- Οι σχέσεις μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και της πτέρυγας «87» του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεταμένες, με επικρίσεις και αιχμές να ανταλλάσσονται ενόψει του συνεδρίου για την εκλογή νέου προεδρείου.
- Ο Κασσελάκης κατηγόρησε την Πολιτική Γραμματεία για αποκλεισμούς και ζήτησε διαφάνεια στη διαδικασία εκλογής συνέδρων, ενώ τόνισε ότι η διεκδίκηση δικαιωμάτων είναι θεμιτή σε μία δημοκρατία.
- Οι αντιπαραθέσεις επεκτείνονται και μεταξύ άλλων στελεχών του κόμματος, όπως οι Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, με διαφωνίες σχετικά με την ενότητα και τις στρατηγικές προσκλήσεις ενόψει του συνεδρίου.
Μέσα σε ηλεκτρισμένη πολιτική ατμόσφαιρα, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου. Οι σχέσεις Κασσελάκη και 87 είναι ιδιαίτερα τεταμένες, κάτι που φάνηκε και στην τυχαία συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές σε γνωστό στέκι στο Παγκράτι.
Πιο αναλυτικά, με βολές προς κάθε κατεύθυνση εξελίσσεται ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν από την έναρξή του και ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το πρόγραμμα των εργασιών, αλλά ούτε και το σώμα των συνέδρων, που αναμένεται να κινηθεί σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ανάμεσα στις 3 και 3,5 χιλιάδες.
Ο Στέφανος Κασσελάκης φωτογραφίζεται πλέον από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε χθες, ως «πολέμιος» και «αντίπαλος» της Αριστεράς, καθώς σε ανακοίνωση του Οργάνου που εκδόθηκε μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, σχολιάζεται απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης του πρώην προέδρου με την αναφορά ότι, «οι αντισυγκεντρώσεις, όπως προαναγγέλθηκαν σήμερα με δημόσιες δηλώσεις, ανήκουν, ως μέθοδοι, στους αντιπάλους και τους πολέμιους της Αριστεράς. Δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προστατέψει και τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα μέλη του και, κυρίως, την ιστορία και το μέλλον του».
Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη καλεί το κόμμα να μην προχωρήσει σε κόψιμο συνέδρων, προκειμένου να αλλοιώσει την σύνθεση του σώματος και τονίζει πως είναι ντροπή, πέντε ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία να μην έχει γίνει ανακήρυξη συνέδρων. Καλεί το κόμμα να προχωρήσει σε ανακήρυξη όλων των εκλεγμένων συνέδρων και να δώσει στη δημοσιότητα όχι μόνο τα πρακτικά των εφορευτικών επιτροπών των οργανώσεων αλλά και τη σύμβαση μίσθωσης του χώρου όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, αφήνοντας υπαινιγμούς για πιθανές σχέσεις με τον επιχειρηματία του πολυχώρου διασκέδασης στο Γκάζι.
Στην ίδια συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά για «ειρηνική διαμαρτυρία» έξω από τον χώρο τονίζοντας πως η διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν είναι επικίνδυνη σε μια Δημοκρατία.
Το κόμμα ωστόσο, μέσω της Πολιτικής Γραμματείας τονίζει πως ο έλεγχος της ορθής τήρησης των εκλογικών όρων και διαδικασιών από την Επιτροπή Νομιμοποίησης είναι απαραίτητος, γίνεται πριν από κάθε συνέδριο, ενώ οι αναφορές περί αποκλεισμών είναι δόλιες.
Το τυχαίο τετ-α-τετ στο Παγκράτι
Παράλληλα, αυτό το κλίμα, μεταφέρθηκε και αργά το βράδυ σε γνωστό συριζαϊκό στέκι στο Παγκράτι, όπου εκεί είχε τυχαία συνάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης με στελέχη του… αντίπαλου στρατοπέδου, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διάλογοι που ακολούθησαν είχαν ένταση με τον κ. Κασσελακη να απευθύνεται προς την Κατερίνα Νοτοπούλου και να την ρωτά για τις καταγγελίες περί μπούλινγκ που είχε κάνει εναντίον του, η οποία του είπε ότι εμείς «λύνουμε τα θέματά μας πολιτικά και όχι στα δικαστήρια».
Από την άλλη ο κ. Σπίρτζης τον είπε στον κ. Κασσελάκη πως, «δεν έχει κουλτούρα διαχείρισης».
Αντιπαράθεση με αιχμές Φάμελλου – Φαραντούρη
Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ώρες και νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανοίγει με πρωταγωνιστές αυτή την φορά τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νικόλα Φαραντούρη.
Χθες το βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε γνωστό από την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου ότι ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να μεταφέρει πρόταση να γίνει συνάντηση των υποψηφίων προέδρων (Φάμελλου, Πολάκη, Φαραντούρη και Γκλέτσου) με την ίδια και με όσα στελέχη κρίνει η ΠΓ, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΚΟ και ο επικεφαλής της ευρωομάδας, προκειμένου να δηλωθεί η ενότητα και η προστασία του κόμματος στην επίθεση που δέχεται και να βρεθεί διέξοδο.
Την πρόταση αυτή απέρριψε σήμερα ο Νικόλας Φαραντούρης, χαρακτηρίζοντάς την το ίδιο διχαστική όπως του Σ. Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά, «φτάνει πια με τα προσκλητήρια και τα μέτωπα. Γκώσαμε. Καταδικάζω τον διαχωρισμό στελεχών, μελών, φίλων, συνέδρων σε αμνούς και ερίφια. Καταδικάζω την οπαδική νοοτροπία εμείς και οι απέναντι, καταδικάζω τις μεταμεσονύκτιες προβοκάτσιες, τις διαρροές και το ξεμάλλιασμα σε δημόσια θέα».
Ενώ στην δήλωσή – απάντησή του αφήνει σοβαρότατες αιχμές κατά του αποστολέα της πρότασης και συνυποψηφίου του, χωρίς να τον κατονομάζει λέγοντας πως, «είμαι υποψήφιος, όχι γιατί μετάνιωσα και αναζητώ εξιλέωση, ούτε γιατί εκπαραθυρώθηκα και έχασα κάποιο οφίτσιο. Είμαι υποψήφιος, διότι πιστεύω ότι μπορώ να αποτελέσω μέρος της λύσης με κύρος και αξιοπιστία».