- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου συζήτησαν τις αμερικανικές εκλογές και τη στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
- Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη για καινοτόμες πολιτικές.
- Επεσήμανε ότι η έντονη πόλωση και η τοξικότητα στις ΗΠΑ είναι πρόβλημα για τις δημοκρατίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού και της πολιτικής αντιπαράθεσης χωρίς αχρείαστες εντάσεις.
Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης (05.11.24) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν οι αμερικανικές εκλογές.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστεί, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενόψει των αμερικανικών εκλογών, απευθυνόμενος στην κυρία Σακελλαροπούλου.
«Πάλι ανεξαρτήτως αποτελέσματος η γεωπολιτική ενηλικίωση της εΕυρώπης καθίσταται απολύτως απαραίτητη. Με αφορμή, δε, την έκθεση Ντράγκι, έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί για το πώς μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις ΗΠΑ και την Κίνα με δρομολόγηση πολιτικών που θα πρέπει να ξεφύγουν από την πεπατημένη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «η έντονη πόλωση και τοξικότητα που παρατηρείται στις ΗΠΑ αποτελεί αυτοτελώς ένα πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας.Στη Δημοκρατία είμαστε αντίπαλοι, αλλά ποτέ εχθροί».
«Η Δημοκρατία προβλέπει σεβασμό στη γνώμη του άλλου και την αντιπαράθεση σχεδίων και απόψεων, όμως επειδή η Ελλάδα έχει πληρώσει την τοξικότητα του δημόσιου διαλόγου, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η δημοκρατία ενισχύεται χωρίς τοξικότητα και αχρείαστες αντεγκλήσεις», συμπλήρωσε.
Παράλληλά,ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου και για την κατάθεση σε διαβούλευση δύο νομοσχέδιων που αφορούν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2028.