- Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου 2024, αναμένεται η τελική αναμέτρηση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της πλειοψηφίας του κόμματος, με τον Κασσελάκη να διεκδικεί την ηγεσία και την πλειοψηφία να προσπαθεί να αποκαταστήσει την κομματική κανονικότητα.
- Υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία, καθώς ορισμένες οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη δεν ακολούθησαν τις καθορισμένες διαδικασίες και δημιούργησαν δικές τους επιτροπές, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων.
- Ο Κασσελάκης ισχυρίζεται ότι ελέγχει την πλειοψηφία των συνέδρων, ενώ οι αντιπαραθέσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα συνεχίζονται, με την πλειοψηφία να κατηγορεί την πλευρά του Κασσελάκη για παραποίηση των στοιχείων.
Στο συνέδριο το οποίο ξεκινάει την Παρασκευή (8.11.2024) το απόγευμα στέφουν πλέον όλοι το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκεί θα γίνει η τελική αναμέτρηση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στην πλειοψηφία.
Μια αναμέτρηση που όπως δείχνουν όλα δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι το τελευταίο του χαρτί για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την πλειοψηφία είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψει στην… «κομματική κανονικότητα».
Όλα αυτά, ενώ ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί το πόσοι πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία και πόσοι έχουν εκλεγεί σύνεδροι. Οι πληροφορίες λένε ότι η συμμετοχή ήταν μειωμένη, ενώ η πλειοψηφία επιμένει ότι έχει τα δύο τρίτα των συνέδρων και ότι ελέγχει το συνέδριο. Επισημαίνουν δε ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η πλευρά Κασσελάκη και γι’ αυτό ώρα με την ώρα αλλάζει τα ποσοστά της.
Μετά την συνεδρίαση της ΚΟΕΣ αναμένεται, πάντως να τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης συνέδρων, καθώς υπάρχουν πολλές πληροφορίες για στελέχη της ομάδας Κασσελάκη που πρωτοστάτησαν σε φαινόμενα νοθείας ή έφτιαξαν δικές τους εφορευτικές επιτροπές.
Χθες (04.11.2024) η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟΕΣ με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εκλογών. Η απάντηση της πλειοψηφίας είναι ότι αυτοί που τα λένε έχουν ξανακάνει εκλογές και γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην Κουμουνδούρου πρέπει να φτάσουν τα χειρόγραφα πρακτικά από τις οργανώσεις όλης της Ελλάδας.
Τα τελικά αποτελέσματα με το πόσοι σύνεδροι εξελέγησαν αναμένεται να δοθούν σήμερα στην ΚΟΕΣ, η οποία στην συνέχεια θα τα παραδώσει στην επιτροπή νομιμοποίησης, καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις για αντικομματική συμπεριφορά.
Αποφάσεις για τις ενστάσεις
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ενστάσεις αυτές αφορούν οργανώσεις που τα στελέχη τους βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη και οι οποίες δεν ακολούθησαν την όλη διαδικασία, την οποία είχαν ορίσει τα όργανα της Κουμουνδούρου. Όρισαν μάλιστα δικές τους εφορευτικές επιτροπές, ενώ έβγαλαν εκτός ψηφοδελτίων στελέχη της μειοψηφίας.
Ενστάσεις υπάρχουν, ωστόσο, και για συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία με την συμπεριφορά τους και τα λεγόμενα τους, πυροδοτήσει το κλίμα όλο το τελευταίο διάστημα ή κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.
Μετά την συνεδρίαση της ΚΟΕΣ με βάση τον κανονισμό του συνεδρίου, η επιτροπή νομιμοποίησης των συνέδρων θα πάρει τις αποφάσεις της με βάση τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί.
Να σημειώσουμε, ότι βάση του κανονισμού των προσυνεδριακών διαδικασιών… «Σε περίπτωση όπου και μετά την συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής και την απόφαση της ο σύντροφος/ισα που έκανε την ένσταση θεωρεί ότι δεν είναι ορθή βάσει του κανονισμού λειτουργίας, στέλνει άμεσα γραπτά την διαφωνία του στην Κ.Ο.Ε.Σ, η οποία στην υποεπιτροπή της για την νομιμοποίηση των συνέδρων θα αποφασίσει οριστικά και τελεσίδικα».
Αμφισβητεί τον κανονισμό ο Κασσελάκης
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε, πάντως, από την πρώτη στιγμή να αμφισβητεί τον κανονισμό και να ζητά να μην διαγραφεί κανένας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατάσταση στο συνέδριο θα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Γκλέτσος ανέφερε μάλιστα «ότι φοβάμαι ότι θα γίνουν έκτροπα. Ο Κασσελάκης είναι ηθικός αυτουργός για ό,τι γίνει στο συνέδριο και η εισαγγελία θα λάβει τα μέτρα της».
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η πλευρά Κασσελάκη, η πλειοψηφία επιμένει ότι τα περισσότερα είναι παραποιημένα και φέρνουν ως παράδειγμα την Ημαθία, που το τελικό αποτέλεσμα είναι 26-11, ενώ οι συνεργάτες του πρώην προέδρου λένε ότι είναι 22-12.
Ο υποψήφιος πρόεδρος Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε, πάντως, δημόσια τα ποσοστά που δίνει η πλευρά του πρώην προέδρου και στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη έγραψε το εξής σχόλιο: «Δεν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Όλα σχεδόν είναι πειραγμένα και μάλιστα πολύ».
Ο Κασσελάκης επιμένει ότι ελέγχει τους συνέδρους
Χθες πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε στην συνέντευξη του στο MEGA να επιμένει ότι ελέγχει τους συνέδρους. «Έχουμε την πλειοψηφία», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μου αρέσει η συζήτηση για στρατόπεδα. Είναι λυπηρό που έχει χωριστεί έτσι το κόμμα. Έχουμε δημοσιοποιήσει τα νούμερα, όπως τα έχουμε καταγράψει. Βάσει των τελευταίων αριθμών είμαστε πάνω από 2 χιλιάδες σύνεδροι που στηρίζουν την καμπάνια μου από τους 3.500 που θα είναι στο συνέδριο».
Ενδιαφέρον έχει ότι υποστήριξε ότι είναι μόνος απέναντι σε όλους τους άλλους ξεχνώντας προφανώς ότι στις εκλογές του 2023 ήταν η Έφη Αχτσιόγλου μόνη της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς τότε όλοι οι συνυποψήφιοι τον είναι στηρίξει. Και για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε νικήσει με ένα ποσοστό 55,98% έναντι 44,2% που πήρε η Έφη Αχτσιόγλου.
Ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, το γεγονός ότι απέφυγε να απαντήσει στο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του, εάν δεν κατορθώσει να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το μόνο ξεκάθαρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε κόμμα» παρατήρησε, για να προσθέσει πως «άμα δεν είμαι υποψήφιος το υπάρχον κόμμα θα έχει ρευστοποιηθεί». Στην ίδια κατεύθυνση, «το θέμα δεν είναι αν εγώ θα κάνω κόμμα. Αν δεν είμαι υποψήφιος, δεν θα υπάρχει κόμμα. Θα έχει ρευστοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εγκαλώντας την πλειοψηφία πως «καταλήξαμε να μην έχει ούτε καν το Συνέδριο αυτήν τη στιγμή».
Να επισημάνουμε τέλος ότι η η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε ωστόσο και από την δήλωση του έκπτωτου προέδρου ότι… «Με λοιδορούν αυτοί που δεν έχουν αγοράσει ποτέ ένα ομόλογο, μια μετοχή». Οι αντιδράσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολλές, αφού η άποψη αυτή ιδεολογικά δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα πολλοί ανέφεραν ότι ο πρώην πρόεδρος εμφανίζεται σαν να αγνοεί ότι στην χώρα αυτή υπήρξε η φούσκα του χρηματιστηρίου όπου καταστράφηκαν χιλιάδες πολίτες, ενώ μέσα στην κρίση ομολογιούχοι έχασαν όλα τους τα χρήματα.