- Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν συναντώνται στην Αθήνα για να αναζητήσουν κοινό πλαίσιο για τη συζήτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, με επίκεντρο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
- Η Τουρκία προτείνει μια διευρυμένη ατζέντα με «αλληλένδετα προβλήματα», ενώ η Ελλάδα επιμένει σε μία μόνο διαφορά και προτείνει διμερή ή διεθνή δικαστική διευθέτηση.
- Ανεξαρτήτως της εξέλιξης της σημερινής συνάντησης, είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι άλλες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Το κοινό πλαίσιο, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για επίλυση των διαφορών, αναζητούν Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη από τις 10:30 το πρωί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Όπως έχει γίνει γνωστό μετά το πέρας της, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
Η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι αυτή που θα δείξει το μέλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τουλάχιστον όσο αφορά την ουσία, δηλαδή θα αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει το κοινό πλαίσιο για να συζητηθούν οι νομικές- διπλωματικές διαφορές ή αλλιώς η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας- ΑΟΖ.
Οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν, εχθές στα Νέα.
Που εντοπίζονται τα «αγκάθια»; Πρώτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες για «αλληλένδετα προβλήματα», τα οποία δεν μπορούν να περιοριστούν στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ. Άρα έχουμε να κάνουμε με την διευρυμένη τουρκική, αναθεωρητική ατζέντα, με όλα τα θέματα στο τραπέζι.
Ξεκάθαρη είναι η τοποθέτηση της Αθήνας περί μίας διαφοράς, αλλά και για τον τρόπο διευθέτησης της, είτε διμερώς είτε με παραπομπή στη διεθνή δικαιοσύνη, σε κάθε περίπτωση όμως με βάση τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.
Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα σήμερα και από εκεί και πέρα είναι κοινή παραδοχή ότι ακόμα και να μην προχωρήσουν τα πράγματα επί της ουσίας, αφενός οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοικτοί, αφετέρου οι έτεροι πυλώνες του διαλόγου, θετική ατζέντα, ΜΟΕ, αλλά και οι πολιτικές διαβουλεύσεις για το μεταναστευτικό και άλλα ζητήματα όπως η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να παραμείνουν ενεργοί.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Φωτογραφίες: Eurokinissi