- Οι ηγέτες της Ευρώπης συναντώνται στη Βουδαπέστη για να εξετάσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, με ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις επιπτώσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.
- Η Ελλάδα προτείνει τη δρομολόγηση μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς υπάρχει ανησυχία για την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία Τραμπ, με την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Έντονος είναι ο προβληματισμός στην Ευρώπη για την επόμενη ημέρα μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Σήμερα (07.11.2024) στη Βουδαπέστη, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο, κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θέτουν επί τάπητος τις προκλήσεις που ορθώνονται απέναντι στα κράτη – μέλη από την ολική επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αναζητώντας κοινό βηματισμό.
Είναι κυρίαρχη η άποψη στους κόλπους της Ευρώπης ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα δεχτεί κλυδωνισμούς.
Ήδη, η έκθεση Ντράγκι, η οποία θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης των «27» την Παρασκευή, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να… «ξορκίζουν» το εφιαλτικό σενάριο επιβολής οικονομικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, καθώς ένας εμπορικός πόλεμος εκ μέρους της Αμερικής θα είχε πολυεπίπεδες συνέπειες για τα κράτη – μέλη, όμως είναι κοινή η πεποίθηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, θα ακολουθήσει σκληρή πολιτική απέναντι στην ΕΕ.
Οι θέσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ήδη θετικά για το κείμενο Ντράγκι, στην παρέμβαση του στη Βουδαπέστη, αναμένεται να τονίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος – από την ενέργεια, τις υποδομές για την κλιματική αλλαγή έως και την άμυνα κ.α. – και να υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Ο «εφιάλτης» των δασμών και ο παράγοντας… Κίνα
Όλοι οι αναλυτές, εκτιμούν ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα ακολουθήσει σκληρή εμπορική πολιτική, που θα δοκιμάσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μία από τις πλέον αγαπημένες λέξεις του Ντόναλντ Τραμπ είναι η λέξη “δασμός”, θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο γύρο οικονομικού προστατευτισμού από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο μίας εμπορικής πολιτικής όπου θα αυξηθούν οι δασμοί» εκτιμά, μιλώντας στο newsit.gr, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ Σωτήρης Σέρμπος, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα γενικότερα, αλλά ειδικότερα για οικονομίες κρατών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, ακόμη και η Ισπανία και Ιταλία, σημαντικοί εμπορικοί εταίροι των Η.Π.Α..
Ο κ. Σέρμπος «θέτει στο τραπέζι» άλλον έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία… Τον κίνδυνο η Ευρώπη να είναι «θύμα» του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ και με την Κίνα, η οποία πιστεύεται ότι θα υποστεί τους υψηλότερους δασμούς στη διακυβέρνηση Τραμπ.
Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμά ότι το Πεκίνο θα διοχετεύσει το μερίδιο που θα χάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή αγορά ή ενδεχομένως σε τρίτες αγορές, όπου και η Ελλάδα εξάγει αγαθά ως χώρα της Ευρωπαϊκή ‘Ένωσης. «Αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και σίγουρα ένας από τους εφιάλτες που έχει στο μυαλό της από χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δηλώνει ο κ. Σέρμπος.
Το «στοίχημα» της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας
Η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης και η κοινή, ευρωπαϊκή άμυνα, καθίσταται πια απολύτως απαραίτητη, είναι η θέση της Αθήνας, την οποία θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός από τη Βουδαπέστη, κι ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία μεταξύ των «27» και για την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ, μετά την επικράτηση Τραμπ, σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία.
«Η στάση της Ελλάδος τόσο ως μέλος του ΝΑΤΟ, όσο και ως εταίρος της Ε.Ε. είχε πάντα μία στάση αρχών. Και οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται. Αναγνωρίζουμε ωστόσο πάντα ότι οι εξελίξεις πέρα του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες» πρόσθεσε, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Τραμπ και το ΝΑΤΟ
Η εκτίμηση που υπάρχει σε διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα είναι ότι ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επαναφέρει τη θέση του, τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη να βάλουν πολύ πιο βαθιά «το χέρι στην τσέπη» προκειμένου να βρίσκονται στην «πυρηνική ομπρέλα προστασίας που ΝΑΤΟ», και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και μπορεί η αξίωση αυτή να μην αφορά στην Ελλάδα, η οποία είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες (κοντά στο 4% του Α.Ε.Π) μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, όμως υπάρχουν χώρες που έχουν δρόμο να διανύσουν, ακόμη και να πλησιάσουν έστω σε δαπάνες το 2% του Α.Ε.Π. τους.
Οι ίδιοι κύκλοι στην Αθήνα, εκτιμούν ότι τελικά η Ευρώπη «μπροστά στον πανικό για υπονόμευση του ΝΑΤΟ» θα αναγκαστεί να αυξήσει τη οικονομική συνεισφορά και να αλλάξει γενικότερα γραμμή στην αμυντική πολιτική.
Μάλιστα, σημειώνουν με έμφαση, ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης άργησε και μάλιστα, «με δική της ευθύνη».