- Επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου «Κόσμος» για επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Λίβανο.
- Συντονισμός Αθήνας με Λευκωσία για εξυπηρέτηση αιτημάτων πολιτών, ενώ εξετάζονται μέτρα για πιθανή προσφυγική κρίση.
- Ανακοίνωση υπουργού Άμυνας για επιτυχή έκβαση επιχείρησης, ενώ ετοιμότητα μονάδων Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά πολιτών.
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με επιτυχία η πρώτη φάση του σχεδίου «Κόσμος» που αφορά τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κύπριων πολιτών από τον Λίβανο.
Στο μεταγωγικό C-130 της ελληνικής Πολεμικής επιβιβάστηκαν περίπου στις 11:00 το πρωί 60 άτομα- 38 Κύπριοι πολίτες και 22 Έλληνες, οι οποίοι και επέστρεψαν ασφαλείς, οι μεν πρώτοι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι δεύτεροι στην Ελευσίνα.
Το αίσιο τέλος της επιχείρησης ανακοίνωσε μέσω X ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μόλις το C-130 εισήλθε στο FIR Λευκωσίας.
Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της… pic.twitter.com/Ckprx77jAM
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 3, 2024
Η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με τη Λευκωσία, έχοντας διαθέσει ένα C-130, κατόπιν συνεννόησης των αρμόδιων υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Βασίλη Πάλμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από Κύπριους πολίτες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έως χθες τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν περίπου 50, χωρίς πάντως ακόμα να υπάρχει τάση για μαζική φυγή. Οι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου που βρίσκονται στο Λίβανο είναι περίπου 3.500, ενώ άλλα 1000 είναι τα συνδεδεμένα με αυτούς μέλη.
Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε λειτουργία προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς τους Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τις προξενικές αρχές στο Λίβανο.
Εκτός από τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, σε ετοιμότητα βρίσκονται και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πλέει και ελληνική φρεγάτα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δύναμης σταθεροποίησης του Λιβάνου.
Το ζήτημα των εκκενώσεων απασχόλησε χθες το απόγευμα τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση τόσο για την εκτέλεση του σχεδίου «Κόσμος», όσο και για την αντιμετώπιση μιας πιθανής προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Ειδικά για το τελευταίο, οι αρμόδιοι εξετάζουν ενδελεχώς κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τις κινήσεις και τις μετακινήσεις πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η περίπτωση του Λιβάνου δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν της Παλαιστίνης. Στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής, μέρος της οποίας ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, διαβιώνουν μετά το 2015 περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και όσοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στο λιβανέζικο έδαφος.
Ένα πρώτο μέτρο που εξετάζεται από την Αθήνα είναι η αύξηση των θέσεων στα κέντρα υποδοχής, με τις ελληνικές αρχές πάντως να είναι έτοιμες να προφυλάξουν τα σύνορα της χώρας. Όπως πάντως επισημάνθηκε ήδη από την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης, κι ενώ το μεταναστευτικό έχει καταστεί ξανά μείζον ζήτημα για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε περίπτωση μαζικής φυγής προσφύγων από τον Λίβανο, τότε η Ένωση θα πρέπει να δράσει από κοινού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος