- Ο Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχιζόμενο στρατηγικό σχεδιασμό και ενίσχυση της Ελλάδας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, παρά τις συζητήσεις με την Τουρκία.
- Ο Άγγελος Συρίγος τόνισε ότι οι συζητήσεις αφορούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και όχι τα χωρικά ύδατα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί με βάση το εύρος των χωρικών υδάτων.
- Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η εθνική γραμμή της Ελλάδας είναι η προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθούν οι πολεμικές συγκρούσεις και η διαιώνιση του status quo.
Συζητάμε, αλλά δεν σταματάμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, τόνισε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ , Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφερόμενος στην επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Όπως είπε «η προσωπική μου άποψη είναι η εξής: ότι μπορείς να μιλάς με τον οποιονδήποτε, αλλά παράλληλα να συνεχίζεις το στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της χώρας σου σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Και θα
υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο θα ήταν σοβαρό εθνικό αν μας κοίμιζαν οι συζητήσεις με την Τουρκία και σταματάγαμε κάθε προσπάθεια να ενισχυθούμε διπλωματικά και επιχειρησιακά. Δεν γίνεται όμως αυτό. Εμείς συνεχίζουμε τη συζήτηση με την Τουρκία σε γνώση μας ότι η Τουρκία απαιτεί ίσως πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που θα έπρεπε να απαιτεί και από αυτά τα οποία είναι δίκαια να απαιτεί ή να ζητά, αλλά παράλληλα συνεχίζουμε και να ενισχυόμαστε διπλωματικά και να ενισχυόμαστε στρατιωτικά. Και αυτό δεν σταματά ποτέ».
Ο κ. Στεφανής τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «[…]εμείς λέμε ότι η προσέγγιση δεν είναι ολιστική. Έχουμε δύο θέματα συγκεκριμένα και αυτό είναι για εμάς. Το βασικό είναι ότι πρέπει να μιλάμε. Αλίμονο αν δεν μιλάμε. Αλίμονο αν δεν συζητάμε. Βεβαίως και πρέπει να συζητάμε. Και από εκεί και πέρα στη συζήτηση προκύπτει και αυτό που πολλές φορές λέμε ότι συμφωνήσαμε, ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε ότι συμφωνούμε σε ένα ή δύο και στα υπόλοιπα διαφωνούμε και αυτό είναι. Άκουσα κάτι που δήλωσε ο κύριος Γεραπετρίτης ότι με τον Τούρκο υπουργό έχουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ο ένας καταλαβαίνει τις κόκκινες γραμμές του άλλου. Αυτό είναι το σοβαρό. Μιλάμε, ξέρει η άλλη πλευρά ότι μέχρι εδώ μπορούμε να πάμε. Συζητάμε κάποια θέματα αλλά δεν τα συζητάμε στην ουσία[…]».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κρυφή ατζέντα ανέφερε «ήθελα να πω ότι και πριν τις συζητήσεις αυτές, αλλά και μετά, άκουσα ότι την επόμενη Τρίτη ο κύριος Γεραπετρίτης θα συγκαλέσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας προκειμένου να την ενημερώσει. Και αυτό έγινε και πριν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και την κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Όχι, δεν θεωρώ ότι συμβαίνει αυτό. Και επίσης θα ήθελα να πω κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε όλες οι συζητήσεις στην Ελλάδα δυστυχώς πολιτικοποιούνται. Αντί κάποιες συζητήσεις να μένουν έξω από την τοξική αντιπαράθεση που υπάρχει για εύλογους λόγους θα μπορούσα να πω, υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε μια εθνική θέση και όταν συζητάμε για την Τουρκία, για τα εθνικά μας δίκαια και θέματα τα οποία προάγουν τους εθνικούς μας στόχους, αυτό έπρεπε να μένει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση».
«[…] εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιτυγχάνουμε νίκες. Εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιτυγχάνουμε μια πολύ ανανεωμένη και πολύ υπέρ μας αμυντική συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Και η Τουρκία είναι εκείνη η οποία υφίσταται ήττες. Ένα παράδειγμα το οποίο δεν πρέπει να λησμονούμε εμείς, ενώ είμαστε μια χώρα που δεν είχε μπει από την αρχή στο πρόγραμμα των F-35 είμαστε μέσα στο πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία έχοντας πληρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια και όντας συν – κατασκευαστής των F-35 είναι έξω από το πρόγραμμα των F-35. Αυτό λοιπόν αν δεν είναι νίκη αυτό και αν δεν είναι επιτυχία της εξωτερικής μας διπλωματίας και της ένδείξης ότι η χώρα μας είναι ισχυρή, ποιο είναι;».
«Δεν συζητάμε για τα χωρικά ύδατα, αλλά για οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών»
Στην ίδια εκπομπή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Άγγελος Συρίγος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δε συζητάμε για τα χωρικά ύδατα, συζητάμε για οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών. Μπαίνει μέσα στη συζήτηση εμμέσως το θέμα του εύρους των χωρικών υδάτων[…] Οι θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα μετριούνται από την ακτή, αλλά ξεκινάνε εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα. Οπότε έχει τη σημασία του το εύρος των χωρικών υδάτων διότι ανάλογα με το πόσο είναι, αν είναι 6 μίλια ας πούμε, η Ελλάδα έχει το 43% του Αιγαίου. Αν είναι 10 μίλια, που είναι ο εναέριος χώρος, η Ελλάδα έχει το 64% του Αιγαίου. 12 μίλια είναι το 72% του Αιγαίου.
»Άρα περιορίζεται κατ’ αντιστοιχία και ο χώρος τον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν οι Τούρκοι σε μία οριοθέτηση. Από κει και πέρα έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε ότι επί πενήντα χρόνια πάνω κάτω συζητάμε τα ίδια. Απλώς τώρα υπάρχει ένα θετικό κλίμα, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά από το ’74 δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Για πρώτη φορά είχαμε μία παραβίαση προχθές, Μία παραβίαση όλο το ’24 από ένα ελικοφόρο σκάφος στο Νότιο Αιγαίο. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές για τα τελευταία 50 χρόνια και υπάρχει μία πιθανότητα να έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα, πολύ μικρή αντικειμενικά, αλλά αξίζει να διερευνηθεί».
«[…] αυτή την περίοδο η Τουρκία και η Ελλάδα δεν έχουν μετακινηθεί από τις σταθερές τους θέσεις. Τακτική έχουν αλλάξει μόνον οι Τούρκοι ως προς το θέμα του Αιγαίου. Δεν σημαίνει ότι έπαψαν να αμφισβητούν την περιοχή μεταξύ 6 μιλίων Αιγιαλίτιδας ζώνης και 10 μιλίων εναέριου χώρου. Αλλά έπαψαν να τα παραβιάζουν[…]» ανέφερε σε άλλο σημείο.
«Η Χάγη είναι η ενδεδειγμένη λύση»
Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σωστά ειπώθηκε ότι έχουμε μια εθνική γραμμή ως Ελλάδα για το πώς θα λυθεί το θέμα της οριοθέτησης. Να λέμε καλύτερα των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, όχι των θαλάσσιων ζωνών, γιατί οι θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα, που όπως σωστά είπε ο κύριος Συρίγος είναι κυριαρχικό δικαίωμα μας, δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Η δική μας λοιπόν, η εθνική γραμμή είναι ότι πρέπει να λυθούν με βάση όχι απλώς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και ότι αρμόδιο δικαστήριο είναι η Χάγη. Αυτή η εθνική γραμμή ξεκινά από το 1975, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζητήσει από τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Ντεμιρέλ κοινή προσφυγή.
»Είχε αρχικά αποδεχθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά υπαναχώρησε. Έκτοτε λοιπόν, πράγματι έχουν διαμορφωθεί δύο εντελώς αντίθετες γραμμές. Η Τουρκία επιδιώκει συνεκμετάλλευση χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. Η μόνη διαφοροποίηση σε αυτά που είπε ο Άγγελος είναι ότι, μολονότι βρισκόμαστε σε πενήντα χρόνια περίπου σταθερών στρατηγικών θέσεων, υπήρχαν φάσεις στις διερευνητικές εντολές που φαινόταν να υπάρχει προσέγγιση. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η δική μας χώρα να επιδιώκει πάντοτε την προώθηση της δικής της εθνικής γραμμής, να πάμε δηλαδή στη Χάγη, γιατί διαφορετικά η εναλλακτική είναι είτε πόλεμος που κανείς δεν την θέλει, είτε διαιώνιση του status quo που πάλι δεν είναι υπέρ των δικών μας συμφερόντων.
»Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πρέπει όσοι δημοσιολογούμε και να προσπαθούμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό γιατί η Χάγη είναι η ενδεδειγμένη λύση. Έχω και εγώ τις αμφιβολίες μου και για το τι θα γίνει τώρα και ενόψει της θέσης της Τουρκίας. Ο κ. Φιντάν μίλησε για ολιστική προσέγγιση που σημαίνει όλα στο τραπέζι. Και στο παρελθόν είχαμε πράγματι
όχι σεβασμό κόκκινων γραμμών εκ μέρους της κυβέρνησης, όχι μόνο στο θέμα της Κάσου. Το Ορούτς Ρέις το είχε πάρει ο αέρας, θυμίζω και γι’ αυτόν τον λόγο βλέπω να υπάρχουν και εντός Νέας Δημοκρατίας επιφυλάξεις και σκεπτικισμός και όχι μόνο εκ μέρους του κυρίου Σαμαρά που έχει μια πάγια θέση[…]».