- Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταραχές με αποχωρήσεις βουλευτών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς πλέον διαθέτει 31 βουλευτές.
- Τρεις βουλευτές παραιτήθηκαν από τις κομματικές τους θέσεις, ενώ υπάρχουν κατηγορίες για αποστασία και προγραμματισμένες νομικές ενέργειες κατά του πρώην προεδρου Στέφανου Κασσελάκη.
- Οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε ντιμπέιτ στις 18 ή 19 Νοεμβρίου, καθώς η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου πλησιάζει.
Παιχνίδι ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ με αποχωρήσεις σε δόσεις που οδηγεί σε ένα ντόμινο εξελίξεων και νέα τάξη πραγμάτων στη Βουλή. Με 31 βουλευτές πλέον η Κουμουνδούρου. ένα βήμα πριν απωλέσουν τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τζάκρη, Πούλου και Γαβρήλος παραιτήθηκαν από τις κομματικές θέσεις τους και παραμένουν στο κόμμα, μέχρι να φύγουν. Για αποστασία κάνει λόγο η πλειοψηφία και ζητούν από τους τέσσερις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν να επιστρέψουν τις έδρες. Στέφανος Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν βαριές κατηγορίες και δηλώνουν αποφασισμένοι να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και να έχει, μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου και οι τέσσερις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία είπαν το ναι για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε η αξιωματική αντιπολίτευση. Φαίνεται όμως πως έγινε μόδα. Όλοι δε μίλαγαν για το πετυχημένο πείραμα ότι εμείς κάναμε εκλογές, είμαστε το μόνο κόμμα, να τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ήδη η Κουμουνδούρου συζητά το ενδεχόμενο οι τέσσερις υποψήφιοι να καθίσουν στο τραπέζι για μια τηλεμαχία Δευτέρα ή Τρίτη 9 το βράδυ, συζητάνε και οι τέσσερις.
Η πιο καλή, η πιο δυνατή, λέγανε τη στιγμή του συνεδρίου ήταν όταν ανέβηκαν πάνω στο παλκοσένικο και χαιρετούσαν τον κόσμο. Τώρα θα τους δούμε και στο τηλεοπτικό στούντιο.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ λαμπρό φαίνεται πως φτάνει και στα δικαστήρια, με την Κουμουνδούρου να προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του τέως προέδρου, μετά τις καταγγελίες για ψευδές πόθεν έσχες.
Οι πηγές μας λένε; Θα πάνε οι της Κουμουνδούρου στον εισαγγελέα, μας είπαν χαρακτηριστικά.
Όλα τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα χωρίς περαιτέρω αξιολογική κρίση. Θα σταλούν με ένα τυπικό διαβιβαστικό. Έτσι θα γίνει η διαδικασία.
Άρα λοιπόν έχουμε και την άλλη πλευρά του κ. Κασσελάκη που λέει ότι η πορεία μου είναι κρυστάλλινη δεν σας φοβάμαι.
Έχουμε όμως και άλλη παρέμβαση από την Κουμουνδούρου που απαντάει στους ανθρώπους που ήταν έξω από το συνέδριο που λέγανε δεν μας αφορά αυτό.
Τώρα έχει να κάνει με τη διαδικασία της εκλογής συνέδρων που φαίνεται ότι η πλευρά της πλειοψηφίας περνά στην αντεπίθεση. Καταγγέλλουν παρατυπίες στις εκλογές και μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση παραθέτουν και 11 περιπτώσεις.
Είναι επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων που λέει χαρακτηριστικά: «Είχαμε πρακτικά εκλογών από περιοχή στις οποίες δεν έγιναν εκλογές», ή σε πολλές ΟΜ ψήφισαν άτομα στις εκτός εκλογικών καταλόγων που δεν ήταν καν σύνεδροι. Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά, λέει η Κουμουνδούρου, απαντάει δηλαδή στην πλευρά Κασσελάκη.
Είναι 31 που έχουν μείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ορισμένοι φέρονται να είναι κοντά στον τέως πρόεδρο. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν.
Έδρες πάντως απ’ ότι φαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δει κανείς από αυτούς που θα φύγουν.
Ακούγεται το όνομα της κ. Κασιμάτη, της Έλενας Ακρίτα, της κυρίας Θρασκιά.
Η κ. Κασιμάτη, παραδείγματος χάριν, είπε για να τονίσει ότι εγώ δεν παρέμεινα μέχρι το τέλος του συνεδρίου, μόλις είχαμε την εκλογή του Προεδρείου, εγώ έφυγα από τον χώρο εκεί, που σημαίνει ότι με το ένα πόδι είναι εδώ, με το άλλο, εκεί.
Όχι, δεν θα σας πω τι θα κάνω εγώ. Είδαμε τον κύριο Γαβρήλο, που μας είπε ότι κάνει λευκή απεργία μαζί με τον κ. Σαρακιώτη.
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου