- Η σύγκρουση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στην τροπολογία για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επικρίνει την έλλειψη αντιπροτάσεων από το ΠΑΣΟΚ.
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι η τροπολογία θα προκαλέσει μαζική αποχώρηση εργαζομένων από το ΕΣΥ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος.
- Η κυβέρνηση στοχεύει στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την ενίσχυση του προσωπικού μέχρι το 2027, ενώ οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συνεχίζονται με τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων.
Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο την τροπολογία που κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη για τα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών, αλλά και για τα απογευματινά χειρουργεία. Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να ψηφίσει «παρών» προκάλεσε την έντονη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να στρέφει τα βέλη του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Στο στόχαστρο και των υπολοίπων κομμάτων οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ανάταξη του Ε.Σ.Υ.
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το «όχι» σε όλα , αλλά ότι δεν έχει αντιπρόταση, σχολίασε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την τροπολογία του κόμματος για την υπαγωγή του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Μιλώντας στον REAL FM οΠαύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Δεν ήταν κοστολογημένη και αυτό παραπέμπει σε εποχές που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Να μην υποθηκεύσουμε τις επόμενες γενιές, δεν είναι λογική να νομοθετείς με βάση ένα τεφτέρι… έχουμε έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ.»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε τα επόμενα δύο χρόνια σε μαζική και άμεση αποχώρηση εργαζομένων από το ΕΣΥ – περίπου 12.200 σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ενώ περίπου 7.700 θα μπορούσαν να αποχωρήσουν άμεσα καθώς είναι άνω των 62.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως: «Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ έχει ανάγκη περισσότερου προσωπικού. Δεν μπορεί το κόμμα το οποίο θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει κάτι το οποίο θα τινάξει το ΕΣΥ στον αέρα. Για να καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε, το πρόβλημα πλέον δεν είναι ότι το κράτος δεν βγάζει προκηρύξεις, δεν είναι δηλαδή ότι το κράτος δεν ζητάει προσωπικό, το πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι ζητάει προσωπικό, χρειάζεται περισσότερο και έρχεται το ΠΑΣΟΚ, μόνο και μόνο για να χαϊδέψει τ` αυτιά».
Η τροπολογία δεν έχει δημοσιονομικό κόστος δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο MEGA: «Δημοσιονομικό κόστος μηδέν. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος σήμερα θα ενταχθεί να βγει αύριο από το σύστημα, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης που θα φύγουν 7.500, πρέπει 12 χρόνια στα βαρέα. Έχει ένα πολιτικό εγωισμό και μία ιδεοληψία, οι άνθρωποι δεν θέλουν να στηρίξουν το ΕΣΥ.
Το παρών του ΠΑΣΟΚ κατά τη ψήφιση της τροπολογίας για τα απογευματινά χειρουργεία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη: «Ο λαός μας λέει μία παροιμία “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”. Ο κύριος Ανδρουλάκης μπορεί να επανεξελέγη ως νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλά παραμένει ο ίδιος που είχε πει π. χ. όχι στην εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας.. Να ξέρουν όλοι οι ασθενείς που από 28 Νοεμβρίου θα λαμβάνουν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ ότι τα λαμβάνουν χωρίς την παρουσία του ΠΑΣΟΚ και του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη. και βεβαίως να συνεννοηθούν με την κυρία Διαμαντοπούλου γιατί άλλη τροπολογία υπερασπίζεται εκείνη και άλλη κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή».
Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, σχολίασε: «Τα περί διαφορετικών απόψεων ανήκουν στην επικοινωνία της ατάκας. Το πολιτικό σύστημα έχει μπει σε μια νέα εποχή και οι πολίτες απαιτούν ουσία και όχι τεχνάσματα».
Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, ανέφερε πως: «Εμένα η μητέρα μου μένει στο Μενίδι. Προσωπικό γιατρό βρήκε στη Χαλκίδα. Τι σόι προσωπικός γιατρός είναι»?
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε πως: «Λόγια του αέρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι δαπάνες στην υγεία από το 2009 που ήταν 6,9 δις, έχουν πέσει σχεδόν 1 δις κάτω».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Η υγεία δεν φτιάχνεται και η δημόσια υγεία δεν αποκαθίσταται με νομοσχέδια και ασκήσεις επί χάρτου, αποκαθίσταται με πολύ γερή χρηματοδότηση».
Από την κυβέρνηση τονίζουν πως με ορίζοντα το 2027 στόχος είναι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ενίσχυση των απολαβών του προσωπικού και η κτιριακή αναβάθμιση.
Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης