- Η κυβέρνηση θεωρεί πρόωρη και αντιθεσμική τη συζήτηση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
- Πολιτικά πρόσωπα όπως οι Παύλος Χρηστίδης και Σωκράτης Φάμμελος επισημαίνουν ότι η ονοματολογία δεν ενισχύει το κύρος του θεσμού και ότι η επιλογή του Προέδρου πρέπει να είναι θεσμική και αντικειμενική.
- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι ανακοινώσεις για το θέμα θα γίνουν τον Ιανουάριο και τόνισε ότι οι πρόωρες συζητήσεις είναι άκομψες.
Την ώρα που η κυβέρνηση αποσαφηνίζει πως η συζήτηση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πρόωρη και αντιθεσμική, η πρόταση Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο προκαλεί αντιδράσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο πρόεδρος ενός ανεξάρτητου θεσμού δεν πρέπει να αποτελεί φωνή κανενός κόμματος: «Νομίζω ότι δεν είναι και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο ο πρόεδρος μιας τόσο σημαντικής αρχής να είναι πρόταση μιας σειράς από πολιτικά πρόσωπα. Επιβεβαιώνει κάποιους οι οποίοι έβλεπαν μια όχι και τόσο αντικειμενική προσέγγιση κάποιων πραγμάτων. Αλλά ο δρόμος αυτή τη στιγμή επιτελεί έναν άλλο ρόλο, όπου είναι ένας ρόλος ελεγκτικός, που πρέπει να είναι αμερόληπτος, που δεν πρέπει να είναι φωνή κανενός κόμματος».
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί με σοβαρότητα και θεσμικότητα στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο. Η ονοματολογία αυτή τη στιγμή δεν ενισχύει το κύρος του θεσμού» ενώ ο Σωκράτης Φάμμελος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Προφανές ότι ο Συριζα – Προοδευτική Συμμαχία θα λάβει τις αποφάσεις του θεσμικά. Και το πρόσωπο και η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την αντανάκλαση, αν θέλετε, την έκφραση των συνταγματικών προβλέψεων των αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε πως πριν προτείνει τον κ. Ράμμο έχει επικοινωνήσει μαζί του: «Προφανώς εμείς δεν πετάμε πυροτεχνήματα στον αέρα σε τέτοια τόσο κρίσιμα θεσμικά ζητήματα. Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να δείχνουμε μία υπευθυνότητα και μια σοβαρότητα» με τον κ. Μαρινάκη να δηλώνει: «Δεν φταίει δηλαδή ο κ. Ράμμος που κάποιοι τον προτείνουν. Απ’ ότι φαίνεται όμως δεν είναι αντίθετος με την πρόταση, γιατί όταν λέει ο κύριος Χρήστος τον έχει ενημερώσει και δεν έχει βγει με κάποια έστω διαρροή, ο κ. Ράμμος να πει ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι. Αυτό είναι ζήτημα».
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για πολιτικά παιχνίδια: «Και έχει ανοίξει με ευθύνη του πρωθυπουργού. Άρα νομίζω ότι έχει θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτόν τον θεσμό και να μην τοποθετείται, να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς. Ξέρετε πόσο τιμώ και πόσο εκτιμώ τον κ. Ράμμο».
Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε:«Έχει ρίξει την κυβέρνηση και παράλληλα κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι μειώνει τη θεσμικότητα του πολύ σοβαρού ρόλου με τον τρόπο που το διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός. Κάνει το εντελώς αντίθετο. Κλείνει την οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία είναι πρόωρη για να θωρακίσει την ανάγκη για προστασία του θεσμού, έστω και έμμεσα. Πάλι ονειρεύεται κ. Τσίπρας αποστασίες. Είναι σημαντικό ότι συνεχίζει και βγαίνει και τοποθετείται για να θυμόμαστε ότι σταθερότητα, μια άλλη πορεία της χώρας δεν είναι αυτονόητη».
Ακόμη, ο βουλευτής ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε: «Όσο αριστερή μπορεί να είναι η άποψη ότι αυτός που υπηρετεί το θεσμό της Προεδρίας θα προστατεύσει αλλά και θα δώσει εγγυήσεις» ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος για το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε: «Και ο Ανδρουλάκης, επειδή έχει μια αγάπη για τον κύριο Ράμμο στην πρόταση της Νέας Αριστεράς, φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσει»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την άλλη σχολίασε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα. Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο διατεθειμένο να υπερασπιστεί τους πολίτες και τη δημοκρατία».
Τέλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως οι ανακοινώσεις για το ζήτημα θα γίνουν τον Ιανουάριο και ότι οι πρόωρες συζητήσεις είναι άκομψες.