- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στο ΥΠΕΞ για πάνω από δύο ώρες, με στόχο την επίλυση θεμάτων αιχμής και την αποφυγή εντάσεων.
- Οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία των «γεφυρών φιλίας» μεταξύ των μειονοτήτων και επεσήμαναν ότι, ακόμη και χωρίς λύσεις, η συζήτηση παραμένει σημαντική.
- Η κύρια διαφορά που αναγνωρίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με διαφορετικές προσεγγίσεις και «κόκκινες γραμμές» από τις δύο πλευρές.
Πάνω από δύο ώρες διήρκησε στο ΥΠΕΞ η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα σήμερα, Παρασκευή (08.11.24).
Γύρω στη μία το μεσημέρι το τετ-α-τετ του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν ολοκληρώθηκε και τώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών. Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
«Βασική μας επιδίωξη να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποφεύγουμε εντάσεις, στους 16 μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία μας συνάντηση έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματ», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησής τους.
«Ο επόμενος γύρος της θετικής ατζέντας θα γίνει τον επόμενο μήνα», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι οι επαφές μας πλέον αποκτούν μία κανονικότητα. Σκοπός μας, επεσήμανε, να φέρουμε τους δύο λαούς πιο κοντά.
Για το Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «παρά τις διαφορές μας, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση», ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «γέφυρες φιλίας», αναφερόμενος στις μειονότητες.
«Ακόμη κι όταν δεν βρίσκουμε λύσεις, συζητάμε» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Γεραπετρίτης κι απευθυνόμενος στον Χακάν Φιντάν, τον αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο», χαρακτηρισμό που του ανταπέδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις.
Ο Χακάν Φιντάν έφτασε στο ΥΠΕΞ στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής για το τετ-α-τετ του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν θερμή χειραψία και χαμόγελα μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια, προσήλθαν στη συνάντησή τους, η οποία διήρκησε πάνω από 2 ώρες.
Μάλιστα, χθες με συνεντεύξεις τους έδωσαν και οι δύο το στίγμα των προθέσεων τους για τη σημερινή τους συνάντηση.
Βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα, Γεραπετρίτης και Φιντάν να εξετάσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μπουν στην ουσία της μίας και μόνης, κατά την Αθήνα, διαφοράς των δύο χωρών: της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, σε συνεντεύξεις τους στον Τύπο, έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους, που… δεν συμπίπτουν.
«Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
«Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία» δήλωσε από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη του στα «Νέα».