- Η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 53% τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων στην περιοχή.
- Η κυβέρνηση παρέχει φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία, όπως η δυνατότητα απόσβεσης 200%, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία.
- Έχουν διατεθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ για ερευνητικά κέντρα και προγράμματα καινοτομίας, με έμφαση στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και πάνω από 400 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις για το πρόγραμμα "Ερευνώ – Καινοτομώ".
«Αποτελούμε νησίδα σταθερότητας» δήλωσε στο EΡΤΝews η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Συρία αλλά και την πολιτική αναταραχή σε Γαλλία και Γερμανία.
Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και στους δημοσιογράφους Μαριλένα Γεραντώνη και Μάκη Προβατά τόνισε ότι η σταθερότητα σε ένα κράτος είναι αυτό που εξασφαλίζει τις ασφαλές συνθήκες της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας όλων των πολιτών.
«Βλέπουμε τις αλλαγές στη Δαμασκό. Όλα αυτά αποτελούν κινδύνους στην περιρρέουσα περιοχή αλλά πρέπει να εστιάζουμε στις προσπάθειες που κάνει η χώρα ως την ανάπτυξη» σημείωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης.
Αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιό της τόνισε ότι καθημερινά δουλεύουν στο να ενισχύσουν το οικοσύστημα της καινοτομίας που παράγεται στη χώρα μας τόσο από τις start up όσο και από τα ερευνητικά έργα.
Αναφερόμενη στη διασύνδεση της έρευνας με την αγορά είπε πως «στοίχημα για τη χώρα είναι να παράξουμε νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες που θα δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα μπορέσουν να ενισχύσουν και την εγχώρια οικονομία και εξαγώγιμα προϊόντα».
Όπως είτε τα τελευταία χρόνια «οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 53% τα τελευταία χρόνια» προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλα κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας από τεχνολογικούς κολοσσούς που εμπιστεύονται την Ελλάδα..
Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα για την επένδυση στην καινοτομία η κα Ράπτη τόνισε είναι σημαντικά αναφέροντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα απόσβεσης σε ποσοστό 200%. «Δίνουμε τη δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα της φοροαπαλλαγής και να φέρουν κεφάλαια στη χώρα, για ποσό μέχρι 900.000 ευρώ», σημείωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης.
«Δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας καλοπληρωμένες και φυσικά για να ανασχέσουμε το brain gain αλλά κυρίως για να φέρουμε πίσω τους επιστήμονες που δουλεύουν στο εξωτερικό».
Και όπως τόνισε αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να ενισχύει τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα λέγοντας ότι πάνω από 300 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί και από το Ταμείο Ανάπτυξης. Παράλληλα αναφέρθηκε στα κίνητρα που δίνονται από το πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ σε τομείς αγροτοδιατροφής, πληροφορικής και σε τομείς βιώσιμης κινητικότητας. «Άλλα 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις» σημείωσε η κα Ράπτη.
«Πάνω από 400 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αιτήσεις για το πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ» ενώ όπως αποκάλυψε έχουν γίνει 1950 προτάσεις στον τομέα της συνεργασίας. «Έχει δοθεί έμφαση στην στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε η υφυπουργος.