δέχομαι ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα από συνεργάτες σου – «Ας μην ψάχνουν κάποιοι σωσίβιο σε τεχνητή πόλωση»

Ο Χάρης Δούκας αναφέρει ότι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τον κατηγορούν με ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα.Καλεί τον Ανδρουλάκη να πάρει θέση και υπογραμμίζει...

ΠΑΣΟΚ: Στον απόηχο του debate οι υποψήφιοι για την προεδρία αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους

Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η αποτίμηση του debate στους υποψηφίους αρχηγούς.Οι υποψήφιοι αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους μετά το debate.Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει τη σημασία της...

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Επισήμως υποψήφιοι ο Σ. Φάμελλος και ο Π. Πολάκης

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα για ενίσχυση του κόμματος.Ο Παύλος Πολάκης επίσημα υποβάλλει υποψηφιότητα με υπογραφές...

ΝΔ για την επέτειο της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη: Έκοψαν το νήμα της ζωής του, όμως δεν κατάφεραν να σβήσουν τις ιδέες του

Επέτειος 35 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου ΜπακογιάννηΔεν κατάφεραν να σβήσουν τις ιδέες του παρά τη δολοφονίαΑγωνίστηκε για εθνική συμφιλίωση και τη ΔημοκρατίαΔίδαξε...

Πολάκης και Φάμελλος υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.Συγκέντρωσε συνολικά 32 υπογραφές υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης...