- Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με έμφαση σε διμερή ζητήματα και προετοιμασίες για το Ανώτατο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο.
- Υπάρχει εκτίμηση ότι η Τουρκία παραμένει στην πολιτική των «ήρεμων νερών», ενώ η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση σε θέματα που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις, όπως οι έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης.
- Στη Μάλτα, κατά τη διάρκεια της 31ης Συνόδου του ΟΑΣΕ, αναμένονται θετικές εξελίξεις, όπως η επικύρωση των διορισμών για τις κορυφαίες θέσεις του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κοινής ελληνοτουρκικής υποψηφιότητας, που στέλνει μήνυμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Νέα συνάντηση -η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα- με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. H συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και διήρκησε περίπου 40 λεπτά.
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Νίκος Μελέτης, στο δελτίο ειδήσεων με τον Απόστολο Μαγγηριάδη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει να συναντώνται όταν δίνεται η ευκαιρία για ανασκόπηση της προετοιμασίας του Ανώτατου Συμβουλίου που θα γίνει μάλλον τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα, αλλά και των διμερών θεμάτων καθώς και θεμάτων που απαιτούν ειδική διαχείριση.
«Δεν ήταν συνάντηση όπως αυτή της Αθήνας που επικεντρώθηκε στα μεγάλα θέματα της οριοθέτησης» τόνισε ο δημοσιογράφος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η εκτίμηση στην ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία παραμένει στην πολιτική των «ήρεμων νερών», καθώς έχει μια σειρά μεγάλα ανοικτά μέτωπα, με τελευταίο και πιο θερμό αυτό της Συρίας.
Ο Νίκος Μελέτης έκανε λόγο συναντήσεις που διατηρούν το μομέντουμ και κυρίως αποτελούν διαύλους που επιστρατεύονται για να αποσυμφορείται η κατάσταση όταν προκύπτουν ζητήματα, προτού προκληθεί ένταση. «Και επίσης αυτό που επαναλαμβάνει κάθε φορά η ελληνική πλευρά στην τουρκική είναι ότι πρέπει να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση σε θέματα που προκαλούν εντάσεις ώστε να διατηρείται το καλό κλίμα. Και έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο θέμα, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, στο οποίο είχε αντιδράσει η Τουρκία στρατιωτικοποιώντας ένα θέμα, το οποίο μάλιστα αφορά την ελευθερία των διεθνών υδάτων και είναι και έργο που εχει την ισχυρή στήριξη της Ευρώπης» σημείωσε ακόμα ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Από σήμερα όμως οι δυο υπουργοί θα βρίσκονται στην Μάλτα που μάλλον θα υπάρχει και μια θετική είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews, στη Μάλτα, στην 31η Σύνοδο του ΟΑΣΕ αναμένεται να επικυρωθούν και τυπικά από τους 57 υπουργούς οι διορισμοί για τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις του Οργανισμού, όπου τη θέση του ΓΓ αναλαμβάνει ο Τούρκος διπλωμάτης Φ. Σινιριόγλου και τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Μάγια Τελαλιάν, έγκριτη νομικός και πρώην επικεφαλής της νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.
«Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη κοινή ελληνοτουρκική υποψηφιότητα σε διεθνή οργανισμό, ένα πείραμα που επιχείρησαν οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν το οποίο έχει επιτυχή κατάληξη και στέλνει και ένα μήνυμα διεθνώς για τη συνεργασία των δύο χωρών. Φυσικά στη Βαλέτα στο επίκεντρο θα είναι οι απειλές ασφάλειας στην Ευρώπη και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι θα είναι παρών και ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, καθώς ο ΟΑΣΕ, παιδί του Ψυχρού Πολέμου, είναι ο μοναδικός οργανισμός-ομπρέλα για την ασφάλεια στην Ευρασία και στη Βόρεια Αμερική, ο οποίος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ουσιαστικά έχει αδρανοποιηθεί» κατέληξε ο Νίκος Μελέτης.