- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο «Make Greeks abroad great again» για να τονίσει τη σημασία των Ελλήνων στο εξωτερικό.
- Συγχαίρει τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη και εκφράζει την προσδοκία για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
- Ανακοίνωσε την πρόθεση να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές του 2027, τονίζοντας την ανάγκη για διακομματική συναίνεση και ενότητα.
Με ένα λογοπαίγνιο ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Αν θέλατε να είστε πραγματικά ευρηματικοί και συντονισμένοι με την διεθνή συγκυρία θα βάζατε έναν υπέρτιτλο «Make Greeks abroad great again», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είπε: «Συγχαίρω τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμφατική νίκη του και είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους άλλωστε είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ σε μια ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δυο κυβερνήσεων αλλά και των δυο λαών.
Θυμίζω ότι η συνεργασία της Αθήνας και Ουάσιγκτον υπήρξε άψογη και στην διάρκεια της πρώτης θητείας του νέου προέδρου.
Η πολύ τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο Κογκρέσο ήταν μια πρόσκληση κοινή και από Δημοκρατικούς και από ρεπουμπλικάνους και θα επαναλάβω ότι η στάση της Ελλάδας τόσο ως μέλος του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρος της ΕΕ είναι μια στάση αρχών και αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται αλλά θυμίζουν ότι οι σχέσεις και πέραν του Ατλαντικού ρυθμίζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών».
Αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο αυτό θα αφορούσε συνολικά την Ευρώπη γιατί όλα δείχνουν ότι η ήπειρός μας οφείλει να ανασυζητήσει την θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και να χαράξει τολμηρούς δρόμους για να κάνει πιο ανταγωνιστική την Ευρωπαϊκή οικονομία και να οργανώσουμε ως ευρωπαίοι την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και την κοινή μας άμυνα».
Επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές το 2027
Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «κορυφαία θεσμική αλλαγή η οποία δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να ασκούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το εκλογικό δικαίωμα από τόπο κατοικίας τους μέσω επιστολικής ψήφου».
«Στην Ελλάδα υπήρξαν δυστυχώς οι προσχηματικές ενστάσεις αντιπολίτευσης αλλά ψηφίστηκε στις ευρωεκλογές μόνο από την πλειοψηφία – απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν και γίνονται αρκεί να υπάρχει βούληση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Νομίζω», είπε, «ότι έχει ωριμάσει πλέον και το επόμενο βήμα ώστε να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις βουλευτικές εκλογές του 2027 αλλά προβλέπει διακομματική συναίνεση καθώς χρειάζεται 200 βουλευτές και πιστεύω ότι τα κόμματα θα επανεξετάσουν τις θέσεις τους έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα ενότητας και προόδου».